24 MEDIA CREATIVE TEAM

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΣΤΗ ΝΔ ΜΕ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Κάτω από την ήρεμη εσωκομματική γαλάζια επιφάνεια, εξακολουθούν να σιγοβράζουν έχθρες.

Η νέα επίθεση του Αντώνη Σαμαρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι μόνο για τα εθνικά θέματα, αλλά και για την πολιτική φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, υπενθύμισε ότι κάτω από την ήρεμη εσωκομματική γαλάζια επιφάνεια, εξακολουθούν να σιγοβράζουν έχθρες.

Είναι γεγονός βέβαια ότι, όπως παρατήρησε και η Ντόρα Μπακογιάννη, που απάντησε στον πρώην πρωθυπουργό όσον αφορά στο θέμα της διεύρυνσης προς το κέντρο, η ΝΔ περνάει την περίοδο με τα λιγότερα εσωκομματικά στην ιστορία της. Και αυτό δεν αλλάζει εύκολα όσο οι βουλευτές προσβλέπουν σε νίκη στις επόμενες εκλογές και άρα και δική τους επανεκλογή.

Καθοριστικός παράγοντας εσωκομματικής ισορροπίας είναι βεβαίως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που σιωπά και απέχει από κινήσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως διαφοροποίηση ή αμφισβήτηση του κ.Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα βέβαια αποτελεί ως ο πόλος αναφοράς της σιωπηλής καραμανλικής πλειοψηφίας της ΝΔ και το “ανάχωμα” σε ενδεχόμενο… ξεστράτισμα της κυβέρνησης ιδίως στα εθνικά.

Σε αυτή την αργή εσωκομματική παρτίδα σκάκι, ο κ. Σαμαράς από την άλλη βάζει ψηλά τον πήχυ στα εθνικά θέματα, ελπίζοντας ότι ο πρωθυπουργός θα περάσει από κάτω. Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία πάντως έδωσε πολλούς εσωκομματικούς πόντους στον κ.Μητσοτάκη, καθώς ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά τα πλοία που χρειαζόταν και επιθυμούσε, ενώ η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής δεσμεύει το Παρίσι για στρατιωτική στήριξη στη χώρα μας σε περίπτωση απειλής από την Τουρκία.

Η συμφωνία με τη Γαλλία αφήνει βέβαια και ανοιχτά ερωτήματα, όπως τι γίνεται για παράδειγμα στην περίπτωση που η Τουρκία δεν παραβιάσει τα έξι ναυτικά μίλια, αλλά προβεί ξανά σε προκλήσεις εντός των 12 ναυτικών μιλίων, στα οποία η χώρα μας δεν έχει επεκτείνει μεν τα χωρικά της ύδατα, αλλά δηλώνει ότι διατηρεί το δικαίωμα της να το πράξει. Επίσης, η συμφωνία αναφέρεται σε αμοιβαία αμυντική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης εντός της επικράτειας των δύο χωρών. Αυτό όμως δεν καλύπτει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, που αποτελούν κυριαρχικά δικαιώματα και όχι τυπικά επικράτεια.

Βέβαια στην πράξη το πότε θα εμπλακεί η Γαλλία εξαρτάται από την έκταση και τη σοβαρότητα ενός (απευκταίου) θερμού επεισοδίου. Η συμφωνία όμως λειτουργεί κυρίως αποτρεπτικά, ενώ προβλέπει και κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο.

Νέα εσωκομματική μουρμούρα εν τω μεταξύ αναμένεται να δημιουργήσει η απόφαση του Μαξίμου η Ελλάδα στη Σύνοδο της Σλοβενίας να στηρίξει ξεκάθαρα την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της Βόρειας Μακεδονίας συμπεριλαμβανομένης, στη λογική της Συμφωνίας των Πρεσπών και παρά τις ενστάσεις της Βουλγαρίας για την ένταξη των Σκοπίων. Από τη σαμαρική πλευρά δεν αποκλείονται νέα πυρά για το θέμα.

Ο κ. Σαμαράς εξάλλου ήδη από το συνέδριο του 2019, το πρώτο μετά την εκλογική νίκη Μητσοτάκη, είχε διεκδικήσει για εαυτόν ρόλο εκφραστή της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος. Το 2020 συνέδριο της ΝΔ δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κορονοϊού. Εφέτος όμως έχει προγραμματιστεί κανονικά και έχουν ξεκινήσει και οι εσωκομματικές εκλογές, εκτός βέβαια επιδημιολογικού απροόπτου. Είναι βέβαιο ότι το αργότερο στο συνέδριο του Δεκεμβρίου λοιπόν ο κ.Σαμαράς θα κάνει ξανά αισθητή την παρουσία του.

Καθώς δε ο κ. Καραμανλής εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το εάν θα είναι ξανά υποψήφιος, το Μαξίμου σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μία ενδεχόμενη τέτοια απόφαση για να πιέσει και τον κ.Σαμαρά να μην θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Ο Μεσσήνιος πάντως δεν έχει καμία διάθεση να αποστρατευθεί ακόμη στα 72 του χρόνια. Άλλωστε, φέρεται να σκέφτεται, ο Τζο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ σε ηλικία 78 ετών…

Οι σαμαρικές πιέσεις και ο κίνδυνος απώλειας ψήφου διαμαρτυρίας προς τα δεξιά, ωθούν το Μαξίμου να κλείνει το μάτι στο δεξιό ακροατήριο, πότε ανεχόμενο συμπεριφορές τύπου Μπογδάνου και πότε παίζοντας με τη θεωρία των δύο άκρων για το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Η ηγεσία της ΝΔ όμως δεν θέλει και να εγκαταλείψει το κέντρο. Το ερώτημα είναι εάν το 2022 (εφόσον πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές) μπορεί να επαναληφθεί η νικηφόρα στρατηγική του 2019 με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που ένωσε από βορίδηδες και γεωργιάδηδες μέχρι πασοκογενείς, σημιτικούς και ποταμίσιους. Σε επίπεδο στελεχών, η ΝΔ προβλέπεται πάντως να παραμείνει κατά κύριο λόγο ενωμένη χάρη στην ισχυρή συγκολλητική κόλλα της εξουσίας. Σε επίπεδο βάσης, πρέπει να προλάβει τυχόν διαρροές δεξιά και αριστερά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα