Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Άγκυρα για τη μειονότητα

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Άγκυρα για τη μειονότητα
Ο Προκόπης Παυλόπουλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

" Η Τουρκία θα πρέπει να είναι περισσότερο υπεύθυνη έναντι της Ελλάδας όχι μόνο διότι οι ισχυρισμοί της για την Ελληνική Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη ισοδυναμούν με παραχάραξη της Ιστορίας, αλλά και γιατί το παρελθόν της βαρύνεται με αδιανόητες διώξεις εις βάρος των Ελλήνων και του Ελληνισμού", τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Απάντηση στις προ ημερών αιτιάσεις της Άγκυρας για τη στάση της χώρας μας έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Αλεξανδρούπολη.

” Η Τουρκία θα πρέπει να είναι περισσότερο υπεύθυνη έναντι της Ελλάδας όχι μόνο διότι οι ισχυρισμοί της για την Ελληνική Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη ισοδυναμούν με παραχάραξη της Ιστορίας. Αλλά και γιατί το παρελθόν της βαρύνεται με αδιανόητες διώξεις εις βάρος των Ελλήνων και του Ελληνισμού.  Και αναφέρομαι  τόσο στις Γενοκτονίες του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας, όσο και στο πογκρόμ και στους διωγμούς των Ελλήνων- και κυριολεκτώ, διότι κατά την Συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν Εθνική Μειονότητα- της Κωνσταντινούπολης, το 1955 και 1964 αντιστοίχως, που οδήγησαν στον αποδεκατισμό της ως τότε κραταιάς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης.  Και, φυσικά, ουδείς μπορεί να ξεχνά την τραγωδία των αγνοούμενων στην Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή στο Μαρτυρικό Νησί, το 1974″, τόνισε μεταξύ άλλων ο Προκόπης Παυλόπουλος. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που Έλληνας ανώτατος πολιτειακός παράγοντας, ίσως και πολιτικός, που αναφέρεται στο πογκρόμ του 1955, αλλά και στα γεγονότα του 1965, σε μια περίοδο που οι κρατικοί αξιωματούχοι της Άγκυρας κάνουν όλο και πιο συχνά λόγο για “μουσουλμανική τουρκική μειονότητα”, επιδιώκοντας κατά πολλούς να βάλουν από την πίσω πόρτα και   μειονότητας στη Θράκη.

“Οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε, διαχρονικώς, στο ακέραιο το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτίστως δε τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, που απορρέουν από την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Έννομη Τάξη.  Και ο σεβασμός αυτός μας έχει καταστήσει, τόσο διεθνώς όσο και σ’ Ευρωπαϊκό επίπεδο, παράδειγμα προς μίμηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σεβόμαστε, στον ίδιο βαθμό, και τα κάθε είδους δικαιώματα των Συμπολιτών μας Μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίοι αποτελούν Θρησκευτική, αμιγώς, Μειονότητα, όπως ρητώς ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως δε η Συνθήκη της Λωζάνης. Το ίδιο αίσθημα σεβασμού, με απτές αποδείξεις στην πράξη, τρέφουμε και ως προς τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα, βεβαίως αναμένοντας από τους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξουν και εκείνοι, επίσης εμπράκτως, την εν προκειμένω Αλληλεγγύη τους, όπως αυτή προκύπτει από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αλλά και από τον κοινό μας Ευρωπαϊκό Πολιτισμό”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα