ΣΥΡΙΖΑ προς ΚΙΝΑΛ: “Ελάτε να το κάνουμε όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία”

ΣΥΡΙΖΑ προς ΚΙΝΑΛ: “Ελάτε να το κάνουμε όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία”
Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά σε συνάντησή τους τον Ιανουάριο του 2017 Eurokinissi

Η Κουμουνδούρου διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και επιμένει σε προγραμματική σύγκλιση με ορίζοντα τη συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας.

Την πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να επαναβεβαιώσει τη θέση του για την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων μετά από τις εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική.

«Η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και να δημιουργήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα, στο πολιτικό σύστημα και στους πολίτες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση που έλαβε το πολιτικό Συμβούλιο και στην οποία επίσης τονίζονται: «Σ’ αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία δεν πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι πολιτικές συγκλίσεις είναι αναγκαίες σε προγραμματική βάση και με ορίζοντα μια νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική συμμαχία».

Ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή, τάσσεται ευθέως υπέρ της επανάληψης στη χώρα μας του παραδείγματος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου οι σοσιαλιστές συμμάχησαν με την αριστερά εκπαραθυρώνοντας τα κόμματα της δεξιάς, ακόμα και όπου αυτά ήταν πρώτα σε εκλογική δύναμη με τη συγκρότηση κυβερνήσεων μειοψηφίας και μετά από εκλογές, με συγκρότηση πλειοψηφικών κυβερνήσεων συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό το Πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, αλλά με κύριο αποδέκτη το Κίνημα Αλλαγής:

-Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος και άρα οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Ούτως ή άλλως χωρίς τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένο ότι την απλή αναλογική την έχει ψηφίσει και το ΚΚΕ, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον παρόντα εκλογικό νόμο –πολύ περισσότερο που με την άποψη αυτή συντάσσεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης και το κόμμα του! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεπώς, θα χρειαστεί και δεύτερες εκλογές για «να κάψει την απλή αναλογική» και εκεί έχει ενδιαφέρον εάν το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει μαζί του νέο εκλογικό νόμο ή όχι. Η Κουμουνδούρου καλεί τη Χαριλάου Τρικούπη να μην συναινέσει σε αυτή την κατεύθυνση.

-Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, προτείνει τη δημιουργία προγραμματικών συγκλίσεων με ορίζοντα τη συγκρότηση μιας προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, γεγονός που προϊδεάζει ότι το κόμμα του θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες διαλόγου, προφανώς μετά το Συνέδριο του κόμματός του, τόσο προς το ΚΙΝΑΛ όσο και προς την αριστερή του αντιπολίτευση. Ήδη, βέβαια, το ΚΚΕ έχει απορρίψει τη σχετική πρόταση, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να προβλέπει ως το πιθανότερο ενδεχόμενο εάν υπάρξουν εκλογικά αδιέξοδα τη συγκρότηση ενός «μεγάλου συνασπισμού» από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ!

Για τη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, δεν θα είναι τόσο εύκολη η απόφαση, είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση, πολύ περισσότερο πως επ’ αυτού δύσκολα θα υπάρξει ομοφωνία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Ίσως, μάλιστα, κάποιοι στο κόμμα αυτό, από εκείνους που έχουν φάει την πολιτική με το ..κουτάλι, θεωρούν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για προγραμματική σύγκλιση ως τη μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη προσπάθεια διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ από την Κουμουνδούρου…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα