Το σχέδιο του Γιώργου Σταθάκη για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Το σχέδιο του Γιώργου Σταθάκη για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Γραφεία Σύριζα Eurokinissi

Την Παρασκευή εγκρίνεται η Επιτροπή Προγράμματος σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Σε “δυο δόσεις” το Πρόγραμμα: Έως το Συνέδριο οι άξονες και το αξιακό μέρος, στην πορεία προς τις εκλογές η συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων. Και πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διεθνείς προσωπικότητες θα ενταχθούν στην πορεία στην Επιτροπή.

Τις προτάσεις του Γιώργου Σταθάκη για το νέο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συζητά την Παρασκευή, με μεγάλη καθυστέρηση είναι αλήθεια, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Η Πολιτική Γραμματεία θα εγκρίνει κατ’ αρχήν τη συγκρότηση της Επιτροπής, καθώς ο Γιώργος Σταθάκης, ως επικεφαλής της, έχει προτείνει κατόπιν συζητήσεων και με τα κορυφαία στελέχη, τα πρόσωπα που εκτιμά ότι θα πρέπει να την απαρτίζουν. Μεταξύ των προσώπων αυτών είναι και πρώην υπουργοί, νέα στελέχη που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς (το news24/7 έχει δημοσιεύσει παλαιότερα τα ονόματά τους), ενώ συζητούνται και επιστήμονες που είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Σταθάκης, μάλιστα, θεωρεί ότι απαιτείται και η συμβολή διεθνών προσωπικοτήτων. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιήσει προσεχώς επίσκεψη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να έχει και επαφές με εκπροσώπους των πράσινων, αλλά και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και δεξαμενών σκέψης. Επιπλέον, εκκρεμεί η απόφαση για ένα διεθνές Συνέδριο, που προανήγγειλε ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα συζητηθεί και η αυτοκριτική για τη διακυβέρνηση, ένα θέμα που αποτελεί πεδίο εσωκομματικής αντιπαράθεσης μετά τις εκλογές, καθώς εκτός του ότι είναι δύσκολο από μόνο του, ορισμένοι επιδιώκουν να μετατρέψουν τη σχετική (και αναγκαία) συζήτηση, σε “ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών”.

Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις προτάσεις του Γ. Σταθάκη, θα πραγματοποιηθεί σε δυο φάσεις: Πρώτον, στο Συνέδριο του κόμματος, που προγραμματίζεται για το Μάρτιο, θα παρουσιαστούν οι άξονες του προγράμματος και το λεγόμενο “αξιακό μέρος” του. Συγκεκριμένες προτάσεις για επιμέρους θέματα θα παρουσιαστούν στην τελική προεκλογική περίοδο, είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαντλήσει την τετραετία, είτε επιλέξει διπλές εκλογές νωρίτερα προκειμένου “να κάψει” με διπλές εκλογές την απλή αναλογική. Γι’ αυτό και η Επιτροπή Προγράμματος, υπό τον Γιώργο Σταθάκη, θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το Συνέδριο, έως τις εκλογές.

Ούτως ή άλλως, η συγκρότηση του νέου Προγράμματος δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για την Κουμουνδούρου, καθώς θα αποτυπώνει τις μεγάλες αλλαγές που θα πρέπει να προωθήσει σε θέσεις της πολιτικής του ο ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιό του για τη νέα Ελλάδα, αλλά θα αποτελεί και -έμμεση έστω- παραδοχή των λαθών του την περίοδο  της διακυβέρνησης. Πώς μπορεί, πχ, να θέλεις να εκφράζεις τον οικολογικό χώρο και να μην τροποποιήσεις τις θέσεις σου για την ανάπτυξη; Παράλληλα, το νέο Πρόγραμμα θα αποτυπώνει και τον πολιτικό χώρο που θα ανήκει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, θα αντικατοπτρίζει την πολιτική του φυσιογνωμία…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα