Ο coach του Στιβ Τζομπς πιστεύει ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε ηγέτες

Ο coach του Στιβ Τζομπς πιστεύει ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε ηγέτες

Λίγο πριν την ομιλία του στο 21 Συμπόσιου Ανθρώπινου Δυναμικού, ο κορυφαίος coach John Mattone μας μιλά για τους στόχους, τα ταλέντα και τις ηγετικές τάσεις που έχει παρατηρήσει στους Έλληνες

Coach του Στιβ Τζομπς. Διακρίνεται ως Νο1 σε Intelligent Leadership και Νο2 Executive Coach παγκοσμίως. Αναγνωρισμένος ως ένας από τους παγκόσμιους ηγετικούς στοχαστές σε θέματα management και ηγεσίας. Ο John Mattone παρότι διδάσκει στο EMBA του Πανεπιστημίου Florida Atlantic δεν είναι ένας συνηθισμένος καθηγητής. Πόσο μάλλον, συνομιλητής.

Ευδιάθετος που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο 61χρονος John είναι έτοιμος να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στο ελληνικό κοινό του 21ου Συμποσίου Ανθρώπινου Δυναμικού που θα λάβει χώρα στις 13 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Intercontinental. Η KPMG για μία ακόμη χρονιά διοργανώνει μία ημερίδα που θα ασχοηθεί θα ασχοληθεί με τη μετάλλαξη του HR λόγω των αλλαγών που επέρχονται με την έλευση και ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα. Στο 21ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί μεταξύ άλλων και για το τρόπο με τον οποίο η κουλτούρα επηρεάζει στρατηγικές αποφάσεις αλλά και για το πώς μπορεί να αλλάξει, να ανανεώσει και να επαναπροσδιορίσει το επιχειρείν ενός Οργανισμού. Μία σείρα έμπειρων ομιλητών αναλαμβάνει να μυήσει τους συμμετέχοντες του Συμποσίου στην ψηφιακή εποχή του HR.

Στην κορυφή της εν παραπάνω λίστας ονομάτων, βρίσκεται φυσικά το όνομα του ανθρώπου που μιλήσαμε το μεσημέρι της Δευτέρας (για εκείνον ήταν πολύ νωρίς το πρωί).

Πώς είναι το να βρίσκεσαι πίσω από έναν άνθρωπο όπως ο Στιβ Τζομπς;

Έμαθα πάρα πολλά από αυτόν τον άνθρωπο. Το 2010 που είχα την ευκαιρία να τον ζήσω από κοντά κατάλαβα ότι είναι πραγματικά κρίμα που υπάρχει κόσμος που δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να του μιλήσει και να τον συναντήσει. Πέθαινε από καρκίνο όταν τον γνώρισα. Πονούσε. Ωστόσο, ήταν εκεί. Όρθιος. Ήξερε ότι θα πεθάνει.  Προσπαθούσε να βρει τις απαντήσεις ώστε αυτό που θα αφήσει να συνεχιστεί. Η ευθύτητα του Στιβ Τζομπς και η ειλικρίνεια με την οποία σε αντιμετώπιζε μου έδωσε ένα σημαντικό μάθημα ζωής ότι πρέπει να είσαι ευθύς όταν θέλεις να πετύχεις πραγματικά. Ερχόταν στη δουλειά κάθε μέρα ενώ πέθαινε. Ήταν ένας παθιασμένος με τη δουλειά του άνθρωπος. Ήταν μία ιδιοφυΐα. Δεν ήταν απλώς ένας ηγέτης, ήταν ένας οραματιστής. Για την Apple. Ακόμα και αν ως άνθρωπος είχε προβλήματα με την οικογένειά του, το γάμο του. Ήταν ένας ηγέτης που ήξερε πώς είναι να είσαι ευάλωτος και μέσα από αυτό έβρισκε τη δύναμη να πετύχει όλα εκείνα που οραματιζόταν.

Πόσο δύσκολο είναι σήμερα να γίνει κάποιος ηγέτης;

Είναι μία πραγματική πρόκληση το γίνει κάποιος ηγέτης. Για μένα ωστόσο είναι αδιαπραγμάτευτο το ότι πρέπει να γίνεις. Ότι πρέπει όλοι να γίνουμε. Η ταχύτητα και η πολυπλοκότητα πάνω στις οποίες κινείται ο κόσμος κινείται είναι τέτοια ώστε οι απαιτήσεις να είναι τεράστιες. Όχι μόνο στην επαγγελματική μας ζωή αλλά και στην προσωπική.

Οποιοσδήποτε μπορεί σήμερα να γίνει ηγέτης;

Δεν έχει σημασία ποιο είναι το επίθετό σου, ποια είναι η εταιρεία που εκπροσωπείς. Σημασία έχει να δουλεύεις σκληρά και να έχεις στόχους να φτάσεις σε ένα υψηλότερο επίπεδο από αυτό που είσαι. Κάποιοι, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ίσως  ψάξουν να ‘κόψουν’ δρόμο για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο. Δεν υπάρχει ωστόσο κάτι τέτοιο στην πορεία τους. Όσο πιο γρήγορα το καταλαβαίνουν, τόσο το καλύτερο. Πρέπει να είσαι πιστός σε αυτό που θέλεις να γίνεις.

Χρειάζεται να έχει κάποιο ταλέντο;

Υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά, φαίνονται ότι θα κάνουν τη διαφορά. Υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν ευάλωτοι ή έτοιμοι να σπάσουν στην παραμικρή πίεση. Είμαστε όλοι ταλαντούχοι όμως. Και είναι πραγματικά λυπηρό ότι πολύς κόσμος δεν εκμεταλλεύεται το ταλέντο του γιατί δεν γνωρίζει τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του. Υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που κάνουν πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που τους αρέσει ή που είναι προορισμένοι να κάνουν γιατί δεν ξέρουν πώς να το προσεγγίσουν.

Υπάρχει κάποιος τρόπος για να το κάνουν;

Φυσικά. Πρέπει να δουλέψουν σκληρά με τον εαυτό τους έτσι ώστε να δουν τι τους κρύβει. Στον κόσμο της ηγεσίας, η βασική σου ευθύνη είναι να δίνεις τη δυνατότητα στα μέλη της ομάδας που βρίσκονται από κάτω σου να βρουν και να αναπτύξουν το όποιο ταλέντο διαθέτουν.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ηγέτη και ήρωα;

Οι δύο αυτές έννοιες, σαφώς συνδέονται μεταξύ τους. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί ήρωες εκεί έξω. Αντιθέτως, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι με υψηλά στάνταρ και ρεαλιστικούς στόχους. Γι αυτό και ο life coach είναι μία πολύ σημαντική εύρεση για όλους μας. Γιατί δημιουργήθηκε ως ιδιότητα έτσι ώστε να μας ενθαρρύνει να δημιουργήσουμε στόχους και να τους αγγίξουμε αλλά και ταυτόχρονα να αντέξουμε τις απαιτήσεις αυτού του κόσμου. Δεν χρειάζεται ηρωισμός για να συμβεί το τελευταίο. Από την άλλη, το να γίνεις ήρωας ίσως είναι ο υψηλότερος στόχος ενός ηγέτη. 

Ο life coach είναι ένας αφανής ήρωας. Πώς είναι το να στέκεσαι στο προσκήνιο;

Νιώθω πάρα πολύ άνετα όταν ξέρω ότι όλοι αυτοί που βγαίνουν προς τα έξω, μιλούν για πράγματα που μαθαίνουν μαζί μου. Αν κοιτάξεις μέσα σου, θα βρεις τις περισσότερες απαντήσεις. Δική μου δουλειά είναι να βοηθήσω κάποιον να κοιτάξει καλά μέσα του και να δει όλα αυτά που πρέπει να δει και να τα μεταφέρει στον κόσμο. Νιώθω υπέροχα με αυτό.

Από την άλλη μεριά, αυτήν τη στιγμή είστε στην κορυφή ως ο πρώτος σε intelligent leadership και ως δεύτερος executive coach στηνπαγκόσμια κατάταξη.

Είναι υπέροχο αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια αλλά δεν παίρνω τίποτα ουσιαστικά στα σοβαρά. Δουλεύω 16 με 17 ώρες την ημέρα γιατί αγαπώ τη δουλειά μου. Κάνω ποδήλατο, γιόγκα, κάνω όλα αυτά τα πράγματα που μου αρέσουν και στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω ότι νέες προκλήσεις είναι μπροστά μου.

Πρώτος είστε και στη λίστα των 13 ομιλητών του 21ου Συμπόσιου Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Intercontinental. Θα μας δώσετε μία γεύση από την ομιλία σας;

Θα αναλύσουμε το intelligent leadership και θα μιλήσουμε για τη δύναμη και τη δουλειά που χρειάζεται να έχεις όταν θέλεις να πετύχεις πράγματα στη ζωή σου και να ξεχωρίσεις. Θα μιλήσουμε για την καρδιά, την ψυχή, τα ένστικτα που πρέπει να αξιοποιήσεις ώστε να φτάσεις στο σημείο να ηγηθείς. Πάνω κάτω αυτά που συζητάμε τώρα μαζί. 

Εσείς όταν ξεκινήσατε, είχαν κάποιον coach;

Ξεκίνησα τη δική μου δουλειά πριν από είκοσι περίπου χρόνια. Αρκετά αργά αν σκεφτούμε ότι είμαι 61 ετών. Παράτησα κυριολεκτικά αυτό που ήμουν μέχρι τα 39 μου χρόνια και αποφάσισα ότι θα αφιερωθώ σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Ήταν πολύ σκληρό για μένα να κοιτάω πίσω στη δεκαετία των 30 και των 40 και να συνειδητοποιώ ότι αυτό που είχα φτιάξει δεν ήταν μεν αποτυχία αλλά δεν μου ήταν και αρκετό. Πίστευα ότι είχα όλες τις απαντήσεις. Πίστευα ότι δεν χρειαζόμουν κανέναν life coach που θα μου πει τι θα κάνω με τη ζωή μου. Ήταν μεγάλο λάθος. Έπειτα μεγάλωσα και συνάντησα σημαντικούς ανθρώπους που με βοήθησαν να σταθώ στα πόδια μου χωρίς την επιχείρησή μου. Η απάντησή μου στην ερώτησή σου λοιπόν είναι ότι είχα πολλούς life coaches που με βοήθησαν να κρατήσω τις ισορροπίες και να διατηρήσω την απλότητα στους στόχους μου.

Οι Έλληνες θεωρείτε ότι είναι ηγετικές φυσιογνωμίες;

Φέτος θα είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα παρότι κατάγομαι από την Ιταλία και την έχω επισκεφθεί πολλές φορές. Ξέρω Έλληνες που έρχονται στην Αμερική και πρέπει να παραδεχθώ ότι είναι άνθρωποι παθιασμένοι που δεν τα παρατούν εύκολα. Μοιάζουν λίγο με τους Ιταλούς [γέλια]

Όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τον διεθνούς φήμης coach John Mattone, η KPMG και το KPMG Institute, σε συνέχεια των προηγούμενων επιτυχημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους, πραγματοποιούν στις 14 & 15 Φεβρουαρίου 2018 το διήμερο ‘IL Coaching Certification Program’. Το πρόγραμμα Intelligent Leadership Executive Coaching του John Mattone απευθύνεται κυρίως σε υψηλόβαθμα στελέχη του HR, CEOs και coaches, αλλά και σε όποιο έμπειρο στέλεχος έχει αποφασίσει πως το επόμενο βήμα στην καριέρα του θα είναι το coaching. Δηλώστε τη συμμετοχή σας στο μοναδικό training της KPMG και του KPMG Institute με τον John Mattone.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα