Το μήνυμα της Ευρώπης στον Ταγίπ Ερντογάν: Ναι σε συμφωνία, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών

Το μήνυμα της Ευρώπης στον Ταγίπ Ερντογάν: Ναι σε συμφωνία, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν AP

Το «παζάρι» με την Άγκυρα θα είναι μακρύ και θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε την αναθεώρηση της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό. Μέρκελ και Μακρόν αντικαθιστούν  κατ΄ ουσίαν στις διαπραγματεύσεις την ΕΕ

Μακρύ και εφόλης της ύλης θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το παζάρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το προσφυγικό.

«Πρέπει πιστεύω να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία εάν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά η Άγγελα Μέρκελ, μετά την τηλεδιάσκεψη της Κωνσταντινούπολης και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου.

Οι διαστάσεις που λαμβάνει η εξάπλωση του κορονοϊού και οι επιπτώσεις που έχει σε ανθρώπινες ζωές και οικονομία, άλλωστε, περνά σε δεύτερη μοίρα τα υπόλοιπα θέματα, όσο καυτά και αν είναι αυτά! Έτσι, το προσφυγικό δεν θα συζητηθεί, τουλάχιστον κατά προτεραιότητα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Μαρτίου, που επίσης θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, ενώ και ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει επίσης το καυτό θέμα του κορονοϊού-που έως τώρα απέκρυβε- και των επιπτώσεων που θα επιφέρει στην ήδη κλονισμένη οικονομία της χώρας του.

Οι συζητήσεις, πάντως, μεταξύ της Ευρώπης και της Άγκυρας δεν εξαντλούνται στη –σχετική- αναθεώρηση της Συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό, η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερα χρήματα στην Τουρκία και στήριξη για επαναπροώθηση σύρων προσφύγων στα τουρκοσυριακά σύνορα. Τη σχετική συμφωνία, άλλωστε, ετοιμάζουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ενδιαφέρον έχει ποια από τα ελληνικά αιτήματα θα συμπεριληφθούν στη Συμφωνία, αλλά ο δρόμος θα είναι, όπως όλα δείχνουν, μακρύς έως τότε. Μέρκελ και Μακρόν, ωστόσο, φέρεται να διαμήνυσαν στον Ερντογάν ότι καμιά συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει κάτω από καθεστώς εκβιασμών, μια θέση που είναι και θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ευρώπη και Άγκυρα, πάντως, όπως η ίδια η Μέρκελ αποκάλυψε, συζητούν και το θέμα της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, ενώ η γειτονική χώρα επιδιώκει να μπει στο τραπέζι και το θέμα της βίζας. Το «παζάρι», δηλαδή, είναι πολύ ευρύτερο, ιδίως εάν σημειώσουμε την και τη δημόσια τοποθέτηση της Μέρκελ ότι στην τηλεδιάσκεψη της Κωνσταντινούπολης συζητήθηκε και το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, με τον …Σουλτάνο να επαναλαμβάνει τη βούληση της χώρας του για παραμονή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο χρόνος που υπάρχει πλέον, πάντως,  καθώς προτεραιότητα για όλους απαιτεί η αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού ,ενώ κλείνουν και τα σύνορα, δίνει τη δυνατότητα να επιτευχθεί μια σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης στον Έβρο. Πολύ περισσότερο που αυτό διευκολύνει στην παρούσα φάση και τον Ερντογάν- εκτός και αν η κρίση στο εσωτερικό του μέτωπο είναι τόσο μεγάλη που θελήσει να την εξάγει.

Αξίζει, ωστόσο, να προσεχτεί και το εξής: Τις διαπραγματεύσεις με τον Ερντογάν κάνουν Μέρκελ και Μακρόν, αντικαθιστώντας ουσιαστικά θεσμικά την ΕΕ-ο Μπορέλ συζητά απλώς με τον Τσαβούσογλου τις λεπτομέρειες της Συμφωνίας! Και το ερώτημα είναι αν επαναδραστηριοποιείται ο γαλλογερμανικός άξονας, που ουσιαστικά είχε ατονήσει το τελευταίο διάστημα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα