Βιβλιοφιλική γάτα στη βιτρίνα των Πλειάδων. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

10 ΡΟΜΑΝΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Μια βόλτα σε μερικά από τα υπέροχα βιβλιοπωλεία της πόλης που αξίζουν την προτίμησή μας.

Δίνουν καθημερινά έναν άνισο αγώνα απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες και στις ψηφιακές πωλήσεις, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Οι άνθρωποί τους είναι πάντα εκεί, πλήρως καταρτισμένοι και ενημερωμένοι, πάντα πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν σ΄ ένα επίπεδο πιο προσωπικό. Κι αν μη τι άλλο, αυτό κρύβει μέσα του έναν αέρα ρομαντισμού.

Ο λόγος, για τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και τους ανθρώπους τους. Αυτά που βρίσκεις ακόμη και στα απρόσμενα στενάκια της γειτονιάς σου και εκπλήσσεσαι με την ποικιλία που σου προσφέρουν, αλλά και με τις απρόσμενες συζητήσεις που πιάνεις μαζί τους, πάντα με άξονα το βιβλίο.

“Τα βιβλία θέλουν αναγνώστες· οι αναγνώστες όμως πρέπει να έχουν μια ύπαρξη ατομική και σταθερή: δεν μπορούν να είναι καθαροί καταναλωτές, καθαρά φαντάσματα, πρέπει επίσης να είναι, κατά κάποιον τρόπο, υποκείμενα.” Μισέλ Ουέλμπεκ «Παρεμβάσεις 2020», Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας, Εκδόσεις Εστία

 

Αυτές οι μικρές βιβλιοφιλικές γωνιές αξίζουν την προτίμησή μας. Όχι μόνο γιατί δεν υστερούν σε τίποτα από τα μεγαθήρια της αγοράς του βιβλίου, αλλά γιατί εκεί βρίσκεται η ουσία του Πολιτισμού, καθώς οι χώροι τους αποτελούν ανοιχτά και ζωντανά πεδία συζήτησης και προβληματισμού γύρω από ένα θεμελιώδες πολιτιστικό αγαθό.

Εμείς, κάναμε μία έρευνα στις γειτονιές της Αθήνας και σας παρουσιάζουμε τις πιο ζεστές βιβλιοφιλικές γωνιές που βρήκαμε. Φυσικά, συνοικιακά, ξεχωριστά και μικρότερα βιβλιοπωλεία υπάρχουν πολλά, δεν είναι μόνο τα παρακάνω. Γι’ αυτό, έχετε τις βιβλιοφιλικές σας “κεραίες” ανοιχτές όταν βολτάρετε στις γειτονιές. Μόλις εντοπίσετε έναν τέτοιο κατάστημα, μη διστάσετε να μπείτε μέσα, να χαζέψετε, να ψάξετε, ή και να ζητήσετε τη γνώμη των ανθρώπων του για τα βιβλία που σας ενδιαφέρουν. Δε θα το μετανιώσετε.

ΜΠΕΡΛΙΝ- Άνω Πετράλωνα

Βιβλιοπωλείο Μπερλίν, της Κικής Βασσάλου στα Πετράλωνα
Βιβλιοπωλείο Μπερλίν, της Κικής Βασσάλου στα Πετράλωνα Francesca Giaitzoglou - Watkinson

Πολύ νέα άφιξη στη γειτονιά των Άνω Πετραλώνων (Δημοφώντος 88), το μικροσκοπικό και κατακίτρινο ΜΠΕΡΛΙΝ, που πήρε το όνομά του από την Αμερικανίδα διηγηματογράφο Λουσία Μπερλίν (βλ. «Οδηγίες και οικιακές βοηθούς», εκδ. Στερέωμα) και τώρα, σιγά σιγά, γεμίζει τα ράφια του με όλα τα καλά και ενδιαφέροντα της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής.

Καλό παιδικό και νεανικό βιβλίο, ποίηση και πεζογραφία, ιστορία, φιλοσοφία, δοκίμιο και πάνω απ’ όλα νέες και διαχρονικές γυναικείες φωνές έχουν ήδη βρει μια θέση στις προθήκες και στο κεντρικό τραπέζι του ΜΠΕΡΛΙΝ, ενώ υπάρχει και λίγος χώρος για καλαίσθητα σημειωματάρια, κάρτες, αφίσες και έργα σύγχρονων εικαστικών.

Πίσω από την ιδέα, αλλά και τη δημιουργία του νέου βιβλιοπωλείου βρίσκεται η δημοσιογράφος Κική Βασσάλου, με μακρά θητεία στο ταξιδιωτικό ρεπορτάζ, γι΄αυτό και μια ολόκληρη γωνιά του είναι αφιερωμένη στα ταξίδια με οδηγούς, λευκώματα και χάρτες.

Το ΜΠΕΡΛΙΝ, κατά τ’ άλλα, έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός βιβλιοπωλείου γειτονιάς: χαιρετούρες κάθε τρεις και λίγο από τις μεγάλες τζαμαρίες, κουβεντολόι για λογοτεχνία, ιστορία και πολύ περισσότερο για την επικαιρότητα, και πολλά παιδιά διάφορων ηλικιών που, στο σχόλασμα από τα παρακείμενα σχολεία, περνούν με τους γονείς τους για να ρίξουν μια ματιά έχοντας βρει το νέο στέκι τους.

 

Λεξικοπωλείο- Παγκράτι

φαψε

Kοντά στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι στη γειτονιά με το όνομα Βατραχονήσι βρίσκεται το «Λεξικοπωλείο». Γωνιακό με μία εντυπωσιακή βιτρίνα.
Εκεί είναι η φωλιά του… λεξικού. Λεξικά επιστημονικά και ιατρικά, λεξικά της ελληνικής, αλλά και ξένων γλωσσών, δίγλωσσες και πολύγλωσσες εκδόσεις, ακόμη και βιβλία παροιμιολογίας, αργκό, μεταφρασεολογίας. Τουτέστιν η χαρά του κάθε γλωσσομαθή.

Πέρα ωστόσο από τα λεξικά, μπορείτε να βρείτε ή να παραγγείλετε κάθε λογής άλλα βιβλία.

Δεν είναι τυχαίο πως τα όμορφα τραπεζάκια είναι πάντα γεμάτα με βιβλιόφιλους… εξερευνητές.

Φωταγωγός – Κέντρο

Αν, περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Κολοκοτρώνη 59β, τύχει και μπείτε στη Στοά Κουρτάκη, θα βρεθείτε μπροστά σε μία πολύ όμορφη έκπληξη: η Τζούλια Τσιακίρη, των εκδόσεων «Το Ροδακιό», έχει δημιουργήσει εκεί ένα από τα πιο όμορφα βιβλιοφιλικά στέκια της πόλης, το οποίο μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από άλλη εποχή: τον «Φωταγωγό».

Ο Φωταγωγός μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από άλλη πιο μποέμ εποχή. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως εκεί που συχνάζουν Έλληνες λογοτέχνες, όπως η Ζυράννα Ζατέλη και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στις προθήκες του μπορείτε να βρείτε όλους του τίτλους του Ροδακιού και πολλές άλλες επιλεγμένες εκδόσεις μικρών εκδοτικών οίκων, ενώ στους χώρους του, προ κορονοϊού, γίνονταν εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικών και χειροτεχνίας.

Little Tree Books – Κουκάκι

Στη Σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, στην οδό Καβαλλότι 2 στο Κουκάκι, βρίσκεται ένα πολύ ιδιαίτερης αισθητικής café-βιβλιοπωλείο, στο οποίο μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο σου ή να ξεφυλλίσεις τις επιλεγμένες εκδόσεις του, ενώ παράλληλα πίνεις τον καφέ σου και τρως τα πειραγμένα πιάτα του.

Το Little Tree Books που αποτελεί μία μοναδική εστία πολιτισμού στην περιοχή, καθώς συνδυάζει την ανάγνωση με τη γεύση. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Ο λόγος, για το «Little Tree Books» που αποτελεί μία μοναδική εστία πολιτισμού στην περιοχή, καθώς συνδυάζει την ανάγνωση με τη γεύση. Στον ίδιο χώρο, ιδιαίτερα προ πανδημίας, διοργανώνονται από τους ιδιοκτήτες μουσικά live, παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και λογοτεχνικές βραδιές.

Γνώση – Ιλίσια

Ένα από τα πιο ενημερωμένα βιβλιοπωλεία της περιοχής των Ιλισίων, η «Γνώση» ξεκίνησε το 1978 από τον Γιάννη και την Κατερίνα Μπουζάκη, παρέα με άλλους συνεργάτες τους. Κι από την αρχή της λειτουργίας του προσπάθησε να διαφοροποιηθεί στην ενημέρωση, την πληρότητα και την ποιότητα τόσο στο τομέα του βιβλίου, όσο και στου εκπαιδευτικού παιχνιδιού που τότε σιγά-σιγά ξεκινούσε στην Ελλάδα.

Η Αλεξανδρα και η Έφη Μπουζάκη έχουν πάρει τη σκυτάλη του βιβλιοπωλείου Γνώση και συνεχίζουν με πολύ μεράκι και αγάπη.

Από τους χώρους του έχουν περάσει σπουδαίοι συγγραφείς και ποιητές, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, η Διδώ Σωτηρίου, ο Πέτρος Μάρκαρης και ο Ισίδωρος Ζουργός, ενώ στο παιδικό βιβλίο “παρών” στις εκδηλώσεις έχουν δηλώσει η Ζωρζ Σαρή, η Άλκη Ζέη, η Κίρα Σίνου, η Λότη Πέτροβιτς Ανδριτσοπούλου και οι νεότερες Μαρία Παπαγιάννη και Μαρία Αγγελίδου. Από το 2010 τη σκυτάλη πήρε η νέα γενιά, με τις Αλεξάνδρα και Έφη Μπουζάκη να συνεχίζουν με πολύ μεράκι και αγάπη στον ίδιο χώρο, στην οδό Γρηγορίου Αυξεντίου 26 στα Ιλίσια.

Μωβ Σκίουρος – Κέντρο

Στην Πλατεία Καρύτση 4 βρίσκεται ο «Μωβ Σκίουρος», ένα μικρό, χαριτωμένο βιβλιοπωλείο με άποψη που σφύζει από ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, πολιτική και φιλοσοφία. Η Χριστίνα και ο Σπύρος Παπαϊωάννου, ιδιοκτήτες του βιβλιοπωλείου αλλά και των Εκδόσεων «Ο Μωβ Σκίουρος», απέφυγαν να δώσουν στο στέκι τους την κλασική μορφή ενός τέτοιου χώρου.

Η Χριστίνα και ο Σπύρος Παπαϊώαννου, ιδιοκτήτες του βιβλιοπωλείου και των Εκδόσεων "Ο Μωβ Σκίουρος" δεν έδωσαν στο στέκι αυτό την κλασική μορφή.. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Για παράδειγμα, τα βιβλία στα ράφια του δεν είναι με αλφαβητική σειρά, αλλά κατά θεματικές ενότητες, ενώ πολλά από αυτά είναι “παρατεταγμένα” σε καλαίσθητα τραπεζάκια, όπου μπορείτε να κάτσετε να τα ξεφυλλίσετε με την ησυχία σας.

Λεμόνι – Θησείο

Το μικρό κουκλίστικο βιβλιοπωλείο, που βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών, ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998 σ’ ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Αθήνας. Από τα ηχεία του ακούγεται πάντα κλασική μουσική, ενώ η αισθητική του είναι πραγματικά εξαιρετική.

Από τα ηχεία του βιβλιοπωλείου Λεμόνι ακούγεται πάντα κλασική μουσική, ενώ η αισθητική του είναι πραγματικά εξαιρετική.  ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους από την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση, στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία, ενώ σε τακτά διαστήματα οργανώνει παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις έργων εικαστικών καλλιτεχνών.

Πλειάδες – Παγκράτι

Στην οδό Σπύρου Μερκούρη 62 στο Παγκράτι, βρίσκεται ένας μικρός, όμορφος και βιβλιοφορτωμένος χώρος, αρχιτεκτονικά άριστος με μία πεντάμετρη βιβλιοθήκη να δεσπόζει στο εσωτερικό του. Φιλικές προς τον αναγνώστη και πάντα ενημερωμένες, οι «Πλειάδες» λάμπουν, όπως και ο συνονόματος ουράνιος αστερισμός προσδίδοντας ένα ξεχωριστό αναγνωστικό άρωμα στον πολυσύχναστο αυτό κεντρικό δρόμο της Αθήνας.

Το βιβλιοπωλείο Πλειάδες στο Παγκράτι ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Οι ιδιοκτήτες του, Άλκης Τεμπονέρας και Αλεξάνδρα Μπίζη, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν μία καθαρά βιβλιοφιλική προσέγγιση, γι’ αυτό και στους χώρους του θα δείτε όχι μόνο ανθρώπους της γειτονιάς, αλλά από όλη την Αθήνα.

Επί λέξει – Κέντρο

Αυτό το βιβλιοπωλείο σίγουρα το έχετε προσέξει, καθώς βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο της Αθήνας, επί της Οδού Ακαδημίας 32. Συγχρόνως, εντυπωσιάζει με τη μεγάλη βιτρίνα του και με την αίσθηση του βάθους που σου δημιουργεί. Μιλάμε, φυσικά, για το βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» που δημιουργήθηκε από την ανάγκη κάποιων ανθρώπων να επικοινωνούν με τους λάτρεις των βιβλίων.

Ο τοίχος αυτός είναι η μοναδική ελεύθερη επιφάνεια στον χώρο του βιβλιοπωλείου και εκεί εκτίθεται ένα έργο ανά δύο μήνες. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Το διευθύνει από το 2013 η Μαρία Παπαγεωργίου, που τα τελευταία 40 χρόνια εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Μάλιστα, από το φθινόπωρο του 2017 λαμβάνει χώρα εντός του η δράση “Το έργο του μαύρου τοίχου”. Όπου, στην μοναδική επιφάνεια που δεν καλύπτεται από βιβλία, εκτίθεται ένα εικαστικό έργο ανά δύο μήνες.

Booktalks – Π. Φάληρο

To «Booktalks» είναι το βιβλιοπωλείο-κόσμημα του Παλαιού Φαλήρου, επί της οδού Αρτέμιδος 47, γωνία με Αγίου Αλεξάνδρου. Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του (2013), κέρδισε την εμπιστοσύνη των βιβλιόφιλων της περιοχής. Οι ιδιοκτήτες του είναι λάτρεις της λογοτεχνίας, ο δε χώρος ξεφεύγει τελείως από την στερεοτυπική εικόνα των βιβλιοπωλείων που έχουμε στο μυαλό μας.

Διαβάστε το βιβλίο σας ανάμεσα σε άλλα βιβλία στο Booktalks instagram

Μπορείτε να κάτσετε στα τραπεζάκια του και να διαβάσετε το βιβλίο σας πίνοντας τον καφέ σας, ή να ξεφυλλίσετε τις νέες εκδόσεις προκειμένου να καταλήξετε στις τελικές επιλογές σας.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα