Στο έλεος των πυρκαγιών η χώρα

??`? Pø???S????A ?üUM??????dLS
??`? Pø???S????A ?üUM??????dLS MOTIONTEAM

Μόνο 8 από τα 21 "Καναντέρ" βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ασυντήρητα και καθηλωμένα στο έδαφος τα 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος. Εκτός λειτουργίας και το 20% των υδροφόρων οχημάτων

Με τις χειρότερες προϋποθέσεις από πλευράς μέσων πυρόσβεσης και έμψυχου δυναμικού ξεκίνησε η φετινή αντιπυρική περίοδος, σύμφωνα με καταγγελία της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτεία.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Ενωσης Αξιωματικών, μόνο οχτώ από τα 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου "Καναντέρ" βρίσκονται σε ετοιμότητα. Τα υπόλοιπα είναι καθηλωμένα στο έδαφος λόγω βλάβης ή έλλειψης συντήρησης.

Το ίδιο συμβαίνει με τα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (τα δύο "Σούπερ Πούμα"), που είναι ασυντήρητα και καθηλωμένα στο έδαφος.

Η εκμίσθωση πυροσβεστικών ελικοπτέρων δεν έχει προχωρήσει, όπως καταγγέλλεται, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ούτε ένα διαθέσιμο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Έθνος", οι ελλείψεις δεν σταματούν εδώ.

Το 20% των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων είναι εκτός λειτουργίας, ενώ εκτιμάται ότι τους μήνες που παρατηρείται μεγάλη συχνότητα πυρκαγιών (Ιούλιο, Αύγουστο) το ποσοστό θα έχει αυξηθεί δραματικά, με δεδομένο ότι το 25% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι γερασμένο και οι δαπάνες για τη συντήρησή τους έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2010.

Πρόβλημα υπάρχει επίσης και με τις προμήθειες ελαστικών, που βρίσκονται σε διαδικασία ακύρωσης, όπως καταγγέλλει η Ενωση Αξιωματικών.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι επίσης σημαντικές, καθώς υπολογίζονται στο 33% του συνόλου, με τις κενές οργανικές θέσεις να έχουν ανέλθει σε 4.100.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, οι συμβασιούχοι που προσελήφθησαν με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου παραμένουν απλήρωτοι, ενώ οι πιστώσεις για νυχτερινά και πενθήμερα επαρκούν μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Η Ενωση Αξιωματικών καταγγέλλει επίσης ότι το προσωπικό υποχρεώνεται σε υπερεργασία που δεν πληρώνεται, αφού παρατηρείται άρνηση καταβολής του "δασικού" επιδόματος.

SHARE:

24Media Network