Πριν από 63 χρόνια πεθαίνει ο Τζέιμς Ντιν

Πριν από 63 χρόνια πεθαίνει ο Τζέιμς Ντιν
AP

Το οργισμένο είδωλο, η Πόρσε Σπάιντερ και οι μεταθανάτιες βραβεύσεις

Εάν ο Αμερικανός σταρ του κινηματογράφου Τζέιμς Μπάιρον Ντιν δεν σκοτωνόταν στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955, στα 24 του, τρέχοντας υπερβολικά με την ασημιά Πόρσε 550 Σπάιντερ, μάλλον θα συνέχιζε μια λαμπρή καριέρα στο σινεμά, αλλά σίγουρα δεν θα γινόταν είδωλο της επαναστατημένης νεολαίας.  Παρόλο που οι λίγες, μόλις τρεις, ταινίες στις οποίες είχε πρωταγωνιστήσει, του είχαν χαρίσει από πολύ νωρίς μεγάλη φήμη, ως σύμβολο ενός νεανικού πληθυσμού που ασφυκτιούσε στα χρυσά δεσμά μιας ψυχροπολεμικής, συντηρητικής, καταναλωτικής κοινωνίας, όπως ήταν η αμερικανική στη δεκαετία του ’50.

Ο Τζέιμς Ντιν, αν απέφευγε τότε τη μετωπική σύγκρουση στη μοιραία στροφή, θα ωρίμαζε, θα πάχαινε, θα έβαζε νερό στο κρασί του, θα λογικευόταν, θα έπαιζε και άλλους ρόλους, όχι και τόσο ριζοσπαστικούς, θα συμβιβαζόταν λίγο ή πολύ με το σύστημα… Ενδεχομένως θα γινόταν πολύ πλούσιος, όμως δεν θα γινόταν ποτέ το οργισμένο είδωλο που παραμένει μεχρι τώρα. Και γιατί; Διότι πέθανε νέος, έφυγε στην πλήρη του ακμή, αναδύθηκε «αγιοποιημένος» μέσα από τα συντρίμια του ακριβού, γρήγορου και «καταραμένου» σπορ αυτοκινήτου του, με το φωτοστέφανο του άφθααρτου, του αιωνίως νέου….

Αυτός λοιπόν ο ωραίος νεαρός, ο γιος οδοντιάτρου, που εγκατέλειψε τη γενέτειρα του, το  Μάριον της Ιντιάνα, για να γίνει ηθοποιός στη Νέα Υόρκη, ήταν στ’ αλήθεια ταλαντούχος. Εκτός από τις πρώιμες εμφανίσεις του στο θέατρο και στην τηλεόραση, ο Τζέιμς Ντιν πρωταγωνίστησε σε τρεις εμβληματικές ταινίες, που τον έκαναν διάσημο:  στο «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» ( 1955), όπου υποδύεται τον Jim Stark, τον ανυπότακτο έφηβο, στο «Ανατολικά της Εδέμ» (1955), όπου παίζει τον μοναχικό Cal Trask, και στο φιλμ «Ο Γίγας» (1956), που υποδύεται τον ασυμβίβαστο Jett Rink.

Ο πρόωρος τραγικός θάνατός του πάνω στον κολοφώνα του, τον έκανε θρύλο. Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που έλαβε μεταθανάτια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού, και παραμένει ο μοναδικός ηθοποιός που έχει δύο μεταθανάτιες υποψηφιότητες στην υποκριτική. Το 1999, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε 18ο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Έτσι λοιπόν έφυγε ένα άνθρωπος που έβρισκε ηδονή στον κίνδυνο. Ο Τζέιμς Ντιν σκοτώθηκε καθώς πήγαινε στο Σαλίνας στην Καλιφόρνια για να λάβει μέρος σε αγώνες ταχύτητας. Οι φίλοι του τότε προσπάθησαν να τον μεταπείσουν από το να συμμετάσχει στους αγώνες, γιατί ήταν επικίνδυνο. Όμως ο Τζέιμς Ντιν είχε απαντήσει: «Υπάρχει καλύτερος τρόπος να πεθάνεις; Είναι ένας γρήγορος, ένας  καθαρός θάνατος –  και φεύγεις μες στις φλόγες»….

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι λίγες βδομάδες πριν από τον θάνατό του, ο Ντιν συμμετείχε σε μία τηλεοπτική διαφήμιση για την οδική ασφάλεια.  Η ατάκα που έπρεπε να πει ήταν: «Η ζωή που θα σωθεί μπορεί να είναι η δική σου». Όμως, στο γύρισμα, ο διάσημος ηθοποιός είπε: «Η ζωή που θα σωθεί μπορεί να είναι η δική μου». Η διαφήμιση δεν μεταδόθηκε ποτέ….

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα