Medical staff work in the intensive care ward for COVID-19 patients in Thoracic Diseases Hospital of Athens in Greece on November 17, 2021. /   '      (COVID-19)      17 2021.
Αναλύοντας τα στοιχεία από την τράπεζα πληροφοριών για τον κορονοϊό worldometers.info/coronavirus, η χώρα μας κατατάσσεται λοιπόν 1η μεταξύ των 32 μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης. ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC
ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

Κορονοϊός: Δραματική πρωτιά σε θανάτους έφερε στην Ελλάδα η Όμικρον

Η επέλαση της παραλλαγής όμικρον στη χώρα προκάλεσε σημαντικό αριθμός θανάτων με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση με βάση την αναλογία θυμάτων κορονοϊού ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Επαληθεύτηκαν οι στατιστικές αναλύσεις που ήθελαν εδώ και μήνες τη χώρα μας να βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς θανάτων λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων η Ελλάδα, από την αρχή του 2022, όταν επί της ουσίας επικράτησε η μετάλλαξη Όμικρον, με 939 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους βρίσκεται στην 1η θέση στην ΕΕ.

Αναλύοντας τα στοιχεία από την τράπεζα πληροφοριών για τον κορονοϊό worldometers.info/coronavirus, η χώρα μας κατατάσσεται λοιπόν 1η μεταξύ των 32 μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης.

Είναι γεγονός ότι το διάστημα από την αρχή του 2022 έκλεισε με την καταγραφή 9.706 θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα, καθώς υπήρξε έξαρση νέων κρουσμάτων που ξεπέρασαν τα 2,63 εκατομμύρια και επιπλέον είχαμε και πάνω από 205 χιλιάδες επαναλοιμώξεις! Αναλογικά οι θάνατοι σε σχέση με τα κρούσματα αποτελούν μικρό ποσοστό, αν σκεφτεί κανείς πως από την αρχή της πανδημίας έχουμε καταγράψει άνω των 3,8 εκατομμυρίων μολύνσεων και συνολικά 30.496 θανάτους.

Θα έλεγε κανείς λοιπόν πως ο σκληρός αυτό δείκτης σε ένα μεγάλο βαθμό δικαιολογείται από τον τεράστιο αριθμό των μολύνσεων. Όμως δεν είμαστε η μόνη χώρα με ρεκόρ νέων μολύνσεων μέσα στο 2022. Χώρες της Δυτικής Ευρώπης βίωσαν αντίστοιχη έξαρση όμως δεν σημείωσαν ένα τέτοιο δραματικό αριθμό θανάτων.

Οι 20 χώρες με τους περισσότερους θανάτους ανά 1 εκατ. πληθυσμού

 1. Ελλάδα 939
 2. Βουλγαρία 922
 3. Κροατία 883
 4. Ουγγαρία 777
 5. Λετονία 699
 6. Λιθουανία 674
 7. Σλοβακία 646
 8. Μάλτα 645
 9. Φινλανδία 608
 10. Αυστρία 568
 11. Δανία 563
 12. Ιταλία 528
 13. Πολωνία 514
 14. Σλοβενία 510
 15. Εσθονία 504
 16. Ηνωμένο Βασίλειο 451
 17. Ισπανία 417
 18. Ισλανδία 411
 19. Γαλλία 405
 20. Νορβηγία 381
Στιγμιότυπο από ΜΕΘ
ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Οι αιτίες των πολλών θανάτων

Από την παραπάνω λίστα, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε μια ομάδα χωρών οι οποίες έχουν αφενός παρηκμασμένα συστήματα υγείας αλλά και ανεπτυγμένη εντιεμβολιαστική κουλτούρα. Αυτές είναι βασικά και οι δύο αιτίες που σημειώθηκαν τόσο σημαντικές απώλειες.

Αφενός μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας το ΕΣΥ διαθέτει ένα ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο προσωπικό, το οποίο κατέγραψε και πολλές μέρες απουσίας καθώς νόσησε και το ίδιο με αποτέλεσμα και η διαχείριση των περιστατικών να είναι πιο δύσκολη, αφετέρου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλά.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από την Όμικρον και δη τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5, αλλά δημιουργούσαν μια ασφάλεια έναντι της σοβαρής νόσησης.

Δημογραφικά επίσης, η Ελλάδα είναι και μία χώρα με υψηλό ποσοστό ατόμων πάνω από 60 ετών αλλά και με σημαντικά ποσοστά νοσηρότητας από άλλες ασθένειες. Η επέλαση της επιδημίας προκάλεσε λοιπόν σημαντικές απώλειες λόγω του ότι έπληξε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες με σημαντικά ποσοστά ανεμβολίαστων.

Να μην ξεχνάμε ακόμη ότι η χώρα μας καταγράφει τους θανάτους με βάση τα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, δηλαδή αποδίδεται ως θάνατο από κορονοϊό και από άλλη αιτία, εφόσον το συγκεκριμένο ήταν θετικό στον ιό τη στιγμή του θανάτου ή εισήλθε στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού αλλά πέθανε από άλλη ουσιαστικά αιτία, πχ ενδονοσκομειακή λοίμωξη.

Όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, πολλοί θάνατοι διασωληνωμένων συμπολιτών μας λόγω κορονοϊού, συνέβησαν λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και μετά από μακρόχρονη παραμονή στη ΜΕΘ.

Οι περισσότεροι ασθενείς φυσικά αν και είχαν αρνητικοποιηθεί, καταγράφονται σαν θύματα της πανδημίας από επιπλοκές που προκάλεσε ο ιός ακόμη και αν η αιτία είναι κάποια άλλη ασθένεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετάλλαξη Όμικρον, Κορονοϊός, Ελλάδα