Κυριάκος Μητσοτάκης Nick Paleologos / SOOC

ΑΠΟ ΤΟΝ “ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ” ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ: ΤΟ ΝΕΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει εδώ και καιρό μιλήσει για σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας από εξωτερικούς παράγοντες, δείχνοντας την Τουρκία, αλλά κυρίως τη Ρωσία

Το αφήγημα περί κινδύνου παρέμβασης από το εξωτερικό στην πολιτική σκηνή της χώρας δεν είναι νέο ως τακτική συσπείρωσης των κομμάτων.

Κάποτε για τη δεξιά η απειλή ήταν η Σοβιετική Ένωση. Σήμερα το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει υπόνοιες για παρέμβαση από τη Ρωσία, όχι μόνο με την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου με στόχο την αποσταθεροποίηση των κυβερνήσεων των χωρών που πήραν σαφή θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – όπως υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης – αλλά και με παρεμβάσεις κυρίως μέσω του διαδικτύου με στόχο να επηρεαστεί άμεσα το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.

Από την πρώτη δήλωση του για το θέμα των υποκλοπών ο πρωθυπουργός άλλωστε είχε αφήσει αιχμές για “σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας που απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας”. Και κατά την προ ημερησίας για τις υποκλοπές στη Βουλή φωτογράφισε μάλιστα σαφέστατα τη Ρωσία και ονομάτισε την Τουρκία. “Κάποιοι καραδοκούν εντός και εκτός συνόρων ποντάροντας στην πολιτική αστάθεια”, είχε υποστηρίξει ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης σημειώσει στη ΔΕΘ ότι η Σουηδία ήδη κινητοποιείται ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν ρωσικές παρεμβάσεις στη διαδικασία των εκλογών και ότι το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς παντού όπως υποστήριξε υπάρχουν κόμματα φίλα προσκείμενα προς τη Ρωσία.

Η ΝΔ έσπευσε στη συνέχεια να σχολιάσει χθες τις αποκαλύψεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κρυφές χρηματοδοτήσεις της Ρωσίας σε πολιτικούς και κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί Μητσοτάκη.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ.Μητσοτάκης επανέφερε τη συζήτηση στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, στο Ταλλίν.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τις δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας- Εσθονίας όσον αφορά την ασφάλεια και τις απειλές στον κυβερνοχώρο, σημειώνοντας ότι “ αυτές οι επιθέσεις αποτελούν πλέον κυρίαρχες τάσεις από κρατικούς αλλά και από μη κρατικούς φορείς.” Και πρόσθεσε ότι:

“Ο αγώνας κατά της παραπληροφόρησης θα αποτελέσει κομμάτι της πραγματικότητας του δημοκρατικού διαλόγου στις κοινωνίες μας, ιδίως στις χώρες όπου επίκεινται εκλογές εντός του επόμενου έτους. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι θα υπάρξουν παράγοντες που θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν κάπως τις εκλογικές μας διαδικασίες «κάτω από το ραντάρ» και χρησιμοποιώντας μεθόδους που πρέπει να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε, να αναδείξουμε.” Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι για αυτό το λόγο υποστηρίζει μία ευρωπαϊκή ατζέντα που θα προωθήσει τη διαφάνεια στη δημόσια σφαίρα.

Στο γαλάζιο παρασκήνιο διακινούνταν το προηγούμενο διάστημα πλέον ευθέως σενάρια για “υβριδική επίθεση” της Ρωσίας στις επόμενες ελληνικές εκλογές. Επισήμως βεβαίως η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και πως η ελληνική πολιτεία είναι θωρακισμένη. Τέτοιες “θεωρίες συνομωσίας” άλλωστε θα μπορούσαν εύκολα να γυρίσουν μπούμερανγκ στην κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία του αποτελέσματος των εκλογών. Για αυτό και η γραμμή εστιάζει στην ενδεχόμενη προσπάθεια του ρωσικού παράγοντα να επηρεάσει την ελληνική κοινή γνώμη είτε μέσω ΜΜΕ είτε μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια στιγμή η ΝΔ κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι θέτοντας ερωτήματα για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών του 2023 υπό τη “σκιά” του Predator, αμφισβητεί το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών, που αποτελεί κεκτημένο της Μεταπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υποστήριξε μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας “μιμείται τους ακραίους πολιτικούς στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία” και ότι πολιτεύεται με “τραμπισμό αλά γκρέκα” για να δικαιολογήσει τη βέβαιη – κατά τη ΝΔ – ήττα του και στις επόμενες εκλογές.

Όλη αυτή η αντιπαράθεση γίνεται βέβαια για… τα μάτια των κεντρώων και αναποφάσιστων ψηφοφόρων, τους οποίους είναι αποφασισμένο να διεκδικήσει το Μαξίμου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα