“Συμφωνία κορυφής” στην Πολιτική Γραμματεία για ενότητα και ανασυγκρότηση, με νικητή τον Πάνο Σκουρλέτη

“Συμφωνία κορυφής” στην Πολιτική Γραμματεία για ενότητα και ανασυγκρότηση, με νικητή τον Πάνο Σκουρλέτη
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Σκουρλέτης Eurokinissi

"Αδειάστηκαν" οι 21 βουλευτές -μεταξύ των οποίων Σπίρτζης και Πολάκης- που έστειλαν επιστολή ότι αποκλείονται από τις εκδηλώσεις. Τι αποφασίστηκε για τα κομματικά μέσα, απορρίπτοντας εισηγήσεις ακόμα και για κλείσιμο.

«Συμφωνία Κορυφής», με νικητή –έστω και στα σημεία- τον Πάνο Σκουρλέτη, επιτεύχθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε την Τετάρτη, μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία.

Η ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, για παράδειγμα, επαναφέρει ως στόχο τη διεύρυνση του κόμματος, αντί του μετασχηματισμού, για τον οποίο έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών, αλλά και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Τα μπρος πίσω στο δίλημμα «διεύρυνση ή ανασχηματισμός» θυμίζουν σύμφωνα με ορισμένους το ανέκδοτο με τη ξανθιά που μαδάει τη μαργαρίτα και λέει «με αγαπάει-δεν με αγαπάει/ με αγαπάει- δεν με αγαπάει/ με αγαπάει και …περισσεύει και ένα»!

Η Πολιτική Γραμματεία, επίσης, «άδειασε» τους 21 βουλευτές που απέστειλαν τη γνωστή επιστολή στην ηγεσία με την οποία εμμέσως πλην σαφώς κατηγορούσαν τον Πάνο Σκουρλέτη και την υπεύθυνη Οργανωτικού Έφη Καλαμαρά ότι τους αποκλείουν από ομιλητές στις εκδηλώσεις του κόμματος. Σκουρλέτης και Καλαμαρά αρνήθηκαν, μάλιστα, τα υπονοούμενα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για κίνηση με εσωκομματικές σκοπιμότητες (κάποιοι αποδίδουν την πρωτοβουλία στην «προεδρική» τάση) και υποσχόμενοι πως αν υπάρξει κάποιο λάθος θα επανεξεταστεί. Είναι χαρακτηριστικό πως μεταξύ των 21 που υπογράφουν, σύμφωνα με διαρροές προς τα «Παιχνίδια Εξουσίας», είναι και οι Παύλος Πολάκης και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Το ερώτημα είναι βεβαίως εάν η «Συμφωνία Κορυφής» που επιτεύχθηκε στην Πολιτική Γραμματεία (είχε προηγηθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας, την προηγούμενη ημέρα μακρά κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα- Σκουρλέτη) θα υλοποιηθεί στην πράξη ή εάν η ηγεσία της Κουμουνδούρου κερδίζει απλώς χρόνο για να προωθήσει τον μετασχηματισμό. Όσοι από την Κουμουνδούρου ερωτούνται σχετικά αρνούνται να βάλουν τα λεφτά τους στην τήρηση της συμφωνίας, εκτιμώντας πως είναι θέμα χρόνου το εκ νέου ξήλωμα του πουλόβερ. Και η αλήθεια είναι πως οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες πήρε ξεκάθαρη εντολή ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών, δεν μπορεί να προχωρήσουν χωρίς συγκρούσεις, χωρίς «νικητές και ηττημένους» στο εσωκομματικό τοπίο, χωρίς «σπάσιμο αυγών».

Η Πολιτική Γραμματεία προειδοποιεί επίσης, στην ομόφωνη απόφασή της, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εκχωρήσει σε κανέναν το δικαίωμα της οργάνωσης της προσυνεδριακής συζήτησης και θα πορευτεί, όπως πάντα, με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας». Η προειδοποίηση είναι προς συγκεκριμένα-και μικρά- σάιτ που υποστηρίζουν επιθετικά τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και είναι απορίας άξιον πώς η ηγεσία ενός κόμματος βάζει την υπογραφή της κάτω από ένα τέτοιο κείμενο. Είναι άλλο οι προσωπικές επιθέσεις που δέχονται στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και οι οποίες θα μπορούσαν να καταγγελθούν με μια απλή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου. Εκτός, βεβαίως και αν το μήνυμα δεν ήταν προς τα μέσα ενημέρωσης, αλλά προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- άλλωστε έγιναν συστάσεις και υπήρξε συμφωνία να σταματήσουν οι στοχευμένες διαρροές προς τους δημοσιογράφους για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος.

Συζήτηση, τέλος, έγινε και για τα κομματικά μέσα, για τα οποία υπήρξαν εισηγήσεις ακόμα και για την αναστολή λειτουργίας κάποιων εξ αυτών. Τελικά αποφασίστηκε η αναβάθμισής τους μέσω δημιουργίας ενιαίου ομίλου και χωρίς, όπως ειπώθηκε, να θιγούν τα δικαιώματα των δημοσιογράφων.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει με ομοφωνία την ενότητα του Κόμματος και των στελεχών της στον διακηρυγμένο στόχο της Κ.Ε. και του Προέδρου του κόμματος, για τη διεύρυνση και την Οργανωτική του ανασυγκρότηση.

Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία και η ανταπόκριση των πολιτών που τον στηρίζουν, αποτελούν το μεγάλο και αδιαμφισβήτητο συγκριτικό μας πλεονέκτημα στη πορεία προς το 3ο Συνέδριο του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον πλουραλισμό και τις διαφορετικές απόψεις ως αδυναμία ή άλλα που στρέφονται εναντίον κορυφαίων στελεχών του κόμματος, η Π.Γ. θεωρεί ότι το μόνο που εξυπηρετούν είναι τους σκοπούς αντίπαλων πολιτικών κέντρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εκχωρήσει σε κανέναν το δικαίωμα της οργάνωσης της προσυνεδριακής συζήτησης και θα πορευτεί, όπως πάντα, με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας.

Η Π.Γ. συζήτησε, επίσης, αναλυτικά και ενέκρινε σχέδιο ανασυγκρότησης των Μέσων Ενημέρωσης του κόμματος και αποφάσισε να προχωρήσει σε ενδελεχή συζήτηση για τον απολογισμό της απερχόμενης ΚΕ, η οποία και θα συνεδριάσει για να τον εγκρίνει το διήμερο 15 και 16 Φεβρουαρίου.

Τέλος η ΠΓ προγραμμάτισε σειρά εξωστρεφών δράσεων, όπως π.χ. την κατάθεση πρότασης νόμου για τον κατώτατο μισθό, αλλά και παρεμβάσεων σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας και η στήριξη της δημόσιας υγείας.

Δράσεις που θα συζητηθούν αναλυτικά και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που θα συγκληθεί αύριο Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα