Το “κάψιμο” του σχεδιασμού Κυριάκου για “κάψιμο” της απλής αναλογικής, βασικός στόχος της Κουμουνδούρου

Το “κάψιμο” του σχεδιασμού Κυριάκου για “κάψιμο” της απλής αναλογικής, βασικός στόχος της Κουμουνδούρου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι η κυβερνητική πολιτική θα συμβάλλει ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για συγκρότηση «κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων» από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική

Η συγκρότηση κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων από τις προσεχείς εκλογές, που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, αποτελεί αυτή τη στιγμή στρατηγικό στόχο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για διπλές εκλογές, ώστε να κάψει το αποτέλεσμα που θα δώσουν οι κάλπες με την απλή αναλογική, γεγονός που, αν επαληθευτεί, σημαίνει ότι τι κυβερνών κόμμα δεν θα μπει στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης, παραδίδοντας άκαρπη την εντολή που θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας-ακόμα, προφανώς και αν είναι πρώτο κόμμα.

Το ενδιαφέρον σε μια τέτοια περίπτωση επικεντρώνεται στο εάν το εκλογικό αποτέλεσμα θα επιτρέπει τη συγκρότηση κυβέρνησης, έστω και μειοψηφίας, από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και εάν η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, με πολλούς να εκτιμούν πως, παρά τα προβλήματα στο εσωτερικό της, δεν μπορεί στην πορεία να πράξει διαφορετικά.

Η συγκρότηση κυβέρνησης, όμως, από τις πρώτες εκλογές,  προϋποθέτει την ομαλοποίηση των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, το σταμάτημα του περαιτέρω διεμβολισμού του Κινήματος Αλλαγής από την Κουμουνδούρου και τη σταδιακή διαμόρφωση ενός αντικυβερνητικού μετώπου, με την κατάθεση και εναλλακτικών προτάσεων. Γεγονός που κατανοεί πλήρως η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και επιχειρεί με κάθε ευκαιρία να διατηρήσει ανοιχτή γραμμή με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Και επειδή οι κυβερνητικές πολιτικές δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, στόχος του Μαξίμου είναι η διατήρηση του μετώπου ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ και η διατήρηση των καλών προσωπικών σχέσεων που είχαν έως τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά.

Η στρατηγική σημασία που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκρότηση κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, χωρίς τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή, φαίνεται και από το όσα τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του την περασμένη Τρίτη- σημεία που υποβαθμίστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, ακόμα και από τα φιλικά προς την Κουμουνδούρου.

Είπε, χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύει ότι έτσι θα ευνοήσει τον ίδιο και το κόμμα του. Με περίσσευμα αλαζονείας, θεωρεί ότι επειδή κέρδισε βασισμένος στην πολιτική απάτη και στη διαστρέβλωση μια φορά τις εκλογές, θα τις κερδίσει ξανά και ξανά. Σκάβοντας όμως τον λάκκο της απλής αναλογικής, παραβλέπει τη μεγάλη πιθανότητα να πέσει μέσα ο ίδιος στον λάκκο που αυτός έσκαψε. Θα μείνει μόνος του γιατί το πολιτικό του σχέδιο και οι προγραμματικές του θέσεις δεν μπορούν να χωρέσουν σε κανένα πλαίσιο σύγκλισης ή συνεννόησης για την επόμενη μέρα. Και επειδή αυτό το γνωρίζει, επειδή γνωρίζει ότι δεν μπορεί να είναι μέρος της πολιτικής λύσης των συσχετισμών που θα διαμορφώσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές, μιλά διαρκώς για διπλές εκλογές. Θα του συνιστούσα να μην προτρέχει. Γιατί οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν κυβερνητική λύση. Απλά αυτή δε θα τον περιλαμβάνει, γιατί πρέπει να είναι -και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι- προοδευτική και δημοκρατική λύση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα