H Lorena Bobbit, φεύγοντας από το δικαστήριο, στις 8/11 του 1993. AP Photo/Steve Helber

Η ΛΟΡΙΝΑ ΜΠΑΜΠΙΤ ΕΥΝΟΥΧΙΣΕ ΤΟ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕ ΠΟΤΕ

Έγινε viral πριν τα viral και η ιστορία της έγινε clickbait δεκαετίες πριν εμφανιστεί ο όρος. Πώς τα media είχαν 'θάψει' την ουσία και την εξέλιξαν σε 'ανέκδοτο'.

Τον Ιούνιο του 1993 η Λορίνα Μπάμπιτ είχε γίνει viral σε όλον τον πλανήτη, σε εποχή που δεν υπήρχε διαδίκτυο και social media. Οι New York Times έγραψαν πως η είδηση που την αφορούσε ήταν το πρώτο clickbait της ιστορίας. Όρος που μπήκε στη ζωή μας δεκαετίες μετά.

Παρ’ όλα αυτά, η τότε 24χρονη γυναίκα έγινε εν μια νυκτί το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο: ήταν η νύχτα που έκοψε -με κουζινομάχαιρο– το μόριο του συζύγου της, Τζον ενώ εκείνος κοιμόταν. Το πέταξε σε ένα χωράφι, όπου το βρήκαν οι αρχές, το επανέκτησαν και γιατροί το επανασύνδεσαν.

Η υπόθεση αυτή έφερε στο προσκήνιο τα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας και του βιασμού εντός γάμου. Φαινόμενα που το πιθανότερο είναι να υπάρχουν από καταβολής ανθρωπότητας, παρ’ όλα αυτά, μέχρι την τελευταία χιλιετία δεν δινόταν και ιδιαίτερη σημασία σε αυτά (ναι, πατριαρχία λέγεται).

H πράξη της Λορίνα άνοιξε το διάλογο για τα δικαιώματα των γυναικών που κακοποιούνται και αναζωπύρωσε τη μάχη των φύλων, πριν τα ανδροκρατούμενα media ‘σκεπάσουν’ την ουσία, εξελίσσοντας τη δράστη σε ‘ανέκδοτο’.

To 1994 συνελήφθη ο OJ Simpson, ως ύποπτος για τη δολοφονία της συζύγου του και ενός φίλου της και το ίδιο έτος το Κογκρέσο πέρασε και το Νόμο για τη Βία εναντίον των Γυναικών.

Αναφορές της ιστορίας υπάρχουν σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, με το Amazon Prime να ‘φτιάχνει’ το 2019 ένα ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων που περιλαμβάνει και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών.

Πριν πάμε σε αυτό που θες να μάθεις (αν είσαι millennial ή Gen Z), θα χρειαστεί να κάνουμε δυο στάσεις. Μια για κάθε βάσανο που έζησε η Lorena Gallo στα τέσσερα χρόνια γάμου της με τον Λοχαγό John Wayne Bobbitt.

Ενδοοικογενειακή βία δεν υπήρχε έως το ’87

Για πρώτη φορά σε σύγχρονο πλαίσιο (βλ. βία στο σπίτι) η ενδοοικογενειακή βία αναφέρθηκε το 1973, στο Κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας από το μέλος των Φιλελεύθερων, Jack Asley.

Έως τότε αφορούσε κυρίως την πολιτική αναταραχή, στο επίπεδο χώρας που αντιτίθεται στη διεθνή βία που διαπράττεται από ξένη δύναμη.

Η πρώτη ερμηνεία συσχετίστηκε με τη σωματική βία ανδρών προς γυναικών -που υπήρχε σε γενναίες δόσεις, όπως διαπιστώθηκε. Άρχισε να εξαφανίζεται από το προσκήνιο, όταν έγινε προσπάθεια να επεκταθεί σε σχέσεις που δεν αφορούσαν γάμο, χωρίς περιορισμό φύλων (στις σχέσεις ή θύτη και θύματος) και όλες τις μορφές βίας.

Αποδείχθηκε ότι ήταν πολλά τα δεδομένα, για να γίνει επεξεργασία, αποδοχή της πραγματικότητας και προσαρμογή σε αυτή, μήπως και βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Από το 1987, όταν καθιερώθηκε και ο μήνας awareness (ώστε να ενωθούν όλοι οι άνθρωποι και οι οργανισμοί που δουλεύουν επί θεμάτων ενδοοικογενειακής βίας) περιλαμβάνει “όλες τις μορφές φυσικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής και οικογενειακής βίας” που μπορεί να έχει διαπράξει “μέλος της οικογένειας ή σύντροφος”.

Βιασμός σε γάμο δεν υπήρχε έως τον τελευταίο αιώνα

Από το 1736 κατεγράφη στα νομικά αρχεία της Μεγάλης Βρετανίας πως “ο σύζυγος δεν μπορεί να είναι ένοχος για βιασμό της νόμιμης συζύγου του, γιατί με την αμοιβαία συναίνεση και συμφωνία η γυναίκα έχει παραδώσει τον εαυτό της στον άνδρα της -κάτι που δεν μπορεί να ανακαλέσει”.

Το αμερικανικό και το αγγλικό δίκαιο προσυπέγραφαν μέχρι τον 20ο αιώνα το σύστημα της κάλυψης, δηλαδή ένα νομικό δόγμα βάσει του οποίου, κατά τον γάμο, τα νόμιμα δικαιώματα της γυναίκας υπάγονταν από αυτά του συζύγου της. Αυτό άλλαξε στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ, το ’90.

Φτάσαμε στον τελευταίο αιώνα για να γίνει ο βιασμός στο γάμο αντιληπτός ως προσβολή της γυναίκας και της αξιοπρέπειας της -και όχι της τιμής της οικογενείας της ή του συζύγου της.

Πλέον ο ορισμός στις περισσότερες δικαιοδοσίες είναι “η σεξουαλική επαφή και άλλες μορφές σεξουαλικής διείσδυσης, που διαπράττεται από έναν δράστη εναντίον ενός θύματος χωρίς τη συγκατάθεσή του”.

Ας γυρίσουμε στην Bobbitt και το λόγο που έγινε διάσημη.

Γιατί έγινε viral η Lorena Bobbitt

O John Bobbitt, την έκτη ημέρα της δίκης του ως κατηγορούμενο για σεξουαλική κακοποίηση της συζύγου του. AP Photo/Scott Applewhite

Το 1989 ο βιασμός στο γάμο μόλις είχε αναγνωριστεί ως έγκλημα και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Ήταν ωστόσο, σχεδόν απίθανο να αποδειχθεί.

Σύμφωνα με την κατάθεση της στο δικαστήριο, το βράδυ της 23ης Ιουνίου του 1993, ο John επέστρεψε μετά τα μεσάνυχτα στο σπίτι τους με έναν φίλο του. Αμφότεροι ήταν μεθυσμένοι.

Ο φίλος κοιμήθηκε στο σαλόνι.

Ο John πήγε στο δωμάτιο, όπου κοιμόταν η Lorena. Πάντα βάσει όσων είπε εκείνη, τη βίασε, πριν αποκοιμηθεί. Τότε η λιπόσαρκη, μινιόν γυναίκα σηκώθηκε από το κρεβάτι και πήγε στην κουζίνα για να πιει ένα ποτήρι νερό.

Άρπαξε ένα κουζινομάχαιρο που ήταν στον πάγκο, επέστρεψε στην κρεβατοκάμαρα. “Δεν ήθελα να τον τιμωρήσω. Ήταν θέμα επιβίωσης. Ζωής ή θανάτου. Φοβόμουν για τη ζωή μου”.

Τράβηξε τα σεντόνια και έκοψε το μόριο του συζύγου της -που είπε πως είχε αποφασίσει να την εγκαταλείψει. “Ήξερα πως θα έχει πρόβλημα, αφού ήταν στις ΗΠΑ με βίζα και έπρεπε να μείνουμε παντρεμένοι για πέντε χρόνια για να πάρει την υπηκοότητα”.

‘Ηταν 4 τα ξημερώματα.

Πήρε το κομμάτι μαζί της όπως έφευγε από το διαμέρισμα. Επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο της και άρχισε να οδηγεί προς το σπίτι της εργοδότριας της. Στο ένα χέρι είχε το μόριο και στο άλλο το τιμόνι. Αυτό τη δυσκόλευε στην οδήγηση, έτσι σε κάποιο σημείο άνοιξε το παράθυρο και πέταξε το μόριο σε ένα χωράφι.

Λίγο πιο κάτω σταμάτησε, κάλεσε την αστυνομία και ενημέρωσε για όσα είχαν συμβεί.

Το πέος βρέθηκε και αφότου πλύθηκε με αντισηπτικό και συσκευάστηκε σε αλατούχο πάγο, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου είχε διακομισθεί ήδη ο John. Εκεί έγινε η επανασύνδεση, σε επέμβαση που κράτησε εννιάμισι ώρες.

Στις 11/11 του 1993 οι ένορκοι (εννέα γυναίκες και 3 άνδρες) απάλλαξαν τη Lorena των κατηγοριών για κακόβουλο τραυματισμό. Νωρίτερα είχε απαλλάξει τον John για την κατηγορία του βιασμού, πριν τον ακρωτηριασμό.

Είχε δηλώσει πως δεν είχε χτυπήσει ποτέ τη γυναίκα του. Τον διέψευσε παρέλαση μαρτύρων που κατέθεσαν ότι συχνά κόμπαζε ότι βίαζε γυναίκες και κακοποιούσε τη σύζυγο του. Έλεγε στον περίγυρο του πως τη βίαζε, την είχε σοδομίσει, την ταπείνωνε και την κορόιδευε επί χρόνια, με τον δικαστή να αποφασίζει πως η γυναίκα είχε υποφέρει αρκετά.

Όταν ο John ολοκλήρωσε όσα είχε να κάνει με τον στρατό, έμεινε χωρίς εισόδημα. Η Lorena ανέλαβε τα πάντα, με τα νεύρα και τους καβγάδες να εντείνονται. Όλα έγιναν πολύ χειρότερα, όταν την ‘έπιασαν’ για υπεξαίρεση 7.200 δολαρίων από την επιχείρηση που δούλευε. Τότε το ζευγάρι χώρισε. Ένα χρόνο μετά ήταν πάλι μαζί. Το μοντέλο της σχέσης δεν γνώρισε την παραμικρή αλλαγή.

Δεν ήξερα τι σημαίνει ενδοοικογενειακή βία, μηδέ τι αφορά. Κάθε φορά που με χτυπούσε, μετά μου ζητούσε συγγνώμη. Όταν τηλεφωνούσα στην αστυνομία, μου έλεγαν πως δεν ήξεραν τι μπορούν να κάνουν για να με βοηθήσουν.

Της αναγνώρισε το ελαφρυντικό της “προσωρινής παραφροσύνης, που την οδήγησε στο να χάσει τον έλεγχο και να ακρωτηριάσει τον σύζυγο της, αφότου εκείνος ακρωτηρίαζε για χρόνια το σώμα και τη ψυχή της”.

Δεν μετάνιωσε ποτέ

H Lorena Bobbitt στην πρεμιέρα του Lorena, το 2019 στο Sundance Film Festival. Danny Moloshok/Invision/AP

Την έχουν ρωτήσει άπειρες φορές αν έχει μετανιώσει για αυτό που έκανε στον John. Πάντα λέει πως δεν θυμάται τίποτα, αφότου άρπαξε το μαχαίρι από την κουζίνα και έως ότου τηλεφώνησε στην αστυνομία.

“Στο μυαλό μου το ‘μετανιώνω’ αφορά την αγορά ενός μαύρου αυτοκινήτου αντί για κόκκινου. Όταν δεν κάνεις σωστή επιλογή μετανιώσεις. Δεν είχα συνείδηση των πράξεων μου, οπότε δεν μπορώ να πω αυτή την λέξη για το συμβάν”.

Μετά μια σύντομη υποχρεωτική παραμονή σε ψυχιατρείο, επέστρεψε στην καθημερινότητα της και στη δουλειά της (ήταν μανικιουρίστ). Τα επόμενα χρόνια έγινε κομμώτρια και ασχολήθηκε με την πώληση κτηματομεσιτικών. Βρήκε και σύντροφο και είναι μαζί έκτοτε.

Μετά τη δίκη δεν μπορούσα καν να πάω στο σούπερ μάρκετ με την ησυχία μου. Κόσμος με πλησίαζε και μου έλεγε πως με ξέρει. Το μόνο που ήθελα ήταν να μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου και την οικογένεια μου, να έχω μια φυσιολογική ζωή”.

Για αυτό και απέρριψε πολλές προτάσεις που της έγιναν, αλλά δεν αφορούσαν την ουσία της ιστορίας της. Όπως το 1.000.000 δολάρια που της έδωσε το Playboy για μια φωτογράφιση.

“Όταν γύρισα στη δουλειά μου και άρχισα να μιλώ με τους πελάτες, κατάλαβα πως αυτό που μου συνέβη μπορούσε να συμβεί σε κάθε γυναίκα που φτάνει στην απελπισία”.

Διαπίστωσε και ότι τα media δεν ξόδεψαν εξτρά δευτερόλεπτα στην ενδοοικογενειακή βία. “Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν τι έγινε με την εγχείρηση του και την απώλεια του”.

Παρεμπιπτόντως, ο John έγινε πορνοστάρ και το 2018 ενημέρωσε πως το πέος του λειτουργεί πια φυσιολογικά. Έως τότε είχε αντιμετωπίσει και άλλες κατηγορίες σοβαρής κακοποίησης και είχε καταδικαστεί αρκετές φορές.

Οι δυο τους έκαναν μόνο μια κοινή εμφάνιση, στην Oprah Winfrey το 2009. Ο John είχε ζητήσει συγγνώμη από τη Lorena. Είπε και πως την αγαπάει ακόμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα