Το Νόμπελ Ειρήνης, ο Τσίπρας, ο Ζάεφ και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Το Νόμπελ Ειρήνης, ο Τσίπρας, ο Ζάεφ και η Γκρέτα Τούνμπεργκ
AP

Η νεαρή Σουηδέζα ακτιβίστρια προβάλλει αυτή τη στιγμή ως το μεγάλο φαβορί, ωστόσο οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έχουν τις δικές τους πιθανότητες για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τον Οκτώβριο αναμένεται η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης που φέτος έχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς υποψήφιοι είναι ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της Βορείου Μακεδονίας, λόγω της επίτευξης μιας ιστορικής Συμφωνίας, της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έγινε δεκτή από τη διεθνή κοινότητα ως παράδειγμα για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ έχουν τις δικές τους πιθανότητες για το βραβείο, παρότι ο πρωθυπουργός της Βορείου Μακεδονίας κατηγορείται τελευταίως στη χώρα του για υποθέσεις διαφθοράς, γεγονός που αποτελεί ασφαλώς ένα χάντικαπ στις αποφάσεις που καλείται να λάβει η αρμόδια Επιτροπή στο Όσλο της Νορβηγίας. Αξίζει δε να σημειωθεί πως οι υποψηφιότητες για το βραβείο είναι 304, εκ των οποίων οι 219 είναι προσωπικότητες και οι 85 οργανισμοί, όπως αξίζει να σημειωθεί πως δεν γνωρίζουμε όλους τους υποψηφίους, ακριβώς επειδή αποαιτούνται 50 έτη για να δημοσιοποιηθούν οι υποψηφιότητες!

Πρόσωπα που γνωρίζουν τις διεργασίες γύρω από την απονομή των βραβείων Νόμπελ επιμένουν πως τα τελευταία χρόνια η απονομή αφορά πρόσωπα ή οργανισμούς που σχετίζονται με ένα μείζον θέμα επικαιρότητας. Και το θέμα επικαιρότητας, ασφαλώς, το τελευταίο διάστημα -και με τις φωτιές στον Αμαζόνιο- είναι η κλιματική αλλαγή. Τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν πως στο πλαίσιο αυτό, ίσως το φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης το 2019 είναι η νεαρή Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, ωστόσο τονίζουν πως οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έχουν ακόμα αρκετές πιθανότητες, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών (με την καθοριστική συμβολή των Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ) “συγκλόνισε” ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα