Ο Τζόνι Ντεπ εκδιώχθηκε από το franchise των "Fantastic Beasts" μετά τις κατηγορίες της Άμπερ Χερντ για ενδοοικογενειακή βία . Foto AP/Craig Hudson, archivo Foto AP/Craig Hudson, archivo

6 ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΑΝ

Τυχεροί ή άτυχοι; Δύσκολο να το πεις. Καλοπληρωμένοι πάντως σίγουρα.

Οι λόγοι για τους οποίους ένας ηθοποιός μπορεί να πληρωθεί για να παίξει σε μία ταινία και τελικά να μην τον δούμε ποτέ στη μεγάλη οθόνη είναι πολλοί. Μπορεί την τελευταία στιγμή ο σκηνοθέτης να κόψει τις σκηνές του, μπορεί να σκεφτεί ότι τελικά δεν ήταν κατάλληλος για τον ρόλο και να τον αντικαταστήσει ή μπορεί να συμβεί κάτι τόσο controversial στη δημόσια σφαίρα, που αυτός ο ηθοποιός να “πρέπει” να μπει στον πάγο.

Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει κι ότι τα λεφτά που είχε συμφωνήσει εξ αρχής δεν θα μπουν στην τσέπη του. Ακολουθούν έξι τέτοιες περιπτώσεις, χαρακτηριστικές, όπου σταρς τσέπωσαν εκατομμύρια, κι ας μην μπήκαν ποτέ στην τελική κόπια της ταινίας.

Τζόνι Ντεπ – Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ

Το τρίτο μέρος της σειράς Fantastic Beasts, έσκασε στις οθόνες το 2022, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της μαγείας είχε ήδη εξατμιστεί. Το σενάριο ήταν χαλαρό, η ταινία έμοιαζε περιττή και αρκετές δημόσιες διαμάχες δηλητηρίασαν το κλίμα γύρω απ’ την ταινία, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης τριβής της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέα του “Χάρι Πότερ” και σεναριογράφου της ταινίας, με άτομα από την τρανς κοινότητα.

Τον μεγάλο χαμό όμως τον έκαναν οι κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία που έκανε η Άμπερ Χερντ εναντίον του Τζόνι Ντεπ (ο οποίος πρωταγωνιστούσε στις δύο πρώτες ταινίες των “Fantastic Beasts”) και η επακόλουθη αγωγή για συκοφαντία που έκανε ο ηθοποιός εναντίον της Sun (αγωγή την οποία έχασε),

Η Warner Bros στην προσπάθειά της να μειώσει τη χασούρα της και να σώσει λίγη απ’ την αξιοπρέπειά της διέκοψε τις σχέσεις της με τον Ντεπ και προσέλαβε τον Μαντς Μίκελσεν ως αντικαταστάτη του. Ευτυχώς για τον Ντεπ, είχε γυρίσει μόνο μία σκηνή για “Τα μυστικά του Ντάμπλντορ”. Δυστυχώς όμως για τη Warner, είχε ήδη υπογράψει μαζί της συμβόλαιο “pay or play”, γεγονός που του έδινε το δικαίωμα να λάβει την πλήρη αμοιβή του για την ταινία: 16 εκατομμύρια δολάρια. Πράγμα που έγινε.

Μπομπ Χόσκινς – Οι Αδιάφθοροι

Η παραγωγή της ταινίας του Μπράιαν Ντε Πάλμα κατάφερε να συγκεντρώσει τέσσερα από τα μεγαλύτερα υποκριτικά ταλέντα του 20ου αιώνα, τους Σον Κόνερι, Κέβιν Κόστνερ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Άντι Γκαρσία. Η ταινία με τη σειρά της κατάφερε να μείνει στην ιστορία ως ένα από τα κορυφαία γκανγκστερικά φιλμς για την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, καθώς αποτύπωνε την αληθινή ιστορία της ομάδας που κατάφερε να πιάσει τον Αλ Καπόνε.

Παρότι ολόκληρο το καστ είναι σχεδόν τέλειο, ο Αλ Καπόνε του Ντε Νίρο ξεχωρίζει, είναι ένας τρομακτικά επιτυχημένος ρόλος, με τον μεγάλο ηθοποιό να αποτυπώνει με μεγάλη ευκολία τόσο τη σωματικότητα όσο και τη φωνή του Καπόνε. Αν και ο Ντε Νίρο ήταν η πρώτη επιλογή για τον ρόλο, το γεγονός ότι ο ηθοποιός ήταν σε μεγάλη ζήτηση ανάγκασε τον Ντε Πάλμα να ψάξει και για μια δεύτερη επιλογή, κάποιον να υπάρχει για backup. Έτσι, ο Άγγλος ηθοποιός, Μπομπ Χόσκινς, συμφώνησε να αναλάβει εκείνος τον ρόλο αν ο Ντε Νίρο δεν μπορούσε να τον κάνει.

Όταν όμως ο Ντε Νίρο τελικά είπε το “ναι”, ο Χόσκινς δεν γκρίνιαξε, έκανε αμέσως στην άκρη και δεν κράτησε καμία κακία στον Ντε Πάλμα. Η συμφωνία ήταν συμφωνία. Έτσι, μια μέρα έφτασε στο ταχυδρομείο του μια επιταγή 200.000 δολαρίων με ένα σημείωμα που έλεγε: “Ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Με αγάπη, Μπράιαν”.

Ο Μπομπ Χόσκινς το 2010 στην πρεμιέρα της ταινίας "Γυναίκες έτοιμες για όλα". AP Photo/Joel Ryan, file AP Photo/Joel Ryan, file

Κέβιν Σπέισι – Όλα τα λεφτά του κόσμου

Το ¨”Fantastic Beasts” δεν ήταν η πρώτη ταινία που έδιωξε έναν ηθοποιό εξαιτίας κάποιας σφοδρής διαμάχης που συνέβη εκτός πλατό, αλλά λίγες ταινίες έχουν φτάσει τόσο μακριά όσο το “Όλα τα λεφτά του κόσμου” όταν πρόκειται για την εξάλειψη εντελώς ενός ηθοποιού από ταινία.

Τα γυρίσματα είχαν ολοκληρωθεί και η ταινία βρισκόταν στα τελικά στάδια της μετα-παραγωγής, όταν ο ηθοποιός Άντονι Ραπ έκανε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση κατά του Κέβιν Σπέισι, πρωταγωνιστή του φιλμ. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ, καταλαβαίνοντας ότι αυτή η καταγγελία θα μπορούσε να σημάνει τον ξαφνικό θάνατο της ταινίας του, έβαλε μπρος ένα σχέδιο για να τη σώσει.

Χρησιμοποίησε την επιρροή που είχε στον χώρο για να εξασφαλίσει επιπλέον δέκα εκατομμύρια δολάρια και προσέλαβε τον Κρίστοφερ Πλάμερ για να αντικαταστήσει τον Σπέισι στον ρόλο του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα πετρελαίου, Τζ. Πολ Γκέτι. Γύρισαν επιπλέον 400 πλάνα μέσα σε εννέα ημέρες σε δύο χώρες και ο Σκοτ χρησιμοποίησε εκτενώς ψηφιακά και πρακτικά εφέ για να συμβάλει στην πρόσθεση του νέου ηθοποιού στην υπάρχουσα εικόνα με όσο γίνεται πιο φυσικό τρόπο.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο Σπέισι είχε ολοκληρώσει τη δουλειά του στην ταινία και είχε εκπληρώσει το συμβόλαιό του, και οι δύο ηθοποιοί κατέληξαν να πληρωθούν, παρόλο που τελικά μόνο ο ένας εμφανίστηκε στην ταινία.

Χάρισον Φορντ – E.T. ο Εξωγήινος

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είχε προσλάβει τον Χάρισον Φορντ για να παίξει στον “Ε.Τ τον Εξωγήινο”, κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ ή μάλλον κάτι που δεν είδαμε ποτέ στη μεγάλη οθόνη.

Ο σκηνοθέτης έβαλε τον σταρ να παίξει έναν κόντρα ρόλο, τον τσιτωμένο διευθυντή σχολείου που μαλώνει τον μικρό πρωταγωνιστή στο γραφείο του. Γυρισμένο πάνω από τον ώμο του Φορντ και με χαμηλό φωτισμό, αυτό το cameo έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ένα κρυφό τρίβια για τους φανατικούς της ταινίας και να μην μπει ποτέ στην τελική κόπια. Και αυτό γιατί, γνωστός για την μανία του με το μοντάζ, ο Σπίλμπεργκ δεν πίστευε ότι η σκηνή πρόσθετε κάτι αξιόλογο στην ταινία και έτσι την έκοψε.

Αν και οι λεπτομέρειες του ποσού που έλαβε ο Φορντ δεν είναι ασφαλείς, δεν πρέπει να ήταν και λίγα τα χρήματα, δεδομένου ότι ο ηθοποιός διένυε μία απίστευτη περίοδο δημοφιλίας. Μιλάμε για τα χρόνια που έλαμπε στον “Πόλεμο των Άστρων”, στον “Ιντιάνα Τζόουνς” και στο “Blade Runner”.

Ο Χάρισον Φορντ στην πρεμιέρα του Star Wars: The Rise of Skywalker" το 2019. Jordan Strauss/Invision/AP Jordan Strauss/Invision/AP

Τόμπι Μαγκουάιρ – Η ζωή του Πι

Δεν είναι συχνό να σε διώχνουν από μια ταινία επειδή είσαι διάσημος αλλά αυτό ακριβώς συνέβη στον Τόμπι Μαγκουάιρ. Η προσαρμογή του βραβευμένου με Booker μυθιστορήματος του Γιαν Μαρτέλ στη μεγάλη οθόνη από τον Ανγκ Λι, έχει να κάνει με ένα νεαρό Ινδό αγόρι, τον Πι, το οποίο εγκλωβίζεται στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού πάνω σε μια σωσίβια λέμβο με μόνη συντροφιά του μια τίγρη που ονομάζεται Ρίτσαρντ Πάρκερ.

Ο Μαγκουάιρ επρόκειτο αρχικά παίξει τον Πι σε μεγάλη ηλικία, αλλά αφότου είχαν ξεκινήσει τα γυρίσματα, ο Λι ένιωσε ότι ο διάσημος ηθοποιός δεν ήταν ο κατάλληλος για τον ρόλο και τον αντικατέστησε με τον πολύ λιγότερο αναγνωρίσιμο, Ρέιφ Σπολ. Δεν πρέπει να προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ο Λι άλλαξε γνώμη προκειμένου “να είναι συνεπής με τις υπόλοιπες επιλογές κάστινγκ που έγιναν για την ταινία”, καθώς η πλειοψηφία του καστ, εκτός ίσως από το Ζεράρ Ντεπαρντιέ, δεν ήταν και τόσο γνωστή στο δυτικό κοινό.

Ο Μαγκουάιρ, και δεν κράτησε κακία στον σκηνοθέτη, και κράτησε και τα λεφτά που είχαν συμφωνήσει εξ αρχής να πάρει.

Ο Τόμπι Μαγκουάιρ παρουσιάζει ένα βραβείο στη σκηνή των Guys Choice Awards το 2012. Photo by Matt Sayles/Invision/AP MATT SAYLES/INVISION/AP

Τιμ Ροθ – Once upon a time… in Hollywood

Αυτή η ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο που παρουσίαζε μια απ’ τις αληθινές ιστορίες που συνδέονταν με τον Τσαρλς Μάνσον περιείχε απροσδόκητα λίγη βία για “ταινία Ταραντίνο”, αλλά είχε ένα άλλο δικό του σύνηθες χαρακτηριστικό: περιλάμβανε ένα μεγάλο καστ πολύ διάσημων ηθοποιών, πολλούς απ’ τους οποίους συνηθίζει να χρησιμοποιεί σε περισσότερες από μία ταινίες του. Έτσι είχαμε τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, τον Μπραντ Πιτ, τον Κερτ Ράσελ, τον Μπρους Ντερν και μερικούς ακόμη αλλά έλειπε ένας πολύ χαρακτηριστικός ταραντινικός ηθοποιός: ο Τιμ Ροθ, ο οποίος είναι στο πλευρό του σκηνοθέτη από την εποχή των “Reservoir Dogs”.

Ο Ροθ πληρώθηκε για να παίξει στην ταινία και πράγματι γύρισε μερικές σεκάνς ως ο Βρετανός μπάτλερ του κομμωτή, Τζέι Σέμπρινγκ. Στην πραγματικότητα επρόκειτο απλά για μία cameo εμφάνιση και αυτός ήταν τελικά και ο λόγος που ο Ταραντίνο αποφάσισε να κάνει στην άκρη εντελώς αυτόν τον ρόλο, θεωρώντας τον μάλλον ασήμαντο.

Βέβαια, δεδομένου ότι η ταινία διαρκεί ήδη σχεδόν τρεις ώρες, ίσως να ήταν και καλό που πήρε αυτήν την απόφαση.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα