Άη Βασίλης: Ποιος τον δημιούργησε…

Άη Βασίλης: Ποιος τον δημιούργησε…
ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ eurokinissi

Ο Άγιος Νικόλαος, τα φύλλα της κόκας και το πασίγνωστο αναψυκτικό

Για να τελειώνουμε με το αιώνιο πρόβλημα των γονιών όταν η πιτσιρίκα ή ο μικρός τους ρωτάει εάν υπάρχει Άι Βασίλης, θα απαντήσω με παρρησία, γιατί μας διαβάζουν και μικρά παιδιά: ασφαλώς υπάρχει ο Άι Βασίλης, και θα υπάρχει για πάντα, ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα διαφημιστικά τρικ στην ιστορία του καπιταλισμού. Βλέπετε, ο Άι Βασίλης, όπως τον γνωρίζουμε τώρα, ο παχουλός, χαρωπός γεράκος με την γενειάδα, τα κόκκινα ρούχα, τη σκούφια και το σακί με τα δώρα, δημιουργήθηκε από το «πασίγνωστο αναψυκτικό τύπου κόλα» γύρω στο 1930.

Έγινα σαφής; Αυτό το αναψυκτικό έφτιαξε τον Άι Βασίλη! Ο σκοπός ήταν να δοθεί ένα όμορφο, οικογενειακό, χαρούμενο πρόσωπο στο προϊόν της, πάνω που άρχισε να παράγεται με καφεΐνη, χωρίς το εκχύλισμα φύλλων κόκας, όπως δηλαδή κυκλοφορούσε μέχρι τότε! Τον χαρούμενο γεράκο λοιπόν, που κάνει χο χο χο, και φέρνει δώρα στα παιδάκια, τον σχεδίασε ο Σουηδός Χάντον Σούντμπλομ. Αμέσως ο ΑιΒασίλης, έγινε γκραν σουξέ, φέρνοντας εκατομμυριάκια στα ταμεία της εταιρέιας που το παρήγαγε.

Ασφαλώς κάπου πάτησε ο σχεδιαστής: ο Σκανδιναβός Σίντερ Κλάας, δηλαδή ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών, των εμπόρων και των παιδιών πέρασε στους Βρετανούς και μετά στους Αμερικανούς ως Σάντα Κλάους, δηλαδή Άγιος Νικόλαος. Η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, απ΄την άλλη, έχει τον Άγιο Βασίλειο, επίσκοπο Καισαρείας σ’ αυτό το πόστο, αλλά τι να λέμε τώρα: μας έφαγε το «πασίγνωστο αναψυκτικό τύπου κόλα», άπιστοι και πιστοί μου φίλοι – μέχρι αγίους έφτιαξε για να πουλάει το προϊόν της, χο, χο, χο.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα