Σεπτέμβριος, ένας ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας για την ελληνική οικονομία

Σεπτέμβριος, ένας ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας για την ελληνική οικονομία
Χρηματιστήριο Eurokinissi

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, οι συνεδριάσεις EWG και Eurogroup, η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και η κατάθεση του προσχεδίου του προύπολογισμού

Ιδιαίτερα κρίσιμο αναμένεται να είναι για την ελληνική οικονομία το διάστημα, έως τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς θα ξεκαθαρίσει η εικόνα σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2020, ενώ θα ολοκληρωθούν και οι πρώτες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Συγκεκριμένα:

-Στις 4 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες πριν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, θα δημοσιοποιηθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τον ρυθμό ανάπτυξης να είναι ένα πολύ κρίσιμο μέγεθος για το πώς θα κινηθεί στη συνέχεια το οικονομικό επιτελείο.

– Στις 5 Σεπτεμβρίου συνέρχεται το EWG, στην πρώτη του συνεδρίαση μετά τις εκλογές στη χώρα μας, το οποίο, εκ των πραγμάτων, θα συζητήσει για την αποστολή των θεσμών στη χώρα μας για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

– Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Στο παρασκήνιο, οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους θεσμούς, έχουν ήδη ξεκινήσει.

– Στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένεται η εξαγγελία του “πακέτου Ντράγκι”, ενός “πακέτου” με μέτρα τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, γεγονός που θα επηρεάσει και τις εξαγγελίες για την ελληνική οικονομία.

– Στις 13 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχει σε αυτό. Το ελληνικό θέμα εκτιμάται ότι θα συζητηθεί, είτε είναι στην επίσημη ατζέντα, είτε όχι.

– Αμέσως μετά θα επισκεφθούν τη χώρα μας οι θεσμοί για την ολοκλήρωση της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Με βάση το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, θα καταρτιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί ο χρόνος εφαρμογής του APS.

– Στις 7 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που δεν είναι όμως δεσμευτικό για την ελληνική κυβέρνηση και ενδέχεται στη συνέχεια να υπάρξουν τροποποιήσεις του στο τελικό σχέδιο, που κατατίθεται εντός του Νοεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα