Μοχέντ Αλτράντ: Από ξυπόλητος Βεδουίνος, δισεκατομμυριούχος της λίστας Forbes

Μοχέντ Αλτράντ: Από ξυπόλητος Βεδουίνος, δισεκατομμυριούχος της λίστας Forbes
Cécile Mella

Ο Μοχάμεντ Αλτράντ, το ορφανό Βεδουίνων που κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος, να τιμηθεί με το Μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας και με το βραβείο «World Entrepreneur of the Year, μίλησε στο News 24/7.

Η δύναμη της θέλησης; Ο Βεδουίνος από τη Συρία Μοχέντ Αλτράντ, όταν «προσγειώθηκε» σαν εξωγήινος, με υποτροφία, στο Μοντπελιέ το 1969, εποχή που κάναν θραύση τα ρατσιστικά, αντιαραβικά αισθήματα, παρότι βρέθηκε σε ένα περιβάλλον εχθρικό, δεν πτοήθηκε,δεν περιθωριοποιήθηκε, δεν ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω της θρησκείας. Διέπρεψε. Δεν πήρε μόνο διδακτορικό στη Μηχανολογία, ούτε έγραψε ένα βιβλίο που βραβεύτηκε.

Ο Αλτράντ έγινε ο εγκέφαλος του Altrad Group, ενός από τους κορυφαίους διεθνώς επιχειρηματικούς ομίλους στον τομέα της βιομηχανίας οικοδομικών μηχανημάτων και υλικών, με χιλιάδες υπαλλήλους και παρουσία σε περισσότερες από 200 χώρες. Αγόρασε μια ομάδα ράγκμπι (την ομάδα του Μοντπελιέ), είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της εθνικής ομάδας ράγκμπι της Γαλλίας κι απέκτησε και γήπεδο με το όνομά του. Λόγω των κατακτήσεών του και των καταβολών του, ο πρόεδρος Ολάντ του ανέθεσε το κυβερνητικό πρόγραμμα ανάπτυξης επιχειρηματικότητας σε εξαθλιωμένες κοινότητες στα περίχωρα των γαλλικών πόλεων, που αφορούσε 11 εκατομμύρια μετανάστες.

Ο Αλτάντ βρέθηκε στην Αθήνα για την παρουσίαση το αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Μπανταουί, ένα παιδί από την έρημο», που τιμήθηκε με το βραβείο Plum’ Adely (2003) και αποσπάσματά του διδάσκονται σε σχολεία της Γαλλίας και της Αγγλίας.

‘Ήρθε με το ιδιωτικό του αεροσκάφος και ένα γιο του –έχει πέντε παιδιά με γαλλίδα σύζυγο- που δεν τον άφηνε λεπτό μόνο. Ουδείς γνώριζε πού θα έμενε. Στην ‘Ελλάδα έχει ξαναέρθει για διακοπές στο Ιόνιο.

Είναι μετρίου αναστήματος, πολύ κομψός, χαμηλών τόνων, με μια έμφυτη σεμνότητα και τον αέρα -ή τη σαγήνη;- της Ανατολής.

Αισθάνεστε, κύριε ‘Αλτραντ, ότι έχετε πετύχει όλους τους στόχους που θέσατε ενώπιόν σας ή έχει απομείνει κάτι ανεκπλήρωτο;

Δεν σχεδίαζα ποτέ να γίνω αυτός που έγινα. Ξεκινάς, προχωράς και το ένα βήμα φέρνει το άλλο. Ναι, πέτυχα πολλά, αλλά,ναι, μπορώ να πετύχω περισσότερα.

Είχατε να αντιμετωπίσετε μια σωβινιστική, ρατσιστική γαλλική κοινωνία; Ήταν δύσκολα;

Δεν ήμουν αποδεκτό. Το να είσαι Σύρος είναι αιτία απόρριψης. Πρέπει να πληρώσεις το εισιτήριο για τη θέση σου.Το πλήρωσα!

Το βασικό συστατικό της επιτυχίας ήταν η ισχυρή θέλησή σας, η ευφυία, η φιλοδοξία, η τύχη;

‘Ισως να είναι ο συνδυασμός όλων αυτών. Για να πετύχεις ένα καλό στόχο επιχειρηματικά ξεκινάς από μια φιλοδοξία. Θες να δημιουργήσεις μια εταιρεία και να πετύχει. Αρχίζεις κάτι που αποτελεί προσωπική φιλοδοξία, η οποία πρέπει όμως να γίνει συλλογική επιτυχία. Αν γίνει συλλογική,τότε έχεις κατακτήσει το κλειδί της επιτυχίας. Να έχεις άνθρωπους που δουλεύουν για τον ίδιο στόχο.

Οι αναμνήσεις σας από τη Συρία ποιες είναι; Πώς είναι να είσαι ορφανό Βεδουίνων;

‘Ημουνα κυριολεκτικά ένα τίποτα. Το παιδί μιας πάμφτωχης κοπέλας που βιάστηκε στα 13 της από τον πατέρα μου και σύντομα πέθανε. Η απόλυτη μιζέρια.

Παρότι παιδί Βεδουίνων μπορούσατε να πάτε στο σχολείο;

Σε ηλικία 3 -5 συνειδητοποίησα μόνος ότι η μοναδική πόρτα που θα ήταν ανοικτή για μένα είναι το σχολείο.

Μπορούσατε να πάτε;

Μπορούσα, αλλά η γιαγιά μου που ανέλαβε υο μεγάλωμά μου αποφάσισε ότι έπρεπε να γίνω βοσκός. Και θεωρούσε ότι ως βοσκός δεν χρειαζόταν να ξέρω γραφή και ανάγνωση.

Πώς καταφέρατε να το παρακολουθείτε;

Ξυπνούσα μόνος μου μια ώρα νωριτερα από τη γιαγιά μου!Ήμουνα αποφασισμένος!

Αισθάνεστε ακόμη ‘Αραβας ή έχετε γίνει Ευρωπαίος;

‘Εχεις δυο πρόσωπα, το ένα είναι το αραβικό . Στη Συρία γεννηθηκα και έζησα 17 χρόνια. Μπολιάστηκα με την αραβική κουλτούρα. Όταν μετακόμισα στην Ευρώπη έγινα άλλο πρόσωπο, τελείως διαφορετικό από το πρώτο. Με τον καιρό βλέπεις ότι εμπεριέχεις δυο ανθρώπους, που όμως είναι ο εαυτός σου. Τον αραβικό και τον γαλλικό- ευρωπαϊκο.

‘Εχετε δώσει προβάδισμα σε κάποιον;

Όχι. Δεν επιλέγεις. Αν επιλέξεις αυτό σημαίνει ότι καταργείς ένα κομμάτι του εαυτού σου κι αυτό είναι πρόβλημα. .

Αισθάνεστε ωστόσο Ευρωπαίος;

Δεν ξέρω αν είμαι Ευρωπαίος ή Αραβας, Ανατολίτης, Μουσουλμάνος ή Χριστιανός!

Πιστεύετε στο Θεό;

Πίστευα, αλλά σήμερα ειλικρινά δεν ξέρω. Είναι σαν να μου ζητάς να καθίσω μεταξύ δυο καρεκλών. Δεν ξέρω σε ποια να καθίσω.

Ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε ένα νεαρό Βεδουίνος σήμερα;

Οι Βεδουίνοι είναι η κατώτερη βαθμίδα της συριακής κοινωνίας. Είναι πραγματικά δύσκολο να συμβουλέψω κάτι. Λίγα πράγματα μπορεί, δυστυχώς, να κάνει.

Τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ιεραρχία της ζωής σας;

Η πίστη στο μέλλον, το να είσαι αισιόδοξος και να μην χάνεις την πίστη σου στους ανθρωπους – πράγμα δύσκολο . Αλλά παρόλα αυτά, πρέπει να συνεχίσεις να πιστεύεις στον άνθρωπο.

Παρακολουθείτε το σπαραγμό της Συρίας;

Αυτό που συμβαίνει είναι μια καταστροφή. Μια χώρα διαμελισμένη σε τομείς. Είναι και το ISIS και η Αλ Κάιντα, ο τουρκικός παράγων, οι Κούρδοι…

Το πρόβλημα για τους Δυτικούς ήταν το συριακό καθεστώς.Οι Σαουδάραβες που καταστρέφουν την Υεμένη είναι στο απυρόβλητο!

Ναι, ο ‘Ασαντ στο γαλλικό Τύπο είναι ο δαίμονας.Υπάρχει υποκρισία. Τους Σαουδάραβες δεν θα τους ενοχλήσει κανένας αφού οι Αμερικάνοι έχουν συμφέροντα δισεκατομμυρίων μαζί τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα