Το Αλκαζάρ στην Ισπανία λέγεται Αλκάθαρ

Το Αλκαζάρ στην Ισπανία λέγεται Αλκάθαρ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ισπανικό ανάκτορο, Θεσσαλονικιώτικο τζαμί, αθηναϊκό σινεμά και γήπεδο στη Λάρισα

Τί κοινό έχει ένα ανάκτορο στην Ισπανία, ένα γήπεδο στη Λάρισα, ένα τζαμί στη Θεσσαλονίκη και ένα παλιό σινεμά στην Αθήνα; Όλα ονομάζονται Αλκαζάρ, που, στα αραβικά σημαίνει απλώς “κάστρο”. Η Σεβίλη της Ισπανίας κοσμείται από ένα έξοχο ανάκτορο, το Αλκάθαρ, όπως είναι η σωστή ισπανική προφορά του Αλκαζάρ. Προέρχεται από τον μαυριτανικό μεσαίωνα της Σεβίλης και είναι το παλιότερο βασιλικό παλάτι ακόμα σε χρήση.

Πάμε τώρα στα δικά μας: το στάδιο στη Λάρισα χτίστηκε το 1932 ως έδρα της ΑΕΛ, της Αθλητικής Ένωσης Λάρισας. Να σημειώσουμε πως σε αυτό το γήπεδο το 1987 η θεσσαλική ποδοσφαιρική ομάδα κατέκτησε το μοναδικό πρωτάθλημα στη ιστορία της, νικώντας τον ΠΑΟ με δυο γκολ του Μητσιμπόνα.

Στη Θεσσαλονίκη τώρα, ως Αλκαζάρ είναι γνωστό το Χαμζά μπέη Τζαμί, του 15ου αιώνα, που κατά καιρούς είχε διάφορες, μη λατρευτικές χρήσεις – προπολεμικά ένας Εβραίος επιχειρηματίας το είχε μετατρέψει σε κινηματογράφο, με το όνομα Αλκαζάρ.

Αυτό μας δίνει ωραία πάσα για να πάμε στο Αλκαζάρ της Αθήνας, που είναι βέβαια το παλιότερο θερινό σινεμά της πρωτεύουσας, ιδιοκτησίας του πατέρα του Φιλοποίμενα Φίνου. Εκεί μαθήτευσε ο κορυφαίος Έλληνας κινηματογραφικός παραγωγός κι εκεί πήρε το παρατσούκλι “κατσαβιδάκιας”, καθώς, παρακινούμενος από τη λατρεία του για οποιοδήποτε μηχάνημα αναπαραγωγής ήχου και εικόνας, συχνά διέλυε όλο το σχετικό εξοπλισμό του Αλκαζάρ και τον επανασυναρμολογούσε για να εμπεδώσει τη λειτουργία του…

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα