Στο ευρωπαϊκό σκαμνί η Ελλάδα για τη λίμνη Κορώνεια

Στο ευρωπαϊκό σκαμνί η Ελλάδα για τη λίμνη Κορώνεια

Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα βρεθεί η χώρα μας στις 28 Νοεμβρίου. Κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο...

Για την άσχημη κατάσταση στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται η λίμνη Κορώνεια θα λογοδοτήσει στις 28 Νοεμβρίου η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου έχει παραπεμφθεί.

Μέσα σε όλα, η Ελλάδα κινδυνεύει με πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ ημερησίως, αφού τα έργα που έπρεπε να είχαν γίνει για προστασία της πολύπαθης λίμνης, είτε δεν έχουν αρχίσει καν είτε έχουν μείνει ανολοκλήρωτα. Η ελληνική πλευρά προτίθεται να ζητήσει παράταση για τα έργα και αναστολή της επιβολής προστίμου.

Το θέμα απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας μετά από σχετικό έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, αναλύθηκαν οι λόγοι που η χώρα μας εκλήθη σε απολογία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οι οποίοι είναι:

* Οι 1.440 γεωτρήσεις, για τις οποίες η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης έχει αποφανθεί, βάσει κοινής υπουργικής απόφασης, ότι δεν μπορούν να κλείσουν. Για το λόγο αυτό αναμένεται να αδειοδοτηθούν εκείνες για τις οποίες οι κάτοχοί τους θα υποβάλουν τις απαραίτητες αιτήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

*  Τα μέτρα περιορισμού της άρδευσης, τα οποία κρίνονται ανεπαρκή από την Ε.Ε. Τα έργα ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

* Τα αρδευτικά δίκτυα, για τα οποία έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη από τις υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

* Η μη λήψη μέτρων χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδύσεων για τη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων, θέμα που έχει αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό από την έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων για τις λειτουργίες των βιομηχανιών.

*  Το έργο κατασκευής λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης, οι οποίες σε ενδεχόμενο περιστατικό ρύπανσης θα μπορούσαν να δεχτούν λύματα χωρίς αυτά να διοχετευτούν στη λίμνη.

* Η επανεξέταση των ρυπογόνων βιομηχανιών της περιοχής Λαγκαδά και το σχέδιο διαχείρισης και παρακολούθησης του Εθνικού Πάρκου Βόλβης, Κορώνειας και Μακεδονικών Τεμπών.

* Το δίκτυο αποχέτευσης των αστικών λυμάτων του Λαγκαδά. Εδώ και καιρό έχει τεθεί σε λειτουργία το δίκτυο βιολογικού καθαρισμού και μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα δέχεται το 85% των λυμάτων της περιοχής.

* Η κατάληψη και καλλιέργεια, από αγρότες, εκτάσεων της λίμνης που αποξηράνθηκαν. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πρόκειται για εκτάσεις 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπόλογη είναι και η διοίκηση της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης, η οποία είχε την ευθύνη συντονισμού της σωτηρίας της λίμνης. Η δίκη της είναι προγραμματισμένη για τις 8 Νοεμβρίου.

Πηγή: makthes.gr

SHARE:

24Media Network