Τι μέτρα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και πού θα βρεθούν τα χρήματα

Τι μέτρα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και πού θα βρεθούν τα χρήματα
Φωτογραφεία αρχείου Eurokinissi

Πώς χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση τις αποφάσεις του Eurogroup για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.

H κυβέρνηση έχει αργήσει και η απόφαση τουEurogroup είναι κατώτερη των περιστάσεων, τονίζει η Κουμουνδούρου, ζητώντας η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η πανδημία του κορονοϊού βρίσκει την οικονομία της Ελλάδας θωρακισμένη από το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ αν και ακόμα εύθραυστη», διαμηνύει χαρακτηριστικά αξιωματική αντιπολίτευση.

«Δεδομένου ότι η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, η Ελλάδα οφείλει να μην αρκεστεί στα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει το Eurogroup και να κινηθεί και μόνη της. Οφείλει με επιθετικές κινήσεις και αξιοποιώντας και μέρος από το μαξιλάρι ρευστότητας 37 δισ. ευρώ, να ρίξει ζεστό χρήμα στην αγορά, προκειμένου σε δύο ή τρεις μήνες, όταν υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει η πανδημία, να έρθει αντιμέτωπη με όσο το δυνατόν λιγότερους κραδασμούς στο επίπεδο της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής συνοχής», τονίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, προτείνει μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα:

-Το κράτος να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να κλείσουν. Με τον τρόπο αυτόν ελαφρύνονται οι επιχειρήσεις που δε θα χρειαστεί να πληρώσουν ή να απολύσουν τους εργαζόμενούς τους αν και κλειστές. Θα αποφευχθεί δηλαδή το ενδεχόμενο πρωτοφανούς εκτίναξης της ήδη υψηλής ανεργίας (16%) που θα οδηγούσε σε πλήρη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης. Παράλληλα οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν να περάσουν με ασφάλεια την περίοδο της κρίσης, ενώ μετά από αυτήν θα έχουν αγοραστική δύναμη να κινήσουν την αγορά στο εσωτερικό (δείτε τι έγινε με την πτώση 30% της αγοράς την περίοδο των Χριστουγέννων που δε δόθηκε κοινωνικό μέρισμα το 2019). Πέραν αυτού, δεδομένου ότι η πλειοψηφία τους είναι και δανειολήπτες, εφόσον δεν βγουν εκτός αγοράς εργασίας και έχουν κανονικά εισόδημα, θα μπορούν την επόμενη μέρα της κρίσης και της πανδημίας να ανταπεξέλθουν κανονικά στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται ο τεράστιος κίνδυνος η επομένη της κρίσης να βρει τις ελληνικές τράπεζες με μία νέα δεξαμενή κόκκινων δανείων που νομοτελειακά θα οδηγούσε σε νέα ανακεφαλαιοποίησή τους.

– Εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ένα τέτοιο επιθετικό μοντέλο ρευστότητας και δεν αποτρέψει στην πράξη απολύσεις εργαζομένων και απλά προχωρήσει σε ένα εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ στους εργαζόμενους, τότε η επόμενη μέρα θα βρει την οικονομία και την κοινωνία αντιμέτωπη με πρωτοφανή και μη διαχειρίσιμα επίπεδα ανεργίας αλλά και παντελή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Χωρίς εξαγωγές, χωρίς επενδύσεις αλλά και χωρίς αγοραστική δύναμη στο εσωτερικό, κατάσταση η οποία θα οδηγήσει σε νέα εσωτερική υποτίμηση και περαιτέρω συμπιέσεις μισθών.

– Καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

– Ενίσχυση του ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι, καθώς απασχολούνται κυρίως στον τομέα του τουρισμού όπου θα νομοτελειακά θα πληγεί σημαντικά. Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι σαφή στον τουριστικό κλάδο.

– Παροχή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες για κάλυψη και ενοικίων, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

– Οι τράπεζες οφείλουν να αναστείλουν για όσο διαρκεί η κρίση τις δόσεις  όχι μόνο των επιχειρηματικών αλλά και των στεγαστικών δανείων και φυσικά να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

– Αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

– Διευκολύνσεις πληρωμής λογαριασμών σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ). Χιλιάδες συμπολίτες μας θα επιβαρυνθούν από την κρίση και είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολιτεία ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο, πχ της διακοπής του ρεύματος. Γι’ αυτό θα πρέπει επίσης η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση αναστολή διακοπής ρεύματος, ύδρευσης.

Τι εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση για την απόφαση του Eurogroup

«Οι αποφάσεις του Eurogroup μας δημιουργούν ανησυχία για τους ακόλουθους λόγους», αναφέρεται σε εσωκομματικό της σημείωμα η Κουμουνδούρου- και εξηγεί:

Το 1% του ΑΕΠ είναι πολύ μικρό, πολύ λιγότερο από ότι χρειάζεται όπως τονίζουν και μεγάλες, διεθνείς οικονομικές εφημερίδες, όπως οι Financial Times

Δεν βοηθάει η προσέγγιση “Θα αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν και θα κάνουμε κάτι αν χρειαστεί.” Αντίθετα, χρειάζεται να δράσουμε πριν μας προλάβουν οι εξελίξεις.

Ήταν η στιγμή να ζητήσουμε ως χώρα μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5 στο 2% του ΑΕΠ και σε αυτόν τον στόχο να μην μετράνε οι δαπάνες που θα γίνουνε σε σχέση με τον ιό. Αυτό θα μας εξασφάλιζε σχεδόν 5 δις για να στηρίξουμε άμεσα το δημόσιο σύστημα υγείας και την οικονομία μας.

Έχουμε επιπλέον και το μαξιλάρι ρευστότητας των 35+ δις ευρώ που τόσο χλευάστηκε και τώρα αποδεικνύεται απαραίτητο.

Τα παραπάνω –αναφέρεται- θα μας επέτρεπαν:

Να κάνουμε περισσότερα για τους εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα να καλυφθεί από το κράτος ολόκληρος ο μισθός των εργαζόμενων για όσο χρειάζεται, αντί να υπάρχει ένα μικρό επίδομα στους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Να κάνουμε περισσότερα για την ρευστότητα.

Να δώσουμε ένα έκτακτο επίδομα στους ανθρώπους που χρειάζεται να κάνουν αγορές τώρα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

«Η σοφή διαχείριση αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε το πλεόνασμα να μειωθεί και να κάνουμε τις δημόσιες δαπάνες που χρειάζονται. Και αν δημιουργηθεί πρόβλημα στα δημοσιονομικά έχουμε το μαξιλάρι που μας δίνει ασφάλεια. Διότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να ξοδέψουμε πολλά, να στηρίξουμε το σύστημα υγείας, τις ευάλωτες ομάδες,  τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Αντίθετα, αν αποφασιστεί να ξοδευτούν λίγα τώρα, η ύφεση θα είναι βαθιά και θα προκαλέσει κρίση και η κρίση δράμα. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας, όταν περάσει ο ιός και σταθούμε ξανά όλοι και όλες όρθιοι, να μην έχουμε εργαζόμενους και οικογένειές με μεγάλη οικονομική αδυναμία, που δεν θα μπορούν να καταναλώσουν και άρα θα επεκταθεί η οικονομική κρίση», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα