Πριν από 36 χρόνια αναγνωρίζεται η Εθνική Αντίσταση

Πριν από 36 χρόνια αναγνωρίζεται η Εθνική Αντίσταση

Ο Γοργοπόταμος, οι παρατρεχάμενοι των Γερμανών και η εθνική υπερηφάνεια

Στις 23 Αυγούστου του 1982 η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νόμο «για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής 1941-1944». Το Σώμα υπερψηφίζει, κι έτσι η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίζεται με το νόμο 1285/82.

Δεν είναι η πρώτη φορά που περνά νόμος για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης από το ελληνικό κοινοβούλιο. Κάποιοι σχετικοί νόμοι, που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, απέκλειαν αυτές τις αντιστασιακές οργανώσεις που παράκουσαν τη διαταγή για διάλυση μετά την αποχώρηση των Γερμανών, παίρνοντας μέρος στον Εμφύλιο εναντίον της κυβερνησης – αυτοί οι αντιστασιακοί ήταν «αποδεδειγμένως αντεθνικώς δράσαντες».

Όμως, με το νόμο του 1982, που εισηγήθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφαιρέθηκαν οι παράγραφοι για αποκλεισμό οργανώσεων και αναγνωρίστηκαν ρητά οργανώσεις που δεν διαλύθηκαν και συνέχισαν ένοπλο αγώνα κατά τον Εμφύλιο πόλεμο, ενώ καθιερώθηκε ως ετήσιος Πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης η Επέτειος της Μάχης του Γοργοποτάμου.

Δεν ξέρω κατά πόσον το Πασόκ κατέστρεψε την Ελλάδα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, σίγουρα όμως έκανε πέντε σωστά πράγματα, ένα εκ των οποίων ήταν οπωσδήποτε κι αυτός ο νόμος που πέρασε για την Εθνική Αντίσταση, ο οποίος κάλυψε ένα χαίνον θεσμικό κενό.

Οι μόνοι που ακόμα και σήμερα γκρινιάζουν για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης είναι οι ίδιοι που επιχειρούν να αποδομήσουν την Ιστορία, γράφοντας και λέγοντας ανοησίες, όπως ας πούμε πως η Εθνική Αντίσταση «δεν ήταν ωφέλιμη» για τη χώρα.

Αυτοί είναι οι ταξικοί απόγονοι εκείνων που γυάλιζαν τις μπότες των Γερμανών και των Ιταλών, είναι οι ιδεολογικοί αντιπρόσωποι των παρατρεχάμενων των Δυνάμεων Κατοχής, ή, στην καλύτερη περίπτωση, είναι οι εκφραστές των ουδέτερων, των αμέτοχων, εκείνων που δεν έκαναν απολύτως τίποτα, αν και μπορούσαν, εναντίον του Ναζισμού και του Φασισμού, την ίδια στιγμή που οι αντιστασιακοί, Αριστεροί στην πλειονότητά τους, τί να κάνουμε, μάτωναν στα βουνά. Αυτοί που μεμψιμοιρούν και κριτικάρουν σήμερα, πατούν πάνω στις οικονομικές απολαβές που αποκόμισε η τάξη τους – γιατί το ζήτημα ασφαλώς και είναι ταξικό- όταν συνεργάστηκε με τους Ναζί, τους δωσίλογους και με τις πρώτες μετεμφυλιακές κυβερνήσεις.

Η Εθνική Αντίσταση έσωσε την τιμή και την υπερηφάνεια της Ελλάδας. Τώρα, αν κάποιοι απατεώνες εκμεταλλεύτηκαν το νόμο 1285 δι’ ίδιον όφελος, είναι γεγονός πως αυτός έγινε αποδεκτός με ικανοποίηση από τους περισσότερους παλιούς αντάρτες. Ούτε παράσημο περίμεναν αυτοί, ούτε σύνταξη από την ελληνική Πολιτεία επειδή έκαμαν το χρέος τους – τους έφτασε που η πατρίδα αναγνώρισε με νόμο την ύπαρξή τους και τις θυσίες τους.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα