Ο Βέμπερ, η Βεστάγκερ, ο Τίμερμανς, ο Μπαρνιέ και τα σενάρια για "πολύ μεγάλο συνασπισμό" στην ΕΕ

Στιγμιότυπο από το εσωτερικό του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες
Στιγμιότυπο από το εσωτερικό του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες AP

Οι ενενήντα ημέρες που θα κρίνουν την πορεία της Ευρώπης. Το μεγάλο πρόβλημα του Όρμπαν στο ΕΛΚ. Την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση Μέρκελ συζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Η μεγάλη πτώση των έως τώρα κυρίαρχων δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο, των Χριστιανοδημοκρατών -λιγότερο- και των Σοσιαλιστών -περισσότερο- και η άνοδος των ακροδεξιών και των εθνικιστών δημιουργούν μια πρωτοφανή κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εκλογή του διαδόχου του Γιουνκέρ και η μοιρασιά των θέσεων του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,όπως όλα δείχνουν, θα απαιτήσουν ένα πολύ μεγάλο συνασπισμό, στον οποίο πέραν του ΕΛΚ και του ΕΣΚ θα χρειαστούν και οι ψήφοι των Φιλελεύθερων ή των Πρασίνων –το πιθανότερο δε και των δυο!

Τα πράγματα περιπλέκονται καθώς ο Βίκτορ Όρμπαν λειτουργεί ως δούρειος ίππος στο εσωτερικό του ΕΛΚ, επιτιθέμενος στον Γιουνκέρ και επιδιώκοντας κατ’ ουσίαν να αλώσει εκ των έσω το δεξιό κόμμα, σε συνεργασία με τον ιταλό Σαλβίνι και τους πολωνούς ομοϊδεάτες του.Το ΕΛΚ, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα κληθεί να απαντήσει στο δίλημμα αν θα αποβάλλει τον Όρμπαν από τις τάξεις του, χάνοντας τις έδρες από τη Βουδαπέστη και βοηθώντας τον να συγκροτήσει ακροδεξιό πόλο με τους ομοϊδεάτες του ή εάν τον κρατήσει οδηγούμενο το ίδιο σε όλο και περισσότερο δεξιές θέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα είναι ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία της Κομισιόν, παρότι το ΕΛΚ που τον στηρίζει θα έρθει πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Πολλοί ισχυρίζονται ότι το ΕΛΚ θα αναγκαστεί στο τέλος να προτείνει για τη θέση του Γιουνκέρ, προκειμένου να πετύχει συμφωνία με τους Σοσιαλιστές, του ςΦιλελεύθερους και τους Πράσινους είτε την απερχόμενη δανή Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ, που στη θητεία της υποχρέωσε επιχειρήσεις-γίγαντες να πληρώσουν παραπάνω φόρους, είτε τον γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ που θεωρείται επιτυχημένος στη διαπραγμάτευση για το Brexit, αλλά και ο γιός του είναι υποψήφιος με το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν και συνεπώς θα φέρει πιο κοντά τις συμμαχίες. Στο ανακάτεμα της τράπουλας ωστόσο δεν αποκλείεται να προταθεί για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν ο σοσιαλιστής Φρανς Τίμτρμανς, ο οποίος στηρίζεται από τον γερμανό Πρόεδρο Φρανς Βάλτερ Στάινμαγερ (καλούς λόγους έχει γι’ αυτόν και ο Προκόπης Παυλόπουλος), ώστε το ΕΛΚ να πάρει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για μισή θητεία και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Τα πράγματα αναμένεται να περιπλακούν ακόμα περισσότερο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από το μεγάλο συνασπισμό στο Βερολίνο, γεγονός που θα εντείνει τις διεργασίες και στο εσωτερικό της Ευρώπης.

Ούτως ή άλλως οι τρεις μήνες που απομένουν έως τις ευρωεκλογές (θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου) θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωεκλογές
SHARE: