Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου-“Κουτσαβάκης”: “Θέλω να προστατέψω το ρεμπέτικο από τη μάζα – Δεν είναι για όλους”

Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου-“Κουτσαβάκης”: “Θέλω να προστατέψω το ρεμπέτικο από τη μάζα – Δεν είναι για όλους”
Ο Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου "Κουτσαβάκης" Panik Records

Ο Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου "Κουτσαβάκης" μιλά στο NEWS 24/7 για το περιβόητο κορονοπάρτι, τον Αγάθωνα, τη συνεργασία με τον Λάκη Λαζόπουλο και το "Ρε Ματζόρε" του.

Είναι μόλις 24 ετών και δηλώνει ρεμπέτης. Η συνεργασία του με τον Αγάθωνα ήταν μια συνεργασία ζωής, τον έμαθε και του πρόσφερε πολλά. Έκτοτε κατάφερε να “χτίσει” με το όνομα “Κουτσαβάκης” (δεν είναι το πραγματικό του αλλά ένα παρατσούκλι που του “φόρεσαν” για πλάκα κι έμεινε) μια επιτυχημένη μουσική πορεία και να κερδίσει τον κόσμο τόσο με το μπουζούκι του όσο και με το χιούμορ και τις πλάκες του. Ο Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου θυμίζει έναν νιο μιας άλλης εποχής που όπως όλα δείχνουν όμως, ξέρει να γλεντά το παρόν.

Πρόσφατα είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όταν βγήκε να μιλήσει στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” για το παράνομο κορονοπάρτι που είχε οργανώσει (σ.σ.: φέρεται μάλιστα να τον κατήγγειλε ο πρώην της κοπέλας του), το οποίο του έφερε μια “καμπάνα” 3.000 ευρώ. Η ατάκα του στην εκπομπή ότι «Δεν γίνεται κάποιος να μου απαγορεύσει να παίξω το ρε ματζόρε για τη δικιά μου τη ζωή» έγινε viral και ο πλακατζής ρεμπέτης από τη Θεσαλονίκη άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και το έκανε τραγούδι, στο οποίο αφηγείται όλη την περιπέτειά του. Πριν λίγες ημέρες μάλιστα κυκλοφόρησε και το βίντεο κλιπ από την Panik Platinum.

Ο Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου “Κουτσαβάκης” μιλά στο NEWS 24/7 για το περιβόητο κορονοπάρτι, τον Αγάθωνα, τη συνεργασία με τον Λάκη Λαζόπουλο και το “Ρε Ματζόρε” του..

Πού μεγαλώσατε; Πώς ήσασταν σαν παιδί;

«Μεγάλωσα Βαρδάρη μέχρι τα 7 και μετά στον Εύοσμο. Σαν παιδί ήμουν ζωηρός σχετικά, αλλά αγαπητός στις γειτονιές και φουλ δραστήριος και διψασμένος να γνωρίζω πράγματα για την ζωή. Και καλός αθλητής μέχρι κάποια ηλικία, σε ποδόσφαιρο και πυγμαχία

Πότε πρωτογνωρίσατε το ρεμπέτικο;

«Στα 8 πήγα ωδείο να μάθω μπουζούκι, αλλά στα 11 με 12 άρχιζα να διαβάζω για τη ρεμπέτικη κουλτούρα. Κι από τότε μέχρι σήμερα – και πιστεύω μέχρι να πεθάνω – θα υπηρετώ αυτό το είδος όσο μπορώ σωστά.»

Ποια ήταν η στιγμή που αποφασίσατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με αυτό;

«Στα 14 άρχιζα σιγά σιγά να βγαίνω νύχτα και να παίρνω τα πρώτα χαρτζιλίκια επειδή το έφερε η ανάγκη. Άσε που ξυνόμουν κι εγώ να σε πω την αλήθεια και ας μην υπήρχε η ανάγκη.»

Η οικογένειά σας ήταν υποστηρικτική στην απόφαση αυτή;

«Όσο μπορούσαν με υποστήριζαν. Στην αρχή η μάνα μου πιο πολύ, ο πατέρας μου άργησε χρόνια να καταλάβει τι γινόταν με την πάρτη μου και δεν το στήριζε και πολύ. Αλλά τα τελευταία χρόνια ο πατέρας μου, που αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης, με στηρίζει πάρα πολύ και με βοηθάει. Πρακτικά δεν με βοήθησαν ιδιαίτερα σαν γονείς, αλλά και μόνο που με μεγάλωσαν με αγάπη είναι υπεραρκετό για εμένα.»

Ποια η ιστορία πίσω από το “Κουτσαβάκης”, πώς το πήρατε;

«Από μικρός ήμουν έτσι ζωηρούλης και μαγκάκος: Έπαιζα το μπουζούκι μου, πείραζα τους παππούδες στα καφενεία και γενικά είχα έτσι έναν χαρακτήρα κωμικό και με λέγανε οι παππούδες «κουτσαβάκη». Ε και το κράτησα για πλάκα. Κι έμεινε.»

Το ρεμπέτικο είναι μέσα στο αίμα του Έλληνα. Πιστεύετε από γενιά σε γενιά έχει “χώρο” για αλλαγή ή δεν χωρούν πειραματισμοί και νεωτερισμοί στο είδος του;

«Μου αρέσει που κάνουμε εξετάσεις αίματος και στα μουσικά είδη (γέλια). Εγώ επειδή προέρχομαι από “σχολή Αγάθωνα” να στο πω κι έτσι, έμαθα να υπηρετώ το είδος όσο μπορώ πιο σωστά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτελέσεις. Σίγουρα ο κάθε καλλιτέχνης θα βάλει το χρώμα του στο τραγούδι, αλλά δεν μ’ αρέσει να το παραμορφώνουν τελείως. Το ρεμπέτικο είναι τόσο ωραίο από μόνο του που το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχουν νέοι να το υπηρετούν έτσι όπως το πήραν από τους παλιούς. Αν θες κάτι διαφορετικό, βγάλε καινούργιο τραγούδι, μην χαλάς τα παλιά.»

Κεφάλαιο Αγάθωνας. Πώς προέκυψε η συνεργασία σας.

«Ό,τι και να πω για τον Αγάθωνα είναι λίγο… Από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε σε ένα ταβερνάκι που τραγουδούσε κι είχα πάει – 16 χρονών ήμουν τότε – υπήρχε χημεία. Φαντάσου ότι την πρώτη μέρα που γνωριστήκαμε με πήγε αυτός σπίτι μου, γιατί δεν είχα αμάξι! Ήταν ο άνθρωπος που πάντα θα του χρωστάω πολλά. Μου μάθαινε πράγματα, με κερνούσε, μου έδινε βιβλία, μου έδινε μουσικά όργανα, με έπαιρνε σε δουλειές… Ό,τι και να πω είναι λίγο»

Ο Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου "Κουτσαβάκης" Panik Records

 

Έχετε βρεθεί στο προσκήνιο σε σχετικά νεαρή ηλικία. Πώς διαχειρίζεστε τη δημοσιότητα, σας έχει αλλάξει καθόλου προσωπικά ή στη ζωή σας;

«Δεν με νοιάζει και πολύ. Σπάω την πλάκα μου! Το ρεμπέτικο δεν έχει ανάγκη από δημοσιότητες γιατί είναι για λίγους. Και έχω μπει στα φώτα της δημοσιότητας τώρα τελευταία πιο πολύ, γιατί το βλέπω σαν πρόκληση να γνωρίσω αυτό το σύστημα και όχι να συνεργαστώ μαζί του. Νιώθω επίσης ότι πολύς κόσμος θέλει να με βλέπει διότι παίρνει δύναμη από τον αυθορμητισμό μου και την ειλικρίνεια που έχουν λείψει στις εποχές μας. Και αυτός πιστεύω θα είναι και ο λόγος που θα με αποβάλει το σύστημα κάποια στιγμή. Τώρα τους δίνω νούμερα και βγάζουν λεφτά πάνω μου κι εγώ δεν παίρνω τίποτα. Αλλά παίρνω τις ευχές και την αγάπη του κόσμου που είναι μεγαλύτερη πληρωμή!»

Σχετικά με το κορονοπάρτι, για το οποίο πήγατε αυτόφωρο, αληθεύει ότι σας “κάρφωσε” ο πρώην της κοπέλας σας. Πώς ακριβώς έγινε το σκηνικό;

«Είναι μια πολύ μεγάλη ιστορία και πολύ περιπετειώδης. Στο περίπου έγιναν αυτά που ξέρετε. Αλλά είναι πολλά που δεν ξέρετε και θα τα κρατήσω για να τα αποκαλύψω μετά από χρόνια. Άσε που σκέφτομαι να τα βγάλω στη δημοσιότητα με μια παράσταση καραγκιόζη που θα βγάλει το σενάριο ένας φίλος μου καραγκιοζοπαίχτης. Θα περιγράψει δηλαδή με παράσταση καραγκιόζη όλη ακριβώς την ιστορία διότι είναι πολύ έντονη.»

Η δήλωσή σας περί “Ρε Ματζόρε” σχολιάστηκε αρνητικά από αρκετούς, ενώ έγινε viral. Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις αυτές;

«Σιγά τους αρκετούς! Λίγοι άνθρωποι σχολίασαν αρνητικά και αυτοί είναι συγγενείς, φίλοι, κοντινοί άνθρωποι δηλαδή, απλά από ψεύτικα προφίλ. Άντε και φίλοι του πρώην, όπως λένε κάτω από τα σχόλια. Στους άλλους που σχολιάζουν αρνητικά ένα πράγμα απαντάω: ενοχλώ κανέναν; Όποιος μου απαντήσει ώριμα σ’ αυτό, θα συνεχίσω τη συζήτηση μαζί του.»

Στα θετικά είναι ότι η δήλωση γέννησε το νέο σας κομμάτι “Ρε Μαντζόρε”. Μιλήστε μου για αυτό, βγήκε αυθόρμητα; Έχει πολιτική χροιά;

«Αυτό το τραγούδι είναι πέρα για πέρα αληθινό, όπως πρέπει να είναι τα ρεμπέτικα. Ό,τι βίωσα το έγραψα. Και όσο για τον πολιτικό χαρακτήρα, τον πρόσθεσα διότι σε καμία συνέντευξη δεν μου έδωσαν την ευκαιρία να συγκρίνω το κορονοπαρτάκι το δικό μου με του Μητσοτάκη στην Ικαρία την ίδια μέρα, για να μάθω κι εγώ ποια είναι η διαφορά… Επίσης δηλώνω ότι υπάρχει αδικία όταν εγώ πληρώνω 3.000 ευρώ, που δεν τα έχω κιόλας, γιατί έπαιζα μουσική με τους φίλους, ενώ ξέρουμε όλοι ότι άλλοι δεν στερήθηκαν την ελευθερία τους και μια χαρά κάνουν τα πάρτυ με χρήση ναρκωτικών.»

Ποια είναι τα επαγγελματικά σχέδιά σας για το εγγύς μέλλον;

«Τα σχέδιά μου είναι για αρχή είναι να προστατέψω το ρεμπέτικο όσο μπορώ από τη μάζα διότι δεν είναι για όλους. Για τη μάζα έχω ένα άλλο έργο, στο οποίο θα συνεργαστώ με τον Λάκη Λαζόπουλο στο θέατρο και θα κάνουμε κάτι πολύ πρωτότυπο. Θα κάνουμε παραστάσεις στην Ελλάδα που θα έχουν μέσα θέατρο, μουσική, χορό, φιλοσοφία και επικοινωνία με τον κόσμο. Τα περισσότερα θα τα δείτε στην πράξη. Θεωρώ τον Λάκη Λαζόπουλο πολύ έξυπνο άνθρωπο, μορφωμένο και έχουμε πολλά στοιχεία που μας ενώνουν, όπως η τέχνη και η ειλικρίνεια και θα βγάλουμε κάτι όμορφο και αληθινό.»

Σας λείπει το Live, η συνάντηση με τον κόσμο. Λένε οι μουσικοί νιώθουν περισσότερο ζωντανοί όταν είναι επί σκηνής.

«Πώς να μου λείπει το live αφού είμαι ο βασιλιάς των κορονοπάρτι; (γέλια) Αστειεύομαι! Σίγουρα μου έλειψε το live. Το τελευταίο επίσημο που έκανα ήταν με τον Αγάθωνα πριν πεθάνει. Μετά μας έκλεισαν μέσα.»

Αν η αγαπημένη σας, σάς ζητούσε να κόψετε το μουστάκι, θα το κάνατε;

«Άμα ήταν η αγαπημένη μου δεν θα μου ζητούσε τέτοιο πράγμα. Γίνεται να ερωτευτεί κάποια τον Κουτσαβάκη χωρίς μουστάκι;.»

Κάτι που σιχαίνεστε να τρώτε.

«Είμαι σχετικά εύκολος στο φαγητό. Αλλά με τις πιπεριές δεν τα πάω και πολύ καλά. Ίσως να φταίει η γιαγιά μου σ’ αυτό, που μου άφησε ψυχολογικά επειδή με τιμωρούσε με τις καυτερές πιπεριές (γέλια).»

Κάτι που ακούσατε ή είδατε τελευταία και γελάσατε.

«Όταν είδα τον Μητσοτάκη σε ένα βίντεο του luben να κάνει δηλώσεις με μοντάζ την φωνή μου… Έκλαψα μ’ αυτό που κάνανε!»

Τι σας ενοχλεί;

«Με ενοχλεί να έρχεται στα μαγαζιά που παίζουμε αυστηρά ρεμπέτικο κόσμος που δεν σέβεται και κάνει φασαρία. Αλλά τι να κάνω; Προσαρμόζομαι όσο μπορώ, διότι εγώ σέβομαι έστω και το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι ήρθαν από το σπίτι τους για να με τιμήσουν με την παρουσία τους. Από εκεί και πέρα προσπαθώ να τους εκπαιδεύσω στο ρεμπέτικο όσο μπορώ.»

Τι σας αρέσει;

«Μου αρέσει να φιλοσοφώ. Να παίζω μουσική. Να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και φύλου. Επίσης μ’ αρέσει ο έρωτας. Αυτά είναι που μου αρέσουν και βρίσκω ενδιαφέροντα.»

Τι σας εμπνέει;

«Την έμπνευση που μπορεί να σου δώσει μια γυναίκα, νομίζω δύσκολα μπορεί να στην δώσει κάτι άλλο. Άσχετα που αυτήν την έμπνευση πρέπει να την πληρώσεις ακριβά (γέλια). Αλλά εμένα μου αρέσει να τα πληρώνω κάτι τέτοια! Νιώθω πως αξίζει.»

Ο Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου "Κουτσαβάκης" Panik Records

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα