Ο Ναβάλνι κάνει το σχήμα της καρδιάς μέσα σε δικαστήριο της Μόσχας. AP

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΝΑΒΑΛΝΙ ΣΤΟ NEWS 24/7: ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Για τον αγώνα κατά της διαφθοράς στην Ρωσία του Πούτιν και το μέλλον του κινήματος του Αλεξέι Ναβάλνι με τον ίδιο στη φυλακή μίλησε στο Magazine ο συνεργάτης του, Λεονίντ Βόλκοβ.

Στις 17 Ιανουαρίου 20021, ο Αλεξέι Ναβάλνι συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Επέστρεφε από το Βερολίνο, μετά από πολύμηνη νοσηλεία σε κωματώδη κατάσταση. Είχε προηγηθεί η έκθεσή του τον Αύγουστο στον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, για την οποία η πλευρά Ναβάλνι κατηγορεί τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Ναβάλνι, σφοδρός πολέμιος του Ρώσου προέδρου, αναδείχτηκε από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας σε ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης στην Ρωσία. Οργανώνοντας μέσα από τα social media τον αγώνα του κατά της διαφθοράς, αυτός και η οργάνωσή του, Ίδρυμα Κατά της Διαφθοράς, βρέθηκαν από νωρίς στο στόχαστρο του Πούτιν. Μετά από πολλαπλές συλλήψεις και δύο καταδίκες, ο Αλεξέι Ναβάλνι κρατείται πλεόν σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, με την αιτιολογία ότι δεν παρουσιάστηκε στις αρχές, όπως όφειλε σύμφωνα με προηγούμενη ποινή του. Και αυτό κατά το διάστημα που νοσηλευόταν στο Βερολίνο.

Η Ντάρια Ναβάλνι, κόρη του Αλεξέι, στην τελετή παραλαβής του βραβείου Ζαχάρωφ στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. AP

Τον Οκτώβριο του 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι απονέμει στον Αλεξέι Ναβάλνι το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης. Με τον ίδιο κρατούμενο, το βραβείο παρέλαβε η κόρη του Ντάρια, στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Παρών και ο στενός συνεργάτης του Ναβάλνι, Λεονίντ Βόλκωφ, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους τονίζει την σημασία του βραβείου Ζαχάρωφ. “Για εμάς, τους εκπροσώπους της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών, το βραβείο Ζαχάρωφ είναι πολύ σημαντικό καθώς λειτουργεί ενισχυτικά στο γεγονός ότι αισθανόμαστε μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας”.

Ο στενός συνεργάτης του Ναβάλνι, Λεονίντ Βόλκοφ. AP


Όπως υπογράμμισε, η απονομή του βραβείου θα αυξήσει την ένταση “όχι μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, αλλά μεταξύ Ευρώπης και Πούτιν”.

“Δεν νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει καλές σχέσεις με έναν τέτοιο άνθρωπο. Αντίθετα, το βραβείο είναι σημαντικό γιατί προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινoβούλιο, δηλαδή τους αντιπροσώπους των ευρωπαϊκών λαών και δείχνει ότι οι Ρώσοι μπορούν να αισθάνονται μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας”.

Ο Πούτιν, η Ουκρανία και η προσάρτηση της Κριμαίας

Ο 41 ετών IT specialist, κάτοικος Λιθουανίας πλέον, καθώς δεν μπορεί να επιστρέψει στη Ρωσία όπου διώκεται, μιλά με πάθος και ένταση για τον Αλεξέι Ναβάλνι, το κίνημα κατά της διαφθοράς και την ανάγκη ανατροπής του Πούτιν, για τον οποίο χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

“Δεν είναι πλέον νόμιμος ηγέτης”, τονίζει αναφερόμενος στις εκλογές του 2018, που σύμφωνα με την πλευρά Ναβάλνι υπήρξε εκτεταμένη νοθεία. “Θέλει να εμφανίζεται ως ηγέτης στη διεθνή σκηνή, αλλά είναι τρομοκράτης. Βρίσκεται πίσω από πολιτικές δολοφονίες, δηλητηριάσεις, βασανισμούς, δολοφονίες lgbtq πολιτών”, υπογραμμίζει ο Βόλκωφ.

“Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς τι θα κάνει στη συνέχεια ο Πούτιν”, εξηγεί, καθώς, όπως λέει, χρησιμοποιώντας μία έκφραση της Άνγκελα Μέρκελ “Δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα”. Η εσωτερική του πολιτική καθορίζεται από τις δημοσκοπήσεις, μεταξύ των οποίων μάλιστα και μία, τον Απρίλιο του 2020, που έθετε το ερώτημα εάν για έναν ενδεχόμενο θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, οι Ρώσοι θα θεωρούσαν υπεύθυνη την κυβέρνηση”.

Δημοσιογράφοι στην τελετή απονομής του βραβείου Ζαχάρωφ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου © European Union 2021 - Source : EP

Σε αυτό το πλαίσιο, του καθορισμού της πολιτικής από τις δημοσκοπήσεις, ο Βόλκωφ αποδίδει και την θέση του ότι μία ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν “πολιτική αυτοκτονία” για τον Πούτιν, καθώς βρίσκει αντίθετη την πλειονότητα των Ρώσων. Σκοπός του Πούτιν, όπως λέει, είναι όχι η εισβολή αλλά ο εκβιασμός της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του.

Ο Ναβάλνι, που το πολιτικό του παρελθόν βρίθει εθνικιστικών αναφορών, φαίνεται πως έχει μετατοπιστεί επί το μετριοπαθέστερο και στο ζήτημα της Κριμαίας. “Σε πολλές περιπτώσεις ο Ναβάλνι έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα της Κριμαίας. Έχει καταδικάσει την προσάρτηση καθώς αποτελεί μία κίνηση ενάντια στα συμφέροντα της Ρωσίας. Υποβάθμισε την αξιοπιστία της Ρωσίας για πολλά χρόνια, στο διεθνές πεδίο”, αναφέρει ο Βόλκωφ όταν ρωτάται σχετικά.

Συνέντευξη Τύπου με τον στενό συνεργάτη του Ναβάλνι, Λεονίντ Βόλκοφ ©European Union 2021 - Source: EP


“Η πτώση του Πούτιν θα φέρει το τέλος της διαφθοράς”

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας του κρατούμενου Ναβάλνι, ο Βόλκωφ εμφανίζεται ανήσυχος, τονίζει όμως πως “η απουσία κακών ειδήσεων αποτελεί καλή είδηση”. Όπως λέει, αυτή την στιγμή η κατάστασή του είναι σταθερή, όμως μία ενδεχόμενη χειροτέρευσή της θα μπορούσε να δημιουργήσει μία ακόμη κρίση, όπως αυτή που οδήγησε τον Ρώσο ακτιβιστή σε απεργία πείνας την περασμένη άνοιξη, διεκδικώντας πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα.

Η μόνη επικοινωνία των ανθρώπων του Ναβάλνι μαζί του είναι μέσω των δικηγόρων του, ένα κανάλι επικοινωνίας “όχι ασφαλές, αλλά σημαντικό”, καθώς του επιτρέπει να αποτελεί μέρος των δράσεων του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς. Έχοντας να εκτίσει σίγουρα δυόμιση ακόμη χρόνια στην φυλακή και με σημαντικές τοπικές αλλά και τις προεδρικές εκλογές σε αυτό το διάστημα, η ομάδα του Ναβάλνι εμφανίζεται έτοιμη να συνεχίσει τον αγώνα κατά του προέδρου Πούτιν.

“Συνεχίζουμε την δουλειά μας, τις πολιτικές καμπάνιες μας, ετοιμαζόμαστε για τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, έχουμε εννιά μήνες και δουλεύουμε σε φουλ ρυθμούς”, αναφέρει απαντώντας σε ερώτηση του NEWS 24/7. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στο κόμμα του Ναβάλνι δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, όπως άλλωστε συνέβη και το 2018.

“Κανείς ανεξάρτητος υποψήφιος δεν μπορεί να συμμετάσχει στην κάλπη. Κανείς που έχει συνεργαστεί μαζί μας δεν θα είναι υποψήφιος, όχι μόνο γιατί μας έχουν χαρακτηρίσει εξτρεμιστές, αλλά γιατί με πρόσφατο νόμο κανείς “συσχετιζόμενος” με “εξτρεμιστική οργάνωση” δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές. Αποτρέπουν να συμμετάσχει έτσι, οποιοσδήποτε μοιράστηκε το περιεχόμενό μας διαδικτυακά, ή έκανε like σε βίντεό μας στο youtube. Θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τις εκλογές όσο πιο “αποστειρωμένες” γίνεται. Ξέρουμε όμως πώς να κινηθούμε σε αυτή την περίπτωση με την smart voting εφαρμογή μας, προτρέποντας τους πολίτες σε κάθε περιφέρεια να ψηφίσουν εκείνον που έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον υποψήφιο του Πούτιν”.

Σύμφωνα με τον Βόλκωφ, η απώλεια της εξουσίας από τον Πούτιν θα αποτελέσει και την αρχή του τέλους του εκτεταμένου δικτύου διαφθοράς που, όπως περιγράφουν ο Ναβάλνι και οι συνεργάτες του, ξεκινά από το Κρεμλίνο και απλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

“Φυσικά και δεν θα είναι εύκολο, αλλά ξέρουμε ότι είναι εφικτό. Έχουμε μάλιστα δει εντυπωσιακά παραδείγματα του πώς η διαφθορά έχει μειωθεί δραματικά μέσα μικρό χρονικό διάστημα σε πολλές χώρες. Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, υπάρχουν πολιτικές που εφαρμόζονται και καλές πρακτικές που ήδη γνωρίζουμε. Δεν είναι πυρηνική φυσική. Ο κόσμος γνωρίζει πώς να καταπολεμήσει την διαφθορά εφαρμόζοντας αυτές τις καλές πρακτικές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η κατάσταση στην Ρωσία θα βελτιωθεί απλώς με την μετάβαση της εξουσία, όταν η διαφθορά δεν θα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της κυβερνητικής πολιτικής. Φυσικά, πάντα υπάρχει κάποια διαφθορά. Η διαφορά εδώ είναι ότι μιλάμε για διαφθορά “με κρατική επιχορήγηση” για συστημική διαφθορά. Όλα στη Ρωσία λειτουργούν προς όφελος του συστήματος της διαφθοράς”.

Η μόνη επικοινωνία των ανθρώπων του Ναβάλνι μαζί του είναι μέσω των δικηγόρων του, ένα κανάλι επικοινωνίας “όχι ασφαλές, αλλά σημαντικό”, καθώς του επιτρέπει να αποτελεί μέρος των δράσεων του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς. AP


Σε κάθε ευκαιρία, ο Βολκόβ τονίζει ότι ο Ναβάλνι είναι ένας εν ενεργεία ηγέτης και όχι απλώς ένα σύμβολο. Τι θα συμβεί όμως στο κίνημα και στο κόμμα του Ναβάλνι στην περίπτωση που η κράτηση του παραταθεί, ενδεχόμενο που ο συνεργάτης του δεν αποκλείει, ή που η επικοινωνία μαζί του καταστεί ακόμη δυσκολότερη; Μπορεί το κίνημά κατά της διαφθοράς και του Πούτιν να συνεχίσει τον αγώνα αποκομμένο από τον άνθρωπο που έχει αναδειχτεί σε φυσικό ηγέτη του;

“Επιβιώσαμε το 2014 όταν πέρασε ένα χρόνο σε κατ’οίκον περιορισμό, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας. Επιβιώσαμε όταν ήταν στην φυλακή για πολλούς μήνες τα τελευταία χρόνια, επιβιώσαμε όταν ήταν σε κώμα. Ξέρουμε τι να κάνουμε. Φυσικά η άποψή του είναι πολύ σημαντική, είναι έξυπνος, έχει φοβερές ιδέες για πολιτικές δράσεις, είναι ηγέτης και οι άνθρωποι τον ακολουθούν”, εξηγεί ο Βολκόφ, για να συνεχίσει εμφανώς συγκινημένος: “Δεν θέλω να σκεφτώ τις δραστηριότητες μας χωρίς τον Αλεξέι. Πώς θα είναι αν δεν είναι διαθέσιμος. Θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε, αλλά δεν θέλω αυτή η πιθανότητα να γίνει πραγματικότητα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα