Μαντώ στο News 24/7: “Αν δεν κινητοποιηθούμε μαζικά πώς θα αλλάξει το κατεστημένο;”

Μαντώ στο News 24/7: “Αν δεν κινητοποιηθούμε μαζικά πώς θα αλλάξει το κατεστημένο;”
Facebook

Η γνωστή τραγουδίστρια μιλά για την αρνητική απάντηση που έδωσε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ "Στην Υγειά μας" που θα προβληθεί το βράδυ του Σαββάτου. "Ήθελα να εκφράσω παράπονο και να κινητοποιήσω, όχι να προκαλέσω θόρυβο".

Για την απόφασή της να δώσει αρνητική απάντηση στην πρόταση του ΣΚΑΪ και την μουσική εκπομπή “Στην Υγειά μας” και η οποία θα προβληθεί το βράδυ του Σαββάτου (23/1) μίλησε στο News 24/7 η Μαντώ.

Η γνωστή τραγουδίστρια είπε “όχι” στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου, καθώς στην ερώτηση για το αν η εμφάνισή της προβλέπει και αμοιβή έλαβε αρνητική απάντηση, πράγμα που αντιτίθεται στη ρητή απόφαση του Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών.

Έτσι, η Μαντώ δεν θα βρίσκεται μεταξύ των καλλιτεχνών που θα τιμήσουν τις μουσικές δεκαετίες του ’80 και του ’90, ενώ δεν είναι η μόνη που έδωσε αρνητική απάντηση για το συγκεκριμένο επεισόδιο, καθώς ανάλογα φαίνεται πως έπραξαν και οι τραγουδιστές Δάκης, Πωλίνα και Μπίγαλης.

Θυμίζουμε πως στα τέλη Νοεμβρίου, το Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο “Το δωρεάν μάς τελείωσε”, φέροντας τις υπογραφές των μελών του, ζητώντας “να στηρίξουν ενεργά την πρωτοβουλία” ώστε να “πάψει να υπάρχει πλέον ζωντανή μουσική στην Ελληνική τηλεόραση αλλά και στο ραδιόφωνο (είτε πρόκειται για ζωντανές εκπομπές, είτε για δημιουργία περιεχομένου, streaming κτλ) χωρίς να εξασφαλίζεται ότι αμείβονται ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν”.

“Είπα όχι και σε άλλες εκπομπές – Αυτά δεν γίνονται σε άλλες χώρες”

Η Μαντώ, μιλώντας στο News247.gr υποστήριξε πως αυτή δεν ήταν η πρώτη εκπομπή στην οποία έδωσε αρνητική απάντηση, καθώς είχαν προηγηθεί και άλλες προτάσεις από μουσικές εκπομπές που επίσης δεν προέβλεπαν αμοιβή:

Υπογράψαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει αμοιβή για όλους μας. Εργασία χωρίς αμοιβή δεν υπάρχει. Ο λόγος που το έκανα ήταν καθαρά για να αφυπνίσω τους συναδέλφους μου. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που είπα όχι καθώς είχαν προηγηθεί και άλλες προτάσεις. Από εκεί και πέρα εύχομαι και πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι ώστε να τεθεί επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα και να αρχίσουν τα κανάλια να αμείβουν τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού”, είπε και προσέθεσε:

Για μένα προσωπικά αυτό που γίνεται είναι κατακριτέο. Αν ήμασταν σε κάποια άλλη χώρα, αυτό θα απαγορευόταν. Στην Αμερική για παράδειγμα όπου βρισκόμουν υπήρχαν ενώσεις που ήταν πολύ δυνατές και αυστηρές. Αν γινόταν στην Αμερική αυτό, θα παρέμβαινε η αντίστοιχη ένωση και σε περίπτωση που δεν υπήρχε αμοιβή θα απαγορευόταν η εμφάνιση. Στην Ελλάδα είναι πιο χαλαρά τα πράγματα. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει”.

“Υπάρχουν καλλιτέχνες που δυσκολεύονται να ζήσουν”

Εν συνεχεία, η τραγουδίστρια αναφέρθηκε στο βασικό αίτημα των καλλιτεχνών και του Σωματείου, το οποίο “θεωρώ δίκαιο και εύλογο”, που όπως τόνισε “δεν αφορά μόνο τους τραγουδιστές αλλά και τους μουσικούς”. Παράλληλα, υποστήριξε ότι μία ελάχιστη αμοιβή για τις εμφανίσεις των καλλιτεχνών “θα έπρεπε να την προβλέπουν τα κανάλια από μόνα τους στον προϋπολογισμό τους, πόσω μάλλον αυτή την εποχή”, αναφερόμενη στην μακρά περίοδο απραξίας των καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια της επιδημικής κρίσης: “Αυτή τη στιγμή διανύουμε μία περίοδο όπου δεν μπορούμε να πληρωθούμε με κανένα τρόπο. Είμαστε σε μία αδράνεια και σε μία κατάσταση όπου υπάρχουν συνάδελφοι που δυσκολεύονται να ζήσουν”.

Μάλιστα, η Μαντώ, αφού γνωστοποίησε πως “εμένα μου είπαν ότι δεν προβλέπεται μπάτζετ για τους καλλιτέχνες”, αναφέρθηκε και στην “αντιπρόταση” αρκετών παραγωγών περί διαφήμισης ή προβολής, όπου σχολίασε σχετικά: “Ο ισχυρισμός ότι μας προσφέρουν διαφήμιση ή προβολή μέσα από τις εκπομπές δεν αποτελεί προσφορά αμοιβής. Η διαφήμιση δεν αποτελεί αμοιβή, αλλά κομμάτι της αμοιβής. Δεν αρκεί για να βιοποριστεί κάποιος αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό ακριβώς έχουμε θεσπίσει ένα μίνιμουμ αμοιβής που θα πρέπει να προσφέρει η εκάστοτε παραγωγή. Από εκεί και πέρα είναι στην κρίση του καλλιτέχνη αν θα δεχτεί ή αν θα διαπραγματευτεί όπως εκείνος θέλει”.

“Εξέφρασα απλά ένα παράπονο”

Η πρωτοβουλία της τραγουδίστριας να κοινοποιήσει ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στα social media με την οποία γνωστοποίησε την πρόθεσή της να απέχει από το “Στην Υγεία μας” έτυχε της συμπαράστασης αρκετών συναδέλφων της και μελών του Σωματείου, πολλών εξ αυτών με ρόλο σε αυτό, όπως η Δήμητρα Γαλάνη και η Τάνια Τσανακλίδου.

Ωστόσο, αυτοί δεν ήταν οι μοναδικοί που εκφράζουν τη στήριξή τους στο πρόσωπο της τραγουδίστριας: Είχα τη συμπαράσταση πολλών συναδέλφων. Ωστόσο, δεν το έκανα για να δημιουργηθεί θόρυβος. Η πρωτοβουλία μου αυτή ήταν καθαρά μία έκφραση παραπόνου. Ένα παράπονο που εξέφρασα δημόσια για να κινητοποιήσω τους συναδέλφους μου”

“Χωρίς κοινή στάση δεν θα αλλάξει το κατεστημένο”

Τέλος, η Μαντώ κλήθηκε να σχολιάσει και τις “παραφωνίες” που έχουν εμφανιστεί εντός του Σωματείου, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις καλλιτεχνών που, ενώ έχουν συνυπογράψει την ανακοίνωση περί αποχής από μουσικές εκπομπές σε περίπτωση όπου η συμμετοχή τους δεν περιλαμβάνει αμοιβή, εξακολουθούν να εμφανίζονται σε αυτές.

Η ίδια δήλωσε: Στο 95% της Ένωσης υπάρχει ομοφωνία και κοινή γραμμή. Η κινητοποίηση είναι μαζική. Τώρα για αυτές τις εξαιρέσεις δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Εύχομαι να υπάρξει μία ομαδική κινητοποίηση τραγουδιστών και μουσικών. Αν δεν έχουμε μία κοινή στάση δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό το κατεστημένο”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα