Σημαντικό μήνυμα η επίσκεψη Πομπέο στη Λευκωσία

Σημαντικό μήνυμα η επίσκεψη Πομπέο στη Λευκωσία
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο AP

Την προσεχή Δευτέρα θα επισκεφθεί την Κύπρο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ θα υπογραφεί και συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των δυο χωρών

Σημαντική για τις εξελίξεις στην περιοχή θεωρείται η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την προσεχή Δευτέρα στη Λευκωσία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες που δημοσίευσε η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μεταξύ των δυο χωρών θα υπογραφεί και συμφωνία που θα σφραγίζει τη συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας.

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, μάλιστα, σύμφωνα με τον κυπριακό «Φιλελεύθερο», αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα υπογραφεί συμφωνία με την οποία θα επισφραγιστεί η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας. Η συμφωνία θα είναι επαναβεβαίωση της δήλωσης προθέσεων που υπέγραψαν οι δύο άντρες τον Νοέμβριο του 2018.

Στη δήλωση προθέσεων, όπως τονίζεται από τις ίδιες πηγές, γίνεται αναφορά για συνεργασία σε θέματα ιδίως σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και της ασφάλειας των συνόρων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκονται επίσης θέματα διμερών σχέσεων και τριμερών συνεργασιών. 

Η κάθοδος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, αναφέρει ο «Φιλελεύθερος, κρίνεται ως ιδιαίτερης σημασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή, στέλλοντας ισχυρά μηνύματα για την αμερικανική πολιτική στην περιοχή. Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης αναμένεται να συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με διευθετήσεις ανάλογες της επίσκεψης Μπάιντεν, τον Μάιο του 2014. Τέλος, θα έχει συνάντηση και θα απευθύνει ομιλία προς το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία.

Η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αποκτά και επιπλέον σημασία καθώς πραγματοποιείται λίγο πριν την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και την συνάντησή του με τον αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου, ενώ ξεκινά η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας με σειρά πρωτοβουλιών, όπως έχουν αναφέρει σε ρεπορτάζ τους τα «Παιχνίδια Εξουσίας» στις 25 Δεκεμβρίου.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα