ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΚΙΛΕΛΕΡ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Στην τρελή σεζόν 1987-88, όπου εμφανίζεται ο Γιώργος Κοσκωτάς να αγοράζει τα πάντα, η Λάρισα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια, αφού πρώτα οι οπαδοί της χωρίζουν την Ελλάδα στα δυο, διαμαρτυρόμενοι για την τιμωρία της ομάδας τους.

Η σεζόν 1987-88 μπορεί να είναι και η πιο συναρπαστική που είδαμε ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Μέχρι να ολοκληρωθεί ο Γιώργος Κοσκωτάς είχε αλώσει το ποδόσφαιρο, οι αδερφοί Βαρδινογιάννη είχαν κατηγορηθεί για ξυλοδαρμό στα επίσημα του ΟΑΚΑ και η ΑΕΚ κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας στον αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Ο δε τελικός του Κυπέλλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκός και Ολυμπιακό, που κρίθηκε στα πέναλτι, υπέρ του ΠΑΟ, με τον Νίκο Σαργκάνη να φωνάζει “πρόεδρε τους τα έχωσα στον κ….” πέρασε στην ιστορία σαν το ντέρμπι του μίσους.

Όλα αυτά, όμως, δεν ήταν τίποτε μπροστά στην ιστορία της Λάρισας, που έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος (η πρώτη και μοναδική επαρχιακή ομάδα με έναν τέτοιο τίτλο) αφού πρώτα οι οπαδοί της έκοψαν την Ελλάδα στα δυο, διαμαρτυρόμενοι για την τιμωρία της ομάδας τους, λόγω του Γκιόργκι Τσίγκοφ. Ο Βούλγαρος επιθετικός είχε πιαστεί για χρήση απαγορευμένης ουσίας στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και σύμφωνα με τους τότε κανονισμούς, η ομάδα ντοπαρισμένου ποδοσφαιριστή τιμωρούταν με αφαίρεση 4 βαθμών.

Οι αντιδράσεις των φίλων της ΑΕΛ, η μάλλον ολόκληρης της θεσσαλικής πρωτεύουσας ήταν πρωτοφανείς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θορυβήθηκε όσο ποτέ άλλοτε και ο μακαρίτης Σήφης Βαλυράκης, υφυπουργός αθλητισμού, αναγκάστηκε να αλλάξει το νόμο. Σε περίπτωση χρήσης απαγορευμένων ουσιών θα τιμωρούνταν, πλέον, μόνο οι ποδοσφαιριστές και όχι οι ομάδες. Στη Λάρισα επιστράφηκαν οι τέσσερις βαθμοί και έτσι η ΑΕΛ συνέχισε την πορεία της μέχρι τον τίτλο.

Λέγεται ότι για τον κίνδυνο πλήρους εκτροπής της κατάστασης στη Λάρισα, την κυβέρνηση και προσωπικά τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου, είχε ενημερώσει ο Γιώργος Λιάνης, που μαζί με τον Κώστα Χαρδαβέλα και τον Γιάννη Δημαρά, έκαναν έκτακτη εκπομπή των “Ρεπόρτερς” με θέμα την “εξέγερση του κάμπου”. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η εμπλοκή και του Ολυμπιακού σε υπόθεση ντόπινγκ (με τον Ουρουγουανό Ντιέγκο Αγκίρε να πιάνεται για χρήση απαγορευμένης ουσίας) διευκόλυνε τον Βαλυράκη να αλλάξει, μέσα σε μια νύχτα, τους κανονισμούς ποδοσφαίρου.

Ο Σήφης Βαλυράκης το 1988 Action Images

Σαν σήμερα 16 Μαρτίου του 1988, η πρωτόδικη απόφαση για την αφαίρεση 4β, είχε βγάλει όλη τη Λάρισα στους δρόμους. Πέντε μέρες αργότερα η κυβέρνηση Παπανδρέου έκανε ντρίπλα αλά Καραπιάλη. Οι Λαρισαίοι, που θυμούνται εκείνες τις μέρες ως το “αθλητικό Κιλελέρ” της Θεσσαλίας, είχαν πετύχει τον στόχο τους. Αυτή την ιστορία, με τη βοήθεια των πρωτοσέλιδων και των ρεπορτάζ της εφημερίδας “Φίλαθλος”, θα θυμηθούμε μαζί.

Όρεξη να’ χετε να διαβάζετε…

Ο Γκμοχ βάζει τον Τσίγκοφ

Όλα ξεκίνησαν την τελευταία Κυριακή του 1987 (27/12) όταν η Λάρισα υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Οι “βυσσινί” ήταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 9 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα. Το πρωτάθλημα είχε ξεκινήσει με ένα εντυπωσιακό 3-1 επί του Ολυμπιακού. Στον πάγκο ο Γιάτσεκ Γκμοχ και στο γήπεδο η μεγάλη ομάδα με Μητσιμπόνα, Γκαλίτσιο, Βουτυρίτσα, Αλεξούλη, Τσιώλη, Καραπιάλη, Βαλαώρα και λοιπούς.

Το “Αλκαζάρ” γεμίζει κάθε φορά που η ΑΕΛ είναι γηπεδούχος. Έτσι και με τον Παναθηναϊκό. Η Λάρισα προηγείται 2-0 χάρη στα δυο γκολ του Μητσιμπόνα στο 34′ με βολίδα μέσα στην περιοχή του Μήνου και στο 40’με εύστοχο χτύπημα πέναλτι. Ο Παναθηναϊκός παρότι έμεινε με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Αντωνίου, μείωσε σε 2-1 με κεφαλιά του Μπατσινίλα.

Στο 67′ ο Γιάτσεκ Γκμοχ κάνει την πρώτη αλλαγή του, ρίχνοντας στο ματς τον Βούλγαρο Τσίγκοφ, αντί του Ζιώγα. Τέσσερα λεπτά αργότερα έβαλε και τον Αθανασίου στη θέση του Βουτυρίτσα. Το ματς τελείωνε 2-1 υπέρ της ΑΕΛ, που παρέμενε πρώτη στη βαθμολογία με 23β, δυο περισσότερους από τον ΟΦΗ που βρισκόταν στη δεύτερη θέση.

Ο αείμνηστος Γιώργος Μητσιμπόνας πανηγυρίζει μαζί με Βασίλη Καραπιάλη και Γιάννη Αλεξούλη ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Κανείς δεν υποψιαζόταν τι θα επακολουθούσε. Ακόμη κι όταν ο Παναθηναϊκός ζήτησε να περάσει ο Τσίγκοφ απο ντόπινγκ κοντρόλ. Ήταν δικαίωμα του, βάσει των κανονισμών, να ζητήσει και τρίτο παίκτη για έλεγχο. Το είχε κάνει, άλλωστε, και η Λάρισα επιλέγοντας σαν τρίτο παίκτη για έλεγχο από πλευράς Παναθηναϊκού τον Βαγγέλη Βλάχο.

Ο Βούλγαρος επιθετικός είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι, συνήθως έμπαινε από τον πάγκο και μετρούσε 4 γκολ. Για αναπληρωματικό επιθετικό, όχι άσχημα. Η ΑΕΛ θα χάσει από τον Ηρακλή με 1-0, θα φέρει τρεις ισοπαλίες με ΠΑΟΚ (1-1) και Ολυμπιακό (2-2 στο Καραϊσκάκη) και τον πολύ δυνατό εκείνη τη χρονιά Εθνικό (0-0). Παραμένει στην κορυφή, με την ΑΕΚ, πάντως, να την πλησιάζει στους δυο βαθμούς.

Ο “παρταόλας” Κοσκωτάς

Το ελληνικό ποδόσφαιρο ζει εν τω μεταξύ μια παράνοια. Στο ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ (3/1/88) ο δικηγόρος Ν.Μαυρομμάτης καταγγέλλει ότι δέχθηκε επίθεση και ξυλοδαρμό από τον Γιώργο και Βαρδή Βαρδινογιάννη (!) στα επίσημα του ΟΑΚΑ, ενώ στο επεισόδιο συμμετείχε και ο τρίτος αδερφός, ο μακαρίτης Θόδωρος. Οι δυο μεγαλομέτοχοι θα κληθούν σε απολογία, αλλά βάσει μαρτυριών, θα αθωωθούν, με τον Παναθηναϊκό ωστόσο να τιμωρείται με 3 αγωνιστικές για το συγκεκριμένο επεισόδιο, αλλά και τα δυο κατεστραμμένα πούλμαν των οπαδών της ΑΕΚ.

Αυτός, που έκλεβε την παράσταση, ωστόσο, ήταν ο Γιώργος Κοσκωτάς. Ο πολύφερνος τραπεζίτης είχε αγοράσει τον Νοέμβριο του 1987 τον Ολυμπιακό, δίνοντας τα χέρια με τον αείμνηστο Σταύρο Νταϊφά. Ο Κοσκωτάς μπήκε σαν σίφουνας. Στις μεταγραφές του χειμώνα πήρε … 15 ποδοσφαιριστές, δυο φημισμένους Λατινοαμερικανούς (Χιλμπέρτο Φούνες, Ντιέγκο Αγκίρε), αγοράζοντας μέχρι και τον Τάις Λίμπρεχτς, προπονητή του ΠΑΟΚ, που λίγες μέρες πριν πάει στο Ρέντη, είχε οδηγήσει τον Δικέφαλο στο θριαμβευτικό 6-1 επί των “ερυθρολεύκων” στις Σέρρες.

Η εμφάνιση Κοσκωτά ταρακουνεί το ποδόσφαιρο. Λένε ότι ο Σταύρος Κοσκωτάς, αδερφός του Γιώργου, πήγε στη Δράμα για να πάρει τον Σάκη Μουστακίδη από τη Δόξα, έχοντας 8 εκατομμύρια δραχμές σε … χαρτοσακούλες! Οι Κοσκωτάδες είναι παντού, αγοράζουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους, κλείνουν συμφωνίες για το καλοκαίρι, μπαίνουν στο μπάσκετ, μοιάζουν ασυγκράτητοι, σκορπώντας εκατομμύρια (που δεν ήταν δικά τους).

Ο Λίμπρεχτς δεν θα μακροημέρευε στον Πειραιά. Μόλις οκτώ ματς πρωταθλήματος (και τρία κυπέλλου) κοούτσαρε ο Ολλανδός, που μετά την ήττα από τον Πανιώνιο με 2-0, απολύθηκε από τον Κοσκωτά, ενάμιση μήνα μετά την πρόσληψη του. Λίγες μέρες αργότερα με υπηρεσιακούς προπονητές τους Παύλο Γρηγοριάδη και Γιάννη Γούναρη, ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ στον επαναληπτικό αγώνα του Κυπέλλου (πρώτο παιχνίδι 1-1). Οι “ερυθρόλευκοι” με σκόρερ τους Χατζίδη, Μητρόπουλο και Φούνες κάνουν περίπατο με 3-1, παίρνουν πανηγυρικά το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Το ματς όμως συνοδεύεται από όργιο φημών. Μέσα στην ΑΕΚ πιστεύουν ότι η ομάδα τους είναι “τρυπημένη”. Κάποιοι παίκτες της έχουν προσεγγιστεί, για μειωμένη απόδοση! Ο “Φίλαθλος” που ακολουθούσε πολύ σκληρή γραμμή απέναντι από τον Κοσκωτά, κυκλοφορεί με ένα ιστορικό πρωτοσέλιδο

Μια μέρα μετά η ΑΕΚ καταγγέλλει απόπειρα δωροδοκίας του τερματοφύλακά της Θεολόγη Παπαδόπουλου, με ενδιάμεσο τον ποδοσφαιριστή του Άρη, Ντίνο Μπαλλή. Το ελληνικό ποδόσφαιρο συγκλονίζεται και για ένα μήνα ζει σε μια παράνοια, με πραγματικά γεγονότα, φήμες και εικασίες να μπλέκονται σε ένα επικίνδυνο κοκτέιλ.

Ο Παπαδόπουλος (τον οποίο η εφημερίδα “Δικέφαλος” τον μετονομάζει σε … Διαβολόγη) που στο ματς του Καραϊσκάκη αποδοκιμάστηκε άγρια από τους οπαδούς της ΑΕΚ, είχε εξομολογηθεί ότι τον πλησίασαν και του πρόσφεραν 10 εκατομμύρια δραχμές. Η επίσημη ΑΕΚ υποστηρίζει ότι έχει ηχογραφημένη κασέτα με διαλόγους Μπαλλή-Παπαδόπουλου, την οποία ωστόσο δεν εμφανίζει ποτέ στο δικαστήριο.

Τελικά η απόφαση του αθλητικού δικαστή είναι η καταδίκη του Ντίνου Μπαλλή και η αθώωση του Παπαδόπουλου. Αθωώνεται και ο Ολυμπιακός, η ανάμιξη του οποίου δεν αποδεικνύεται πουθενά. Που να φανταστεί κανείς ο θόρυβος που θα ξεσπούσε στη Λάρισα θα’ ταν πολύ μεγαλύτερος από τη ζοφερή υπόθεση Παπαδόπουλου.

Η κοδεΐνη του Τσίγκοφ

Στις 31 Ιανουαρίου η πρωτοπόρος Λάρισα περίμενε στο Αλκαζάρ την Παναχαϊκή. Δυο μέρες νωρίτερα έρχεται το πρώτο σοκ. Στα ούρα του Γκιόργκι Τσίγκοφ ανιχνεύεται η απαγορευμένη ουσία κοδεΐνη! Αυτό, σύμφωνα με το άρθρο 32 του ΚΑΠ, σήμαινε αποκλεισμός του ποδοσφαιριστή και τιμωρία της ΑΕΛ με αφαίρεση 4 βαθμών.

Οι Θεσσαλοί δηλώνουν ψύχραιμοι και άγνοια για την περίπτωση του Βούλγαρου κυνηγού. Σύμφωνα με τον “Φίλαθλο” της 31/1/1988, η κοδεΐνη δεν είναι διεγερτική ουσία, βρίσκεται σε πολλά φάρμακα και το ντοπάρισμα του Τσίγκοφ που αντιμετώπιζε ένα μικρό κρυολόγημα με φαρμακευτική αγωγή, ήταν τυπικό και όχι ουσιαστικό.

Προφανώς τυπικό ντοπάρισμα δεν υπάρχει και το άρθρο 32 απειλούσε σοβαρά τη Λάρισα. Ο Παναθηναϊκός ρίχνει λάδι στη φωτιά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι “κάτι ήξερε” για την περίπτωση Τσίγκοφ. Εκ του αποτελέσματος “μαγκιά”, ρεπορτάζ φαντασίας; Ποιος ξέρει. Ο τίτλος πάντως Ντοπέ ο Τσίγκοφ που είναι και γιατρός, έχει περάσει στην ιστορία γιατί ο πρώην ποδοσφαιριστής δεν ξέρουμε τι σπούδασε, πάντως στα 61 του χρόνια, πλέον, εργάζεται σαν … τελωνειακός στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, τριάντα χρόνια μετά, είχε δώσει μια μεγάλη συνέντευξη στην ιστοσελίδα on larissa και είχε μιλήσει για την εποχή, την υπόθεση ντόπινγκ, τον Γκμοχ που έκανε εφόδους στα σπίτια και τον αποκαλούσε … κομμουνιστή και τη συνέχεια της καριέρας του (στην Κύπρο, έφυγε λίγο μετά την ανακοίνωση της αθώωσης της Λάρισας, που τελικά έπιασε και αυτόν, λόγω της κατάργησης με αναδρομική ισχύ του δικαιώματος για επιλογή τρίτου ποδοσφαιριστή, εκτός από τους δυο προκαθορισμένους).

“Δεν είχα καμία ενοχή, ακόμη κι όταν αρχικά τιμωρήθηκα, γιατί γνώριζα τι ακριβώς είχε συμβεί…Σοκαρίστηκα βέβαια, όταν μου είπαν ότι βρέθηκα ντοπαρισμένος με κοδεΐνη, αλλά ήξερα ότι δεν μπορεί να είναι αληθινό…Δεν ήταν σίγουρο άλλωστε, ότι επρόκειτο να αγωνιστώ στο ματς εκείνο με τον Παναθηναϊκό, μ’ έβαλε ο Γκμοχ για ένα 15λέπτο…Προερχόμουν από τραυματισμό και είχα έρθει μια εβδομάδα στη Βουλγαρία για αποθεραπεία: την αγωγή που μου έδωσε ο γιατρός εδώ, την γνώριζε ο γιατρός της ομάδας στη Λάρισα, δεν υπήρχε κάτι επιλήψιμο…Το γνώριζαν οι παράγοντες της ομάδας και δεν με άφησαν ούτε λεπτό εκτεθειμένο, η διοίκηση μου φέρθηκε άψογα, με στήριξαν διότι γνώριζαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα…Κι οι λίγοι φίλοι που είχα στη Λάρισα, μου συμπαραστάθηκαν…” είπε ο Τσίγκοφ

Πίσω στο 1988, μετά το αρχικό μούδιασμα, η Λάρισα περνάει στην αντεπίθεση και κάνει λόγο για σκευωρία. Το ματς με την Παναχαϊκή που ακολουθεί είναι μια πρώτη ευκαιρία για τον κόσμο της ομάδας να βροντοφωνάξει “κάτω τα χέρια από την ΑΕΛ”. Δώδεκα χιλιάδες κόσμος βλέπει την ομάδα του να ρίχνει τέσσερα γκολ και να μένει πρώτη στη βαθμολογία. Περιμένοντας την εξέταση του δεύτερου δείγματος, όλοι τηρούσαν στάση αναμονής. Το καζάνι σιγόβραζε.

Ο Αγκίρε και η εκδίκαση

Στις 14/2/1988, το εργαστήριο της Μαδρίτης ανακοινώνει ότι και το δεύτερο δείγμα είναι θετικό, η παρέμβαση εκπροσώπου της ΓΓΑ που παίρνει το δείγμα και φεύγει, προκαλεί την αντίδραση της ΑΕΛ, τίθεται θέμα επανεξέτασης, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η Λάρισα νιώθει την πίεση και μια απόφαση που θα βγει μετά την εκδίκαση της υπόθεσης να πλησιάζει. Στις 3 Μαρτίου γίνεται μια ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο της Λάρισας, όπου εκτός των άλλων προτείνονται διάφορες ενέργειες διαμαρτυρίας. Μια απ΄αυτές κάνει λόγο ακόμη και για την κατάληψη του νατοϊκού στρατηγείου!

Μια μέρα μετά πέφτει κι άλλη βόμβα. Ο Ντιέγκο Αγκίρε πιάνεται ντοπέ, στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Βέροια (2-0)! Ο Ουρουγουανός κυνηγός έχει κάνει χρήση της (διεγερτικής) ουσίας Φεντερμίν. Παρένθεση: Ήδη, μέσα στη χρονιά είχαν πιαστεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών ο Καλατζής του Παναιτωλικού και ο Γάκης του Λεβαδειακού. Ο Αγκίρε ήταν ο τέταρτος μέσα σε μια σεζόν…

Δυο χρόνια πριν η Ελλάδα είχε ζήσει μια άλλη περίπτωση ντόπινγκ, με τον Χιλιανό Ίσις του ΟΦΗ να συλλαμβάνεται δυο φορές (!) αλλά να αθωώνεται, μετά την γνωμάτευση του περίφημου Μάνφρεντ Ντόνικε, απο το εργαστήριο της Κολωνίας. Ο Ίσις ήταν μεν ντοπέ, αλλά με μικρότερη ποσότητα, από το κανονικό, όπως γνωμάτευε ο Γερμανός γιατρός που αργότερα ενεπλάκη στην υπόθεση Μπεν Τζόνσον.

Στις 10 Μαρτίου 1988 εκδικάστηκε τελικά η υπόθεση Τσίγκοφ.Στο πλευρό της ΑΕΛ, δυο καθηγητές Πανεπιστημίου, ο Νομάρχης, άλλοι δυο βουλευτές (του ΠΑΣΟΚ) προσπαθούν να αθωώσουν τη Λάρισα, χωρίς όμως να μπορούν να αποδείξουν ότι ο Τσίγκοφ δεν πήρε την κοδεΐνη. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δηλώνει ότι δεν θυμάται αν και πότε πήρε την ουσία, ο αθλητικός δικαστής Β. Ανδρόνικος επιφυλλάσσεται για την απόφαση, η οποία προσδιορίζεται να βγει σε πέντε μέρες.

Ο “Φίλαθλος” παρουσιάζει με τον δικό του τρόπο το θέμα

Η αγωνία φτάνει στο κατακόρυφο και ο ιστορικός πρόεδρος Στέλιος Καντώνιας από το στρες παθαίνει έμφραγμα. Μπαίνει στην εντατική, ενώ η απόφαση ετοιμάζεται να εκδοθεί από τον Ανδρόνικο.

Όλοι στο δρόμο!

Στις 16 Μαρτίου, ο Αθλητικός Δικαστής εκδίδει την απόφαση του. Διετής αποκλεισμός στον Τσίγκοφ, -4β στη Λάρισα, επιστροφή 2β στον Παναθηναϊκό. Είναι μεσημέρι και όλη η Λάρισα ακούει ραδιόφωνο. Χτυπάνε οι καμπάνες των εκκλησιών, ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και όλοι, μικροί, μεγάλοι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, είναι αναστατωμένοι. Ο δημοσιογράφος Σωτήρης Κέλλας, ήταν τότε νεαρός συντάκτης στην εφημερίδα “Ελευθερία” στην οποία εργάζεται μέχρι σήμερα.

“Όλη η Λάρισα ένιωσε ότι αδικείται. Κι όλη η πόλη μπήκε μπροστά για να υπερασπίσει την ομάδα της” θυμάται 34 χρόνια μετά και προσθέτει: “‘Ημασταν μαζεμένοι στην καφετέρια “Ζ”. Ο τίτλος, από το επίθετο του ιδιοκτήτη και μακαρίτη πια, Ζαφείρη. Όλοι ανάστατοι, φωνάζουν, διαμαρτύρονται και πέφτει η ιδέα αυθόρμητα. Πάμε στην Εθνική Οδό! Δεν ήταν προσχεδιασμένο, προέκυψε από μια ιδέα της στιγμής και έγινε πραγματικότητα. Για 24 ώρες, η Ελλάδα κόπηκε στα δύο.

Οι οπαδοί της Λάρισας στον σιδηροδρομικό σταθμό


Δεν περνούσε κανένα αυτοκίνητο, ούτε προς τα πάνω, ούτε προς τα κάτω. Κάποιοι πιο θερμόαιμοι έκαιγαν λάστιχα, άλλοι σταμάτησαν το … τρένο. Έγινε κάτι πρωτόγνωρο. Και ξέρεις κάτι. Τώρα, που έχουν περάσει τα χρόνια και όσοι το ζήσαμε, το διηγούμαστε στους νεότερους, βλέπω αμφιβολία στα μαάτια τους. Δεν μας πιστεύουν…”

Η Λάρισα φλέγεται και την επόμενη μέρα, σε μια πορεία που συμμετέχει σχεδόν όλη η πόλη. Λέει ο Σωτήρης: “Εκατό χιλιάδες στο δρόμο να φωνάζουν. Ήταν ένα νέο κιλελέρ. Το αθλητικό κιλελέρ. Ετσι το λέμε και έτσι το θυμόμαστε εκείνο το διήμερο. Αυτές οι αντιδράσεις τρόμαξαν την κυβέρνηση. Είχαν έρθει οι Ρεπόρτερς, ο Γιώργος Λιάνης, ο Γιάννης Δημαράς και ο Κώστας Χαρδαβέλλας για εκπομπή από τη Λάρισα και θέμα τις αντιδράσεις του κόσμου. Ο Λιάνης, όπως λένε, είχε απευθείας γραμμή με τον Παπανδρέου και επικοινώνησε μαζί του, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Ουσιαστικά του είπε ότι σε περίπτωση που η Λάρισα δεν δικαιωνόταν στην έφεση (σ.σ η απόφαση θα έβγαινε πέντε μέρες μετά την πρωτόδικη απόφαση) θα υπήρχαν χειρότερες αντιδράσεις”.

Η αλήθεια είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προγραμματίσει εμφάνιση στη Θεσσαλία, στα πλαίσια του εορτασμού του Κιλελέρ. Πως όμως θα εμφανιζόταν στη Λάρισα, με την ΑΕΛ να έχει -4 βαθμούς στο κεφάλι και όλο τον κόσμο οργισμένο; Το … Κιλελέρ, όπως λέει ο Κέλλας, αλλά και έγραψε ο “Φίλαθλος” ήταν ήδη σε εξέλιξη. Ο Μαρίνος Αντύπας έλειπε…


Τι σήμαιναν όλα αυτά; “Δεν υπήρχε περίπτωση να μην αθωωθεί η Λάρισα” επισημαίνει ο Σωτήρης Κέλλας και τονίζει: “Είχαν κινητοποιηθεί όλοι οι φορείς της πόλης, μέχρι και ο … Μητροπολίτης συμμετείχε, υπήρχε μια σθεναρή στάση αλλά και μια μεγάλη αγάπη στην ομάδα. Απόδειξη πόσο σημαντική ήταν, εν τέλει, η ΑΕΛ για την πόλη. Εμείς το ξέραμε, βέβαια, αφού επί χούντας η πρώτη διαδήλωση που είχε γίνει στην πόλη ήταν πάλι μια διαμαρτυρία για την αδικία της ομάδας στον αγώνα με τις Σέρρες, απλά επιβεβαιωνόταν εκ νέου. Αυτή η ομάδα, δημιούργημα της οικογένειας Καντώνια, με ποδοσφαιριστές Θεσσαλούς, έγινε η μεγάλη αγάπη της πόλης, το πιο ισχυρό brand. Ακόμη και τώρα όταν λες Λάρισα, η πρώτη αντίδραση είναι ΑΕΛ…”

Δείτε και ένα απόσπασμα από την εκπομπή “Ρεπόρτερς” με τα πλάνα από τις αντιδράσεις των Λαρισαίων

Η υπόθεση είχε φτάσει σε αδιέξοδο για την κυβέρνηση. Κάποιος έπρεπε να πάρει την ευθύνη. Οι τρεις Δικαστές, της επιτροπής εφέσεων αρνιόντουσαν να … κάνουν πατασαβούρα τους κανονισμούς αποφασίζοντας άλλα αντ’ άλλων. Την ευθύνη πήρε πάνω του ο Σήφης Βαλυράκης. Την Παρασκευή ο αείμνηστος υφυπουργός Αθλητισμού είχε δηλώσει ότι αποκλείεται κυβερνητική παρέμβαση και τη Δευτέρα, έκανε το ακριβώς αντίθετο. Για να απαλλάξει και τους Δικαστές από την αποστολή αθώωσης, φρόντισε να τροποποιήσει το άρθρο 32. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι τιμωρίες για το ντόπινγκ θα αφορούσαν μόνο τους ποδοσφαιριστές και όχι τις ομάδες. Ο Βαλυράκης αποφάσιζε και την ίδρυση του ΕΣΚΑΝ, με τον Τύπο πάντως να υποδέχεται … όχι και τόσο ευχάριστα την απόφαση του. Το πρωτοσέλιδο του “Φιλάθλου” χαρακτηριστικό:

Ο μακαρίτης Κώστας Καίσαρης, έγραφε στο καυστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας: “ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ τους ΤΕΣΣΕΡΙΣ βαθμούς η Λάρισα. Η κυβέρνηση ΥΠΕΚΥΨΕ στις αντιδράσεις των οπαδών της θεσσαλικής ομάδας και ο Σήφης Βαλυράκης ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕ χθες τους κανονισμούς για το ντόπινγκ κοντρόλ. Η απόφαση αυτή του Βαλυράκη δείχνει ξεκάθαρα ότι στον τόμπας δεν υπάρχει ουσιαστικά ούτε υφυπουργός αθλητισμού, ούτε κράτος. Όταν πριν από τρεις μέρες, ο ίδιος ο Βαλυράκης, δήλωνε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμιά παρέμβαση στην Αθλητική Δικαιοσύνη.

Όταν δήλωνε ο ίδιος ο υφυπουργός ότι οι Νόμοι που ισχύουν στη χώρα μας είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τους διεθνείς. Και έρχεται χθες να ανατρέψει όλα αυτά, να τροποποιήσει τους κανονισμούς ώστε να ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ τους Δικαστές να αθωώσουν τη λάρισα. Μετά απ’ όλα αυτά τι να πούμε;

Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι απέναντί μας έχουμε ένα “κράτος-μαϊμού”. Ένα κράτος, που ο εκπρόσωπος του, άγεται και φέρεται από τις αντιδράσεις των αδικημένων φιλάθλων. Ένα κράτος που υποχρεώνει τους Δικαστές να βγάζουν ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ αποφάσεις, χωρίς μάλιστα να μπαίνει στον κόπο να μας εξηγεί για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά…”¨

Μαζί με τη Λάρισα, βέβαια, η μπάλα πήρε και τον … Ολυμπιακό που δεν τιμωρήθηκε για την υπόθεση Αγκίρε. Αν έχανε 4βαθμούς εκείνη την στιγμή, η ομάδα του Πειραιά θα βρισκόταν ουραγός στη βαθμολογία. Πάντως στην τελική κατάταξη ο βρέθηκε στην 8η θέση με 31β, πολύ μακριά από την επικίνδυνη ζώνη, αλλά και στην χειρότερη θέση της ιστορίας της στο πρωτάθλημα. Η ΑΕΛ πήρε τον τίτλο με 43β, τρεις βαθμούς περισσότερους από την ΑΕΚ: “Το γλέντι που έγινε δεν ξεχνιέται. Ήταν η αποκορύφωση αυτής της έντονης συναισθηματικά χρονιάς. Ήταν πρωτομαγιά. Όχι η εργατική, όπως σε όλη την Ελλάδα, αλλά η βυσσινί, η δική μας” λέει ο Σωτήρης Κέλλας. Μια επαρχιακή ομάδα αναδεικνυόταν πρωταθλήτρια δια πυρός σιδήρου και πολλά καμμένα λάστιχα στην Εθνική Οδό. Κιλελέρ, είπαμε…

Φωτογραφίες από το αρχείο του Γιάννη Φιλέρη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα