Στήνουν άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου οι Σκοπιανοί

Στήνουν άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου οι Σκοπιανοί

Εργασίες για την τοποθέτηση αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που κάνουν λόγο για "Σχέδιο εξαρχαϊσμού" (Vid)

Ξεκίνησε, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η συναρμολόγηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Το άγαλμα επισήμως θα ονομάζεται “έφιππος πολεμιστής” και έφθασε πριν μερικές ημέρες στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.

Οι εργασίες τοποθέτησής του αναμένεται να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα. Το άγαλμα και η επιχάλκωση του, που έγινε σε ειδικό εργαστήριο στη Φλωρεντία της Ιταλίας, κόστισαν 5,3 εκατομμύρια ευρώ.

Για την κατασκευή της βάσης του αγάλματος και του συντριβανιού πάνω στο οποίο θα βρίσκεται ο “έφιππος πολεμιστής” δαπανήθηκαν περίπου 4,1 εκατομμύρια ευρώ.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 9,4 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στο σχέδιο ανάπλασης και μνημειοθέτησης του κέντρου της πόλης “Σκόπια 2014”, το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Η αντιπολίτευση επέκρινε το εγχείρημα, αποκαλώντας το “Σχέδιο εξαρχαϊσμού” του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ των Σκοπίων, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μαζί με τη βάση και το σιντριβάνι, θα έχει ύψος περίπου 22 μέτρα (12 μέτρα το άγαλμα και 10 μέτρα η βάση).

ΥΠΕΞ: “Γραφική ενέργεια”

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι πληροφορίες  για έναρξη εργασιών συναρμολόγησης και τοποθέτησης αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, υπό τη φερόμενη επίσημη ονομασία “έφιππος πολεμιστής”.

“Υπό άλλες συνθήκες, η απόφαση της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να ξοδέψει σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ για να τιμήσει το Μέγα Αλέξανδρο, τοποθετώντας άγαλμα του Έλληνα στρατηλάτη στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, θα μας τιμούσε”, αναφέρεται σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου τύπου Γρηγόρη Δελαβέκουρα.

“Η “πολιτική αρχαιοποίησης”, όμως, στην οποία εντάσσεται η ενέργεια αυτή, πέρα από γραφική, έχει ως βασικό άξονα την προσπάθεια οικειοποίησης της ελληνικής ιστορίας με σκοπό την καλλιέργεια εθνικισμού και αντιπαράθεσης” προσθέτει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι η “πολιτική αυτή παραβιάζει το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, είναι προκλητική και καταδικαστέα, υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις και επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ”.

Προτίθεται ότι “έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και θα έχει αναπόφευκτες συνέπειες στην ευρω-ατλαντική προοπτική της χώρας”, καθώς επίσης και ότι “διαψεύδει τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα ότι προτίθενται να εργασθούν ειλικρινώς για την επίλυση του ονοματολογικού”.

Η Ελλάδα θα ενημερώσει τους εταίρους και συμμάχους της, καθώς και τους διεθνείς οργανισμούς για την προκλητική αυτή ενέργεια, γνωστοποιεί ο κ. Δελαβέκουρας και τονίζει: “Είναι προφανές ότι ο κ. Γκρούεφσκι νοιώθει την πίεση για την επίτευξη λύσης να μεγαλώνει, τόσο στο εσωτερικό, όσο και διεθνώς. Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων, αυτή θα είναι η λύση που θα επιτρέψει την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και θα απελευθερώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ”.

“Τη στιγμή που η Ελλάδα επιδιώκει με συνέπεια και εποικοδομητική διάθεση την επίτευξη λύσης, ο κ. Γκρούεφσκι προβαίνει σε προκλήσεις για να αποφύγει την πραγματικότητα, υποθηκεύοντας το ευρωπαϊκό μέλλον των συμπολιτών του”, καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΥΠΕΞ: “Πρέπει να επιστρέψει επειγόντως στην πραγματικότητα. Πρέπει να εργασθεί με ειλικρίνεια και σοβαρότητα για την επίτευξη λύσης. Αλλιώς, θα αναλάβει τις ευθύνες για την οπισθοδρόμηση της χώρας του”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα