ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ

“ΦΑΠΑ ΣΤΟΝ Π@@ΣΤΗ, ΜΠΟΥΝΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΒΕΛΙ” – Η ΜΠΟΧΑ ΤΩΝ ΥΠΟΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Δύο επιθέσεις με ομο-τρανσφοβικά κίνητρα, στην ίδια περιοχή της Αθήνας, μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η δυσώδης οσμή της ακροδεξιάς στην Ελλάδα αναδύεται ξανά, μέσα από υπονόμους που θεωρούσαμε πως έχουν κλείσει.

Ακριβώς πριν από οκτώ ημέρες έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα το Athens Pride. Εκείνο το απόγευμα, η Αθήνα ήταν μια πόλη με λίγο περισσότερους χαρούμενους και ελεύθερους ανθρώπους.

Ανθρώπους που είχαν το δικαίωμα να νιώσουν πως βρίσκονται σε ένα μέρος όπου μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται, να φέρονται και να ντύνονται όπως επιθυμούν. Σε ένα μέρος στο οποίο δεν κινδυνεύουν να δεχθούν σωματική βία, κακοποίηση και ρητορική μίσους.

Αυτό το συναίσθημα -χωρίς καμιά υπερβολή-, ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο που ζει στην Ελλάδα, δυστυχώς μπορεί να το αισθανθεί μονάχα εκείνη τη μέρα (αν κατάφερε να το αισθανθεί στο φετινό Athens Pride των μεγάλων χορηγών και της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση).

Σε κάθε περίπτωση, τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο είναι εκτεθειμένο στην ομο-τρανσφοβική βία της κοινωνίας, στις ύβρεις, την υποτίμηση και τον εξευτελισμό. Κι όλα αυτά μόνο και μόνο λόγω της σεξουαλικότητας ή της ταυτότητας φύλου του.

Δύο σοβαρά περιστατικά βίας στο Γκάζι μέσα σε λίγα 24ωρα

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των παραπάνω, δύο πρόσφατες επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγα 24ωρα, δύο μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας κατήγγειλαν επιθέσεις σε βάρος τους από ομάδες ατόμων στην περιοχή του Κεραμεικού, σε μια περιοχή στην οποία στεγάζονται πολλοί queer χώροι διασκέδασης.

Ο λόγος για την ακτιβίστρια Βανέσσα Βενέτη Κοττίκα, η οποία δέχθηκε τρανσφοβική επίθεση από ομάδα 15 ατόμων έξω από κλαμπ στο Γκάζι και τ@ν συγγραφέα Sam Albatros, που έπεσε θύμα σωματικής και λεκτικής βίας στην ίδια περιοχή.

Η Βανέσσα, μιλώντας στο NEWS 24/7, αναφέρθηκε στο περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 10ης Ιουνίου, κάνοντας λόγο για μια “οργανωμένη καταδρομική επίθεση” σε βάρος της, λόγω της ταυτότητας φύλου της.

Όπως αποκάλυψε, δέχτηκε τεράστια βία από τους τραμπούκους, τα κίνητρα των οποίων ήταν μόνο τρανσφοβικά, με την ίδια να έχει προχωρήσει σε καταγγελία στις Αρχές και συγκεκριμένα στο τμήμα Ρατσιστικής Βίας.

“Πρόκειται για μια συμμορία, μια ομάδα νεαρών ατόμων, οι οποίοι είναι γνωστοί στην περιοχή και δημιουργούν πολύ συχνά ζητήματα έξω από από το κλαμπ στο οποίο εργάζομαι. Εκείνο το βράδυ ήρθαν για ακόμη μια φορά και ξεκίνησαν να εξαπολύουν ύβρεις και απειλές. Αρχικά προσπάθησα να τους εξηγήσω με όμορφο τρόπο, ότι θα πρέπει να φύγουν, αλλά ήταν αγριεμένοι”, αναφέρει.

Ήταν στην ουσία μια καταδρομή επίθεση. Αρχικά το περιστατικό ξεκίνησε με 4-5 άτομα και στη συνέχεια ήρθαν 10 ακόμη. Ήταν μια στοχευμένη επίθεση, επειδή στο μέρος αυτό συχνάζουν πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα”, δήλωσε στο NEWS 24/7 η Βανέσσα, της οποίας τα χτυπήματα -όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω εικόνες- είναι πάρα πολύ βαριά.

Λίγες ημέρες αργότερα, τον γύρο του διαδικτύου έκανε μια νέα ομοφοβική επίθεση στην περιοχή του Κεραμεικού, με θύμα αυτή τη φορά τ@ queer συγγραφέα Sam Albatros.

Συγκεκριμένα, στις 15 Ιουνίου, μια ομάδα αγοριών πλησίασε και χαστούκισε τ@ν συγγραφέα, λέγοντάς τ@ “γιατί είσαι π..στης”.

“Μόλις τώρα περπατώντας Κεραμεικο μια παρέα αγοριών με πλησίασε & μου έριξε φάπα & μου είπε «γιατι εισαι π0υ$ths». Δεν είπα τίποτα, συνέχισα το δρόμο μου & έφυγα, σκεπτόμενος όλες τις φίλες που μου έλεγαν ότι έφαγαν ξύλο στην περιοχή & εγώ ελεγα «μα καλα γίνονται τέτοια πράγματα κέντρο Αθήνας;». Κάθε χρόνο & χειρότερα στην Αθήνα“, ανέφερε το θύμα της ομοφοβικής επίθεσης.

Η μυρωδιά των υπονόμων της ακροδεξιάς επιστρέφει

Δύο επιθέσεις με ομο-τρανσφοβικά κίνητρα, στην ίδια περιοχή, μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Κι αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα, ανάμεσα σε πολλά παρόμοια περιστατικά βίας και ρατσισμού, τα οποία δεν γίνονται ποτέ γνωστά, λόγω του φόβου των θυμάτων να απευθυνθούν στην Αστυνομία.

Αυτά τα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, αλλά αποτελούν την σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ελλάδα. Η μειωμένη ορατότητα, η περιθωριοποίηση, ο στιγματισμός, ο εκφοβισμός και η άσκηση λεκτικής και σωματικής βίας αποτελούν μια ζοφερή, πνιγηρή πραγματικότητα.

Δυστυχώς, σήμερα, ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας -μεταξύ αυτών και πολλά νεαρά άτομα- αρνείται να δεχθεί το γεγονός ότι η σεξουαλικότητα, η ταυτότητα φύλου και η έκφραση αυτών αποτελούν προσωπικά ζητήματα του κάθε ατόμου και πως οι διαφορετικές “όψεις” αυτών των χαρακτηριστικών είναι απολύτως υγιείς και φυσιολογικές.

Αυτή η άρνηση δεν είναι καθόλου τυχαία…

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα όλο κι αρχίζει να “μυρίζει” ξανά, με τη μπόχα αυτή σιωπηλά, σταθερά και με γεωμετρική πρόοδο να αναδύεται από υπονόμους που θεωρούσαμε πως έχουν κλείσει.

Κάναμε λάθος και αυτό το λάθος, μεταξύ άλλων, ακούει στο όνομα “ΝΙΚΗ”.

Το εθνικιστικό αυτό κόμμα, που ασκεί βασική προεκλογική ρητορική πάνω στην “παραδοσιακή οικογένεια” και εναντιώνεται σε ό,τι παρεκκλίνει αυτής, κατάφερε σχεδόν να περάσει το κατώφλι της Βουλής τον περασμένο Μάιο, συγκεντρώνοντας 172.000 ψήφους, με μοναδικό στόχο να κάνει… κοινοβουλευτική παρέα στο ιδεολογικά δίδυμο αδερφάκι του, την “Ελληνική Λύση”, η οποία έλαβε 262.000 ψήφους στην ίδια αναμέτρηση.

Μόνο θλίψη θα πρέπει να δημιουργεί το γεγονός πως περισσότεροι από 434.000 άνθρωποι έδωσαν την ψήφο τους σε δύο ακροδεξιά, ομοφοβικά, θρησκόληπτα κόμματα, των οποίων οι εκπρόσωποι επιδίδονται σε επικίνδυνες τοποθετήσεις γύρω από έμφυλα ζητήματα και δεδομένες ελευθερίες.

Αυτά τα δύο κόμματα, αν καταφέρουν να μπουν στη Βουλή στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, θα απλώσουν μαζί τα βίαια χέρια τους, για να πιάσουν το μυστρί του ρατσισμού και να θέσουν με μεράκι τα θεμέλια, στο οικοδόμημα μιας Ελλάδας ομοφοβικών και μισαλλόδοξων ανθρώπων, ένα οικοδόμημα που θα χτιστεί πάνω στα πτώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά και των προσφύγων και των μεταναστών που πνίγονται στη ματωμένη Μεσόγειο της Ενωμένης μας Ευρώπης…

Δύο τέτοια κόμματα μαζί στη Βουλή, θα προσπαθήσουν να “νομιμοποιήσουν” το άνοιγμα συζητήσεων σχετικά με το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, το δικαίωμα στη φυλομετάβαση, (ακολουθώντας το πρόσφατο παράδειγμα του δικτάτορα Πούτιν), το δικαίωμα στη νομική ένωση και αναγνώριση δύο ανθρώπων του ίδιου φύλου, το δικαίωμα στην άμβλωση, το δικαίωμα στην τεκνοθεσία για όλους.

Μπορεί να καταλάβει κανείς, πόσο επικίνδυνο και δηλητηριώδες θα είναι αυτό το κοκτέιλ μίσους, σκοταδισμού και ομοφοβίας μέσα στο Κοινοβούλιο. Δικαιώματα αυτονόητα και αναφαίρετα, θα μετατραπούν σε πεδίο διαπραγμάτευσης, σε μια προσπάθεια τα δύο αυτά μορφώματα να κερδίσουν τον τίτλο του καλύτερου εθνικιστικού κόμματος της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, τεράστια ευθύνη για ό,τι βιώνουν σήμερα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα έχει και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία επί τέσσερα χρόνια έδειξε χαρακτηριστική αδιαφορία για τη διασφάλιση της ισότητας προς όλους τους πολίτες, παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις. Αυτές τις ίδιες υποσχέσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά πριν από κάθε εκλογική “μάχη”, με στόχο να “τσιμπήσουν” όλο και κάτι από την ψήφο των ΛΟΑΤΚΙ+.

Και ενώ αυτό το αναίσχυντο πολιτικό παιχνίδι συνεχίζει να παίζεται, έρευνες δείχνουν πως η κακοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα, απότοκος της αδιάφορης Πολιτείας και των ανεπαρκών κυβερνήσεων.

ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα – Το ερεβώδες σκηνικό της Ελλάδας

Ο δρόμος για την ισότητα όλων στην Ελλάδα είναι ακόμη μακρύς και ανηφορικός. Όσον αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, ο δρόμος αυτός είναι και γεμάτος εμπόδια.

Στην Ελλάδα τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, ωστόσο δεν έχουν το δικαίωμα στην τέλεση πολιτικού ή θρησκευτικού γάμου.

Την ίδια ώρα, παρόλο που η εγκληματική πρακτική των θεραπειών μετατροπής απαγορεύτηκε το περασμένο έτος στην Ελλάδα, στον συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν αρκετές ελλείψεις, με κυρίαρχη την τροπολογία που αναφέρει ότι επιτρέπονται τέτοιου είδους ψευδοθεραπείες, εφόσον εξασφαλιστεί η ρητή συναίνεση των ενήλικων ατόμων.

Απροστάτευτα παραμένουν και τα intersex άτομα σε εγκληματικές διαδικασίες “κανονικοποίησης”. Στη χώρα μας, οι ακτιβιστές και οργανισμοί για τα δικαιώματα των intersex υποστηρίζουν ότι οι “κανονικοποιητικές” χειρουργικές επεμβάσεις ή παρεμβάσεις πριν το άτομο είναι αρκετά μεγάλο ώστε να λάβει το ίδιο μια ενημερωμένη απόφαση, αποτελούν εγκληματικές ενέργειες. Οι “κανονικοποιητικές” επεμβάσεις σε intersex άτομα είναι γεγονός και αποτελούν πρακτική που υποστηρίζεται -δυστυχώς- από πολλά μέλη του επιστημονικού χώρου, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να υφίστανται ψυχολογική βλάβη από τις παραβιαστικές και οδυνηρές παρεμβάσεις, οι οποίες είναι συχνά ανεπανόρθωτες.

Η ψυχολογική βλάβη από τις παραβιαστικές και συχνά οδυνηρές παρεμβάσεις σε νεαρή ηλικία τεκμηριώνεται επίσης ευρύτατα από τους intersex ανθρώπους που έχουν υποστεί τέτοιες παρεμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά υποφέρουν στο ελληνικό σχολείο, καθώς πέφτουν θύματα μπούλινγκ, λόγω της σεξουαλικότητάς τους ή της ταυτότητας ή και των χαρακτηριστικών φύλου τους.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ και ιδιαίτερα τα τρανς πρόσωπα στην Ελλάδα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα στερεοτύπων, προκαταλήψεων, παρενοχλήσεων, διακρίσεων και βίας, καθώς και περιορισμένη πρόσβαση στην εργασία, στην κοινωνική πρόνοια, στην ασφάλιση, στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση, εκτός από την ευρεία ρητορική μίσους και τη βία που αντιμετωπίζουν τόσο στην ιδιωτική και όσο και στη δημόσια σφαίρα.

Η Ελλάδα στον “χάρτη ομοφοβίας” της Ευρώπης

Ο “Rainbow χάρτης” της Ευρώπης για το 2023 κυκλοφόρησε πρόσφατα από την οργάνωση ILGA-Europe. Ο συγκεκριμένος χάρτης παρουσιάζει πού βρίσκεται κάθε χώρα της Ευρώπης σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στα εγκλήματα μίσους, στην αναγνώριση των τρανς, ίντερσεξ ατόμων κλπ.

Οι χώρες που συμμετέχουν κατατάσσονται και σε μια λίστα σύμφωνα με το σκορ που συγκεντρώνουν.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται για ακόμη μία χρονιά η Μάλτα (89%), ενώ η Ελλάδα (57%) βρίσκεται στη 13η θέση. Στον “πάτο” της κατάταξης βλέπουμε την Τουρκία (4%) και το Αζερμπαϊτζάν (2%).

ilga-europe

Ο χάρτης κατατάσσει τις χώρες της Ευρώπης με βάση τις αντίστοιχες νομικές και πολιτικές πρακτικές τους για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, με σκορ από 0-100%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση με σκορ 57%. Η οργάνωση αναφέρει τις υπάρχουσες νομοθεσίες με βάση τις οποίες η Ελλάδα κατέχει τη συγκεκριμένη θέση.

Την ίδια ώρα, προτείνει νομοθετικές αλλαγές με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα στην χώρα.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

  • Λήψη νομικών μέτρων για τη διασφάλιση της ισότητας στο γάμο.
  • Μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση του φύλου ώστε να βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό χωρίς την απαίτηση διαζυγίου και να περιλαμβάνει την πρόσβαση των non-binary προσώπων.
  • Συμπερίληψη όλων των πλευρών των ταυτοτήτων (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου) στη νομοθεσία και πολιτικές που απαγορεύουν τις διακρίσεις στην εκπαίδευση και την υγεία.
  • Επισημοποίηση πολιτικών ή/και άλλων θετικών μέτρων για το άσυλο που περιέχουν ρητή αναφορά όλων των SOGIESC (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα