Δήμαρχος Μυκόνου: Άδικο να αντιμετωπίζεις τον πρωταθλητή τουρισμού ως εισπρακτικό μηχανισμό

Δήμαρχος Μυκόνου: Άδικο να αντιμετωπίζεις τον πρωταθλητή τουρισμού ως εισπρακτικό μηχανισμό
KOUTOUL

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κώστας Κουκάς μιλάει στο News 24/7 για τη νέα τουριστική περίοδο, τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το νησί στα χρόνια που θα έρθουν, αλλά και την έλλειψη υποστήριξης από την κεντρική εξουσία

O Κώστας Κουκάς εκλέχτηκε Δήμαρχος Μυκόνου σε ηλικία μόλις 32 ετών. Ο Μυκονιάτης δικηγόρος βρέθηκε στο τιμόνι του Δήμου ενός από τα νησιά “ατμομηχανή” του ελληνικού τουρισμού και σήμερα, στα μέσα σχεδόν της θητείας του, εργάζεται με την ομάδα του για να κρατήσει σε τέλεια φόρμα το ‘τουριστικό πλεονέκτημα’, συμβάλλοντας παράλληλα, όπως λέει, στην βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων. Ο κ. Κουκάς μίλησε στο News 24/7 για τις προκλήσεις του δημαρχιακού θώκου, την βασανιστική και επώδυνη καθυστέρηση της κεντρικής κρατικής μηχανής, το στοίχημα της Μυκόνου στον τουρισμό, αλλά και τις δεκάδες άλλες πολιτιστικές και παραδοσιακές δραστηριότητες που κάνουν το νησί των ανέμων τόσο ξεχωριστό στα πέρατα της οικουμένης.

KOUTOUL

 

Η Μύκονος το 2016 κυριολεκτικά βούλιαξε από επισκέπτες, αφού υπολογίζεται πως δέχτηκε περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δημάρχου, τα μηνύματα παραμένουν υπεραισιόδοξα και για τη φετινή σεζόν. Μια επίδοση αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των κατοίκων, αλλά και των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο στη γύρω περιοχή.

Ο Κώστας Κουκάς πως πρόκειται για μια προσπάθεια δύσκολη, καθώς η γραφειοκρατία της κρατικής μηχανής προκαλεί ατελείωτες καθυστερήσεις. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα εύρεσης κατοικίας για στελέχη μιας σειράς δημοσίων λειτουργών, με αποτέλεσμα να υπάρχει υποστελέχωση σε δημόσιους φορείς στο νησί. “Οι κατοικίες που διατίθενται προς ετήσια ενοικίαση να είναι ελάχιστες και ιδιαιτέρως ακριβές” σχολιάζει ο κ. Κουκάς και προσθέτει πως “απόρροια των ανωτέρω, είναι ένας δημόσιος υπάλληλος να μην μπορεί συχνά να ανταπεξέλθει στο κόστος ζωής του νησιού μας, με αποτέλεσμα όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σώματα ασφαλείας να είναι υποστελεχωμένες”.

KOUTOUL

 

Ο Δήμαρχος Μυκόνου σχολιάζει επίσης πως ένας Δήμος δέκα χιλιάδων μόνιμων κατοίκων θα πρέπει, εξαιτίας της τουριστικής κίνησης για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών το χρόνο, να αντιμετωπίζεται ως Δήμος με πραγματικές ανάγκες εκατόν πενήντα χιλιάδων κατοίκων. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει “είναι άδικο τον πρωταθλητή του ελληνικού τουρισμού να τον αντιμετωπίζεις μόνο ως εισπρακτικό μηχανισμό”.

Παρόλα αυτά, ο Κώστας Κουκάς εμφανίζεται αισιόδοξος πως η εργατικότητα των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης θα καταφέρουν να καταστήσουν τη Μύκονο “διεθνές σημείο αναφοράς τουριστικού προορισμού με βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και ένα νησί βιώσιμο 365 ημέρες το χρόνο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ

Ερ: Πώς αποφασίζει ένας τόσο νέος άνθρωπος να ασχοληθεί με τα κοινά και δη σε ένα νησί ιδιαίτερο και ξεχωριστό όπως η Μύκονος;

Η αλήθεια είναι πως σίγουρα δεν το είχα προσχεδιασμένο. Κατάγομαι και έχω μεγαλώσει σε αυτό το νησί. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αληθινή αγάπη προς τον τόπο μου και ήθελα και θέλω πάντα να προφέρω σε αυτόν. Σε μια δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία για τα κοινά του νησιού μας, συγκροτήσαμε μια ομάδα νέων -στο μυαλό πρωτίστως- ανθρώπων και βγήκαμε μπροστά. Οι Μυκονιάτες μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και εμείς δίνουμε καθημερινά, παρ’ όλες τις δυσκολίες, τον καλύτερό μας εαυτό.

Ερ: Καθώς είμαστε στα μέσα περίπου της θητείας σας στο Δήμο, τι είναι εκείνο (θετικό και αρνητικό) που δεν φανταζόσασταν ποτέ πως έπρεπε να αντιμετωπίσετε από τη θέση του Δημάρχου;

Το θετικό που ξεχωρίζω, είναι ο βαθμός στον οποίο μπορείς να συμβάλλεις έμπρακτα και καθημερινά τόσο στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων του νησιού όσο και στην ανάπτυξη του ως τουριστικό προορισμό. Αρνητικό όχι, μάλλον αρνητικά, γιατί δυστυχώς είναι πολλά: γραφειοκρατία, υποστελέχωση, άδικη κριτική, αδιαφορία από το κεντρικό κράτος. Από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να υλοποιήσουμε το οτιδήποτε, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα 1-2 έτη, για να το δούμε να ολοκληρώνεται. Δυστυχώς, το δημόσιο κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς σε αντίθεση με την ιδιωτική οικονομία του νησιού μας που είναι σε τροχιά ανάπτυξης. Όλα αυτά, όμως, δεν μας πτοούν, αντιθέτως μας πεισμώνουν, να προσπαθούμε περισσότερο και να γινόμαστε καλύτεροι.

Ερ: Δυστυχώς, το δημόσιο κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς σε αντίθεση με την ιδιωτική οικονομία του νησιού μας που είναι σε τροχιά ανάπτυξης

Επιπλέον, δεν μου αρέσει που οποιαδήποτε συμπεριφορά παραβατική ή μη, καθώς και οποιαδήποτε είδηση, που λαμβάνει χώρα στο στο νησί παίρνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από τις πραγματικές. Αντιλαμβάνομαι ότι σε περιόδους κρίσης, όπου υπάρχει πλούτος, υπάρχουν και πιο αυστηρά κριτήρια στη δημόσια κριτική, όπως επίσης ότι γενικά η Μύκονος «πουλάει». Όλοι όμως, πρέπει να κατανοήσουμε την τεράστια διαφήμιση που κάνει το νησί μας στην Ελλάδα και αντίστοιχα τη συμβολή του στην εθνική οικονομία. Άρα λοιπόν, ναι στην αυστηρή κριτική, αλλά να μην ξεχνάμε και την τεράστια συνεισφορά της Μυκόνου στη διεθνή εικόνα της χώρας σε μία περίοδο, που προσπαθεί να ξαναβρεί τα βήματά της και να βγει από την πολύχρονη κρίση.

Ερ: Πόσο διαφέρει η εικόνα της κοσμοπολίτικης Μυκόνου του καλοκαιριού, από τη ζωή στο νησί στην καθημερινότητα για τις χιλιάδες των μόνιμων κατοίκων;

Οι ρυθμοί του νησιού είναι σαφώς πιο ήρεμοι, αλλά επί της ουσίας αποτελεί μία περίοδο εντατικής προετοιμασίας για την επόμενη τουριστική περίοδο. Ειδικά για το Δήμο, είναι  μία ιδιαίτερα παραγωγική περίοδος, διότι το καλοκαίρι τρέχουμε πίσω από την καθημερινότητα με τα δεκάδες ζητήματα που ανακύπτουν. Σε κάθε περίπτωση για τους κατοίκους το χειμώνα υπάρχει περισσότερος χρόνος για ξεκούραση και για να «γεμίσουμε» μπαταρίες, δίχως να επαναπαυόμαστε ποτέ.

Ερ: Υπάρχει δυσκολία επικοινωνίας με τα γύρω νησιά και την ηπειρωτική χώρα, καθώς οι συγκοινωνίες δεν είναι συχνές

Όσον αφορά τις δυσκολίες που υπάρχουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, όπως όλα άλλωστε τα νησιά, είναι αυτό της διασυνδεσιμότητας. Υπάρχει δηλαδή, δυσκολία επικοινωνίας με τα γύρω νησιά και την ηπειρωτική χώρα, καθώς οι συγκοινωνίες τόσο οι θαλάσσιες, όσο και οι αεροπορικές, δεν είναι συχνές.

Το υψηλό κόστος μεταφοράς αγαθών και ανθρώπων κάνει αυτομάτως τη ζωή στο νησί πιο ακριβή (π.χ. η βενζίνη είναι 20-30% ακριβότερη απ’ ότι στην ηπειρωτική χώρα, όπως και τα περισσότερα προϊόντα των σούπερ μάρκετ) και μάλιστα μετά την πρόσφατη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, το κόστος διαβίωσης επιβαρύνθηκε επιπλέον.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

 

Όλα αυτά κατευθύνουν στη δημιουργία και τη συντήρηση προβλημάτων σε βασικές υποδομές, όπως αυτές της υγείας, της εκπαίδευσης και της ασφάλειας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως πέρα των ανωτέρω, τα οποία είναι χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας, είμαστε αντιμέτωποι με ένα επιπλέον πρόβλημα, αυτό των κατοικιών.

Εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την επέκταση δυνατότητας έκδοσης ειδικού σήματος του Ε.Ο.Τ σε κατοικίες, υπάρχει πολλαπλάσια ζήτηση έναντι της προσφοράς, με αποτέλεσμα οι κατοικίες που διατίθενται προς ετήσια ενοικίαση να είναι ελάχιστες και ιδιαιτέρως ακριβές.

ένας δημόσιος υπάλληλος συχνά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος ζωής του νησιού μας

Απόρροια των ανωτέρω, είναι ένας δημόσιος υπάλληλος να μην μπορεί συχνά να ανταπεξέλθει στο κόστος ζωής του νησιού μας, με αποτέλεσμα όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σώματα ασφαλείας να είναι υποστελεχωμένες. Ο Δήμος, η ΔΟΥ, η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, η Πολεοδομία, το Κέντρο Υγείας και το ΕΚΑΒ, τα σχολεία έχουν κενά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν άριστα τους επισκέπτες και τους κατοίκους του νησιού μας. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, καθώς παρόλο που υπάρχει επιθυμία, οι εργαζόμενοι δεν τολμούν να αιτηθούν ούτε για εποχιακή απόσπαση, ώστε να συνδράμουν έστω κατά την τουριστική περίοδο. Και βέβαια το ενδεχόμενο μιας μόνιμης μετακίνησης κάτω από αυτές τις συνθήκες ούτε που περνάει από το μυαλό τους.

ΜΥΚΟΝΟΣ EUROKINISSI

 

Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι η νησιωτικότητα, όπως αυτή αναλύθηκε συνοπτικά ανωτέρω και ο δεύτερος είναι η αντιμετώπιση του Δήμου από το κεντρικό κράτος, ως ένας Δήμος δέκα χιλιάδων κατοίκων, όσοι και οι μόνιμοι κάτοικοι του, ενώ στην πραγματικότητα τους 6 μήνες του χρόνου, οι πραγματικές του ανάγκες είναι για ένα Δήμο των εκατόν πενήντα χιλιάδων κατοίκων.

Ερ: Πώς μπορεί η τοπική Αυτοδιοίκηση να κρατήσει την ισορροπία ανάμεσα στα εκατομμύρια των επισκεπτών και το σεβασμό στο νησί;

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια η Μύκονος δέχεται εκατομμύρια τουρίστες καθώς και επενδυτές με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, αλλά ταυτόχρονα να έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, κάτι που σε σχέση με τη σημερινή συγκυρία είναι ιδιαίτερα θετικό.

χρειάζεται το κράτος με πράξεις και όχι με λόγια, να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται τη διεθνή υπεραξία του brand «Μύκονος»

Φυσικά, η όποια επένδυση πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, το σεβασμό στην αρχιτεκτονική και τη μορφολογία του νησιού μας κάτι που εμείς ως δημοτική αρχή προσπαθούμε να τα διασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βέβαια, θα το πω για άλλη μια φορά, χρειάζεται το κράτος με πράξεις και όχι με λόγια, να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται τη διεθνή υπεραξία του brand «Μύκονος» και ιδίως όταν νομοθετεί, να λαμβάνει υπ’ όψιν τις τοπικές ιδαιτερότητες.

Ερ: Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τη φετινή τουριστική σεζόν; Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η συνεχιζόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης στα ελληνικά νησιά τα τελευταία χρόνια;

Πέρυσι δεχτήκαμε περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες και τα μηνύματα είναι υπεραισιόδοξα  και για τη φετινή σεζόν. Η αυξανόμενη τουριστική κίνηση στα ελληνικά νησιά γενικότερα είναι αποτέλεσμα δράσεων των επιχειρηματιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά συγχρόνως και των συγκυριών με βάση τις εξελίξεις στις γείτονες χώρες.

ΜΥΚΟΝΟΣ EUROKINISSI

 

Ειδικότερα για τη Μύκονο, θεωρώ ότι είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, όπως οι πολλές μαγευτικές παραλίες, που η κάθε μία, όμως, έχει τη μοναδικότητά της, η παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τα κατάλευκα στενά της Χώρας, η ιστορία μας, η  μαγευτική Δήλος, το χωριό της Άνω Μεράς, η θετική ενέργεια που εισπράττει ο επισκέπτης με το που πατήσει το πόδι του στο νησί, τα υψηλού επιπέδου εστιατόρια που καθιστούν το νησί μοναδικό παγκόσμιο γαστρονομικό τουρισμό, οι υψηλές παροχές στη διαμονή, τα μπαράκια και clubs διεθνούς βεληνεκούς καθώς και πολλά άλλα που ανακαλύπτει ο κάθε επισκέπτης μόνος του.

Η μεγαλύτερη περιουσία της Μυκόνου είναι οι ίδιοι Μυκονιάτες

Η Μύκονος αποτελεί βιωματική εμπειρία, δεν είναι δυνατό να περιγραφεί απολύτως με λόγια. Επιπλέον, πέραν των ανωτέρω, η αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Μύκονο,  οφείλεται και στην ικανότητα και την  εργατικότητα των ανθρώπων της, οι οποίοι παρέχουν υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες. Η μεγαλύτερη περιουσία της Μυκόνου είναι οι ίδιοι Μυκονιάτες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους διακρίνουν.

Ερ: Ποια είναι τα όρια του νησιού, ο πήχης στο ύψος του οποίου μπορούν οι άνθρωποί του να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες που λατρεύουν τη Μύκονο και την επισκέπτονται ξανά και ξανά;

Το νησί φιλοξενεί εκατομμύρια επισκέπτες με κρατικές υποδομές, που υφίστανται και χρηματοδοτούνται με βάση τον επίσημο πληθυσμό. Και εάν όλα αυτά είναι ίσως λογικά, αυτό που είναι πραγματικά ακατανόητο είναι να παρακαλάμε την Πολιτεία να μας επιτρέψει να χρηματοδοτούμε από δικούς μας πόρους αντίστοιχα κόστη, όπως για παράδειγμα το κόστος διαμονής δημοσίων υπαλλήλων . Και αυτό είναι και το μεγάλο μου παράπονο από την κεντρική διοίκηση.

είναι πραγματικά ακατανόητο είναι να παρακαλάμε την Πολιτεία

Είναι άδικο τον πρωταθλητή του ελληνικού τουρισμού να τον αντιμετωπίζεις μόνο ως εισπρακτικό μηχανισμό, παραβλέποντας και την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα νησιωτικότητα και να μην του παρέχεις τα εφόδια για να αναδειχτεί περαιτέρω.

Επιπλέον, προσπαθούμε με συντονισμένες ενέργειες να ενισχύσουμε τους λιγότερο δημοφιλείς μήνες έναντι του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Ερ: Τι μπορεί να κάνει η Μύκονος για να διευρύνει την τουριστική σεζόν;

Σε κάθε περίπτωση στόχος παραμένει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με στοχευμένες δράσεις και εκδηλώσεις.. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμώ ότι υπάρχουν επίσης περιθώρια για την ανάπτυξη τουρισμού υγείας, γαστρονομικού, περιηγητικού και συνεδριακού. Επίσης, εκδηλώνουν σημαντικό ενδιαφέρον Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, που ασχολούνται κυρίως με τη επιστήμη της αρχαιολογίας, για την οργάνωση εκδρομών και συνεδρίων με αντικείμενο τη Δήλο και τα αρχαία της Μυκόνου.

υπάρχουν επίσης περιθώρια για την ανάπτυξη τουρισμού υγείας, γαστρονομικού, περιηγητικού και συνεδριακού

Ερ: Η Μύκονος είναι ένας μικρός Δήμος που για μια περίοδο τουλάχιστον πέντε μηνών, καλείται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων. Πόσο βοηθά η κρατική μηχανή στις ξεχωριστές της απαιτήσεις;

Δυστυχώς η κρατική μηχανή δεν είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειές μας και έχουν γίνει και δεικτικές αναφορές ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αύξησε η κυβέρνηση πέρυσι στα νησιά το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 100-150%, χωρίς όμως να προγραμματίσει καμιά νέα υποδομή, κανένα ουσιαστικό δημόσιο έργο. Αφού δεν θέλουν ή δεν μπορούν  να συνδράμουν έμπρακτα, θα μπορούσαν τουλάχιστον τη μία μονάδα του συντελεστή του ΦΠΑ να την αποδώσουν στο Δήμο, ώστε να κάνουμε εμείς αυτά που πρέπει.

Ερ: Το νησί αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους. Υπάρχουν εκείνοι που επιλέγουν τις λεγόμενες luxurious διακοπές. Αποτελεί προτεραιότητα της δημαρχιακής αρχής, η στόχευση σε αυτές τις τουριστικές ομάδες;

Tο νησί είναι για όλα τα βαλάντια. Υπάρχουν οικονομικά καταλύματα τύπου Hostel ή Camping έως ξενοδοχεία 5 αστέρων και υπερπολυτελείς βίλες. Παρομοίως και στην εστίαση υπάρχουν από ταχυφαγεία μέχρι εστιατόρια με χρυσούς σκούφους. Ο καθένας ανάλογα τον τρόπο που θα επιλέξει να κάνει τις διακοπές του, θα πληρώσει και τα ανάλογα ποσά. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που θα λάβει στο νησί μας κάποιος επισκέπτης, δύσκολα θα τις βρει αλλού.

τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που θα λάβει στο νησί μας κάποιος επισκέπτης, δύσκολα θα τις βρει αλλού

Τέλος, οι αεροπορικές συνδέσεις είναι τόσο συχνές την τουριστική περίοδο, που με ένα σωστό προγραμματισμό μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να μεταβούν στο νησί μας, με προσιτό κόστος. Στόχος μας είναι ο επισκέπτης να απολαμβάνει τις ποιοτικότερες υπηρεσίες για αυτό που πληρώνει.

MYKONOS OLYMPIC CLASSIC RALLY 2016 (EUROKINISSI/MYKONOS OLYMPIC CLASSIC RALLY) Eurokinissi

 

Ερ: Ποιες οι προοπτικές ενός δημότη που θα ήθελε να μείνει στον τόπο του, αλλά να ασχοληθεί με κάτι που δεν σχετίζεται άμεσα με τον τουρισμό;

Η Μύκονος είναι ένας υπέροχος τόπος να μείνει κάποιος όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής περιφέρειας φυσικά. Υπάρχει βέβαια και δραστηριότητα εκτός τουρισμού. Σε έναν τόπο με τόσο μεγάλη οικονομική δραστηριότητα δημιουργούνται, όπως αντιλαμβάνεστε, θέσεις εργασίας στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Από εκεί και πέρα οφείλω να αναφέρω τους παραγωγούς λούζας (παραδοσιακό καπνιστό αλλαντικό) και της κοπανιστής Μυκόνου του φημισμένου πικάντικου τυριού. Επιπλέον, υπάρχουν και πολλοί οινοπαραγωγοί, καθώς και κτηνοτρόφοι.

Στον τομέα του πολιτισμού η Μύκονος έχει να παρουσιάσει πάρα πολλά. Πρώτα από όλα τη Δήλο, η οποία το 1990 ανακηρύχθηκε από την Unesco, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Συνεχίζουμε με το πρόσφατα ανακαινισμένο αρχαιολογικό μουσείο Μυκόνου, στο οποίο φιλοξενείται η αρχαιολογική έκθεση Vanity, με κοσμήματα από τις Κυκλάδες από το 3000 π.χ. έως σήμερα, η οποία συνδιοργανώνεται με την εφορεία αρχαιοτήτων Κυκλάδων και είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιπλέον τα Μοναστήρια μας και τα υπόλοιπα Μουσεία που υπάρχουν στο νησί.

στη Μύκονο αναζητούμε την ποιότητα και την ποικιλία σε κάθε δραστηριότητα που κάνουμε

Η ΚΔΕΠΠΑΜ και το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, πραγματοποιούν συνεχώς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όλων των ειδών, ενώ συχνά φιλοξενούμε εκθέσεις έργων τέχνης ιδιωτών στη Δημοτική Πινακοθήκη. Στη Μύκονο δραστηριοποιούνται πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι, και σαν Δήμος είμαστε πάντα δίπλα τους.

Επιπρόσθετα, στο Δήμο μας λειτουργεί Μουσική Σχολή, Θεατρική Ομάδα και οργανωμένα εικαστικά εργαστήρια.

Όπως αντιλαμβάνεστε στη Μύκονο αναζητούμε την ποιότητα και την ποικιλία σε κάθε δραστηριότητα που κάνουμε, και ευτυχώς έχουμε αρκετές εναλλακτικές επιλογές.

Ερ: Μαθαίνουμε πως βρίσκεται στα σκαριά ένα κλειστό γυμναστήριο “διαμάντι” που θα είναι έτοιμο πολύ σύντομα. Πώς βρέθηκαν οι πόροι για ένα τέτοιο έργο στην Ελλάδα της κρίσης; Πόσο πιθανό είναι κατά τη γνώμη σας, η Μύκονος να διαθέτει στα επόμενα χρόνια και μια ανταγωνιστική ομάδα που θα… “κοιτάξει στα μάτια” τα μεγαθήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Είναι αλήθεια πως καταφέραμε και ξεκολλήσαμε αυτό το έργο που χρόνιζε για δεκαετίες, όπως άλλωστε ξεμπλοκάραμε την ολοκλήρωση των έργων στο Νέο Λιμάνι. Τα θεμέλια καθώς και ο σκελετός είχαν κατασκευαστεί εδώ και χρόνια, ύστερα από δωρεά μιας σπουδαίας Μυκονιάτισας της Παναγιώτας Χανιώτη, αλλά δυστυχώς δεν αποπερατώθηκε ποτέ, για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε. Εμείς καταφέραμε και ολοκληρώσαμε όλες τις κατάλληλες τεχνικές μελέτες και σύντομα θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την αποπεράτωσή του. Οι πόροι είναι αποκλειστικά του Δήμου Μυκόνου, από τα τέλη που εισπράττει και τους εξοικονομούμε από άλλες δραστηριότητες.

Το κλειστό γυμναστήριο είναι κάτι που λείπει από το νησί

Το κλειστό γυμναστήριο είναι κάτι που λείπει από το νησί και πιστεύω θα συμβάλλει καταλυτικά στο να φτιάξουμε καλές ακαδημίες μπάσκετ και όχι μόνο, γιατί υπάρχουν πολλά παιδιά στο νησί (είμαστε από τους δήμους με τους νεότερους μέσους όρους ηλικίας), αλλά και γιατί μπορούμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση, ώστε να φτιάξουμε αντρική ομάδα, που γιατί όχι, να πρωταγωνιστήσει και σε εθνικές κατηγορίες.

Επιπλέον, συντηρούμε και αναβαθμίζουμε σημαντικά όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις που είχαν για πολλά χρόνια εγκαταλειφθεί.

Ερ: Όταν με το καλό ολοκληρώσετε τη θητεία σας, ποιο είναι εκείνο το έργο, η συντονισμένη προσπάθεια, που θέλετε να γραφτεί στην ιστορία του νησιού επί δημαρχίας σας; Πόσο αισιόδοξος είστε πως θα τα καταφέρετε;

Το δικό μου όραμα είναι να καταστήσουμε τη Μύκονο διεθνές σημείο αναφοράς τουριστικού προορισμού με βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και ένα νησί βιώσιμο 365 ημέρες το χρόνο, που θα αποτελέσει αναπτυξιακό πρότυπο για την υπόλοιπη χώρα. Κάτι τέτοιο απαιτεί συνεχή προσπάθεια εξασφάλισης πόρων και επίσπευσης βραδυκίνητων κρατικών μηχανισμών και διαδικασιών ώστε να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν βασικά έργα υποδομής στη Μύκονο. Η κλίμακα του αριθμού επισκεπτών στο νησί έχει κατακόρυφα αυξηθεί ενώ οι υποδομές κρίνονται ανεπαρκείς, ιδίως την περίοδο αιχμής.

Σχεδιάζουμε και προσπαθούμε καθημερινά ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έργα υποδομών για τη Μύκονο του παρόντος και του μέλλοντος. Για τον επισκέπτη, αλλά και για τον κάτοικο της Μυκόνου πρέπει να μπορούμε να είμαστε περήφανοι που του παρέχουμε ασφαλείς δρόμους, καθαρό περιβάλλον, σύγχρονα λιμάνια, εκτεταμένο και επαρκές δίκτυο ύδρευσης, εκτεταμένο και επαρκές αποχετευτικό δίκτυο, ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας, συγκοινωνίες, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η όποια ανάπτυξη οφείλει να έχει μέτρο και πάντοτε να σέβεται το τόσης μοναδικής ομορφιάς μυκονιάτικο τοπίο

Πρέπει επίσης να προστατευτεί το αρχιτεκτονικό και το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Η όποια ανάπτυξη οφείλει να έχει μέτρο και πάντοτε να σέβεται το τόσης μοναδικής ομορφιάς μυκονιάτικο τοπίο. Η σκέψη αυτή και η εύρεση τρόπων επίλυσης μας απασχολούν καθημερινά. Δεν είμαστε κατά της ανάπτυξης. Απλά πιστεύω πως το κάθε νησί βάζει το ίδιο την κλίμακα ανάπτυξης που μπορεί να αντέξει. Και τα νησιά μας είναι μικρά. Όπως καταλαβαίνετε αγωνιζόμαστε για τα βασικά. Όταν αυτά εξασφαλιστούν στην κλίμακα που απαιτείται σήμερα, τα υπόλοιπα τα φέρνει η ομορφιά του τόπου και η φιλοξενία των κατοίκων.

Οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες θα συνεχίζουν να παρέχονται στα εκατομμύρια των επισκεπτών μας και έτσι θα συνεχίσουμε να αποτελούμε μία από τις πρώτες επιλογές, ως διεθνής τουριστικός προορισμός. Θα επαναλάβω  όμως για άλλη μία φορά ότι σημασία δεν έχει μόνο το «τώρα», αλλά και το «αύριο». Η Μύκονος πρέπει να είναι στην κορυφή, διατηρώντας βέβαια τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα