Οι “Topos” παρουσιάζουν στο NEWS 24/7 μουσικές από τον τόπο τους

Οι “Topos” παρουσιάζουν στο NEWS 24/7 μουσικές από τον τόπο τους
FM Records

Οι Topos μιλούν στο NEWS 24/7 για τη νέα τους δισκογραφική δουλειά "Όλα σε μια θάλασσα", η οποία ετοιμάζεται περίπου δύο χρόνια, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, για την Κρήτη και τις μουσικές της.

«Τόπος μου» στα ελληνικά σημαίνει το μέρος που κατάγομαι, οι ρίζες μου. Μια έννοια έντονα φορτισμένη που κρύβει μέσα της την οικειότητα, τη συντροφιά, τη νοσταλγία, το «σπίτι» και την οικογένεια. Για αυτούς τους λόγους και η ελληνική μπάντα “Topos” από το Ρέθυμνο Κρήτης αποφάσισε να βαπτιστεί έτσι, προκειμένου να μας συστήνουν τις νέες μουσικές τους που έχουν όμως βαθιές ρίζες στον τόπο τους.

Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από την FM Records με τίτλο «Όλα σε μια θάλασσα», αποτελείται από 10 κομμάτια (5 διασκευές και 5 δικά τους) με ελληνικό στίχο σε παραδοσιακούς ρυθμούς και με πολλά σύγχρονα στοιχεία. Πρόκειται για ένα mainstream project, ελληνοφωνο με world στοιχεία. Είναι η νέα τάση του Νew age folk.

Μας συστήνονται με το πρώτο τους single “tou topou”: ένα ποπ ανάλαφρο καλοκαιρινό κομμάτι στο οποίο η παράδοση συναντά το σήμερα, με στοιχεία από κρητική σούστα και με έντονες αναφορές να αντηχούν σε θάλασσες, ουρανούς, φαράγγια, τον ήλιο, τον έρωτα και το νησί τους, την Κρήτη.

Οι “Topos” (Ματθαία Ξ. Σπιταδάκη στη φωνή, Ελένη Αλεξαντωνάκη στα πλήκτρα, Αργύρης Έξαρχος στην ηλεκτρική κιθάρα και  Φίλιππο Ζειμπέκογλου-Muller στα τύμπανα) μιλούν στο NEWS 24/7 για το νέο τους αυτό εγχείρημα, το οποίο ετοιμάζεται περίπου δύο χρόνια, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, την Κρήτη και τις μουσικές της.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μουσική;

«Όλοι μας μπήκαμε από μικροί στον κόσμο των ωδείων και της μουσικής εκπαίδευσης. Είμαστε όλοι μουσικοί, σπουδάσαμε μουσική και όλοι ασχολούμαστε και με το κομμάτι της διδασκαλίας. Επομένως από μικροί στο μουσικό ταξίδι και πλέον συνοδοιπόροι.»

Ποιες είναι οι προσκλήσεις ενός μουσικού στην Ελλάδα σήμερα; 

«Η ενασχόληση με τη μουσική είναι από μόνη της μία πρόκληση. Δεν είναι εύκολο να γίνεις αναγνωρίσιμος και να αποκτήσεις μεγάλο κοινό. Και διόλου εύκολο να δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά, αποκλειστικά, στο χώρο της μουσικής, όπου οι τέχνες και ο πολιτισμός βρίσκονται λίγο στο περιθώριο. Οι προκλήσεις είναι πολλές και οφείλουμε να τις αποδεχτούμε και να ανταπεξέλθουμε σε αυτές βρίσκοντας νέους τρόπους. Γινόμαστε ευρηματικοί και τα καταφέρνουμε!

Παρά τις προκλήσεις όμως, η ύπαρξη της μουσικής και οποιασδήποτε μορφής τέχνης είναι φυσική ανάγκη του ανθρώπου, οπότε αισιοδοξούμε και ελπίζουμε για το καλύτερο. Εμείς έχουμε γεννηθεί να κάνουμε αυτό: Μουσική, είτε διδάσκοντας, είτε γράφοντας, είτε παίζοντας.»

Πώς αντιμετωπίσατε καλλιτεχνικά την καραντίνα;

«Για εμάς η καραντίνα είχε δύο όψεις, από την μία είχαμε την τύχη να ετοιμάζουμε τον δίσκο μας που θα κυκλοφορήσει από την FM records, και από την άλλη να διαχειριστούμε τα εμπόδια και τις συνθήκες της καραντίνας. Η εξ αποστάσεως συνεργασία για ένα τέτοιο εγχείρημα, από μόνη του ήταν πρόκληση, από την άλλη όμως ήμασταν τυχεροί διότι στην περίοδο αυτή είχαμε περισσότερο χρόνο για κάτι δημιουργικό και όμορφο. Ο δίσκος μας βοήθησε να ξεχάσουμε λίγο τις δυσκολίες και το κλίμα που βιώσαμε. Βιώσαμε ένα κενό και από αυτό το κενό ευτυχώς βγήκε το καινό.»

Ποια είναι η γνώμη σας για τις live μεταδόσεις συναυλιών και παραστάσεων;

«Θεωρούμε ότι αποτέλεσε μία διέξοδο, τόσο για τους μουσικούς, όσο και για το κοινό. Μία καινούργια εμπειρία, αρκετά παραγωγική δεδομένων των συνθηκών αλλά σίγουρα μη δυνάμενη να αντικαταστήσει την εμπειρία μιας συναυλίας ή ενός live. Όπως το κοινό δεν μπορεί να νιώσει και να λάβει την ενέργεια μιας συναυλίας και τη χαρά της συμμετοχής σε αυτήν στον υπέρτατο βαθμό έτσι και οι καλλιτέχνες χρειάστηκε να διεισδύσουν πιο βαθιά για να μπορέσουν να ξεπεράσουν ότι βρίσκονται απέναντι από μια κάμερα και να καταφέρουν να αλληλεπιδράσουν με τον κόσμο. Ήταν μια διττή… πρόκληση και αυτό ταίριαξε στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.»

FM Records

 

Πείτε μας δυο λόγια για το δίσκο που ετοιμάζετε, αλλά και το πρώτο σας single

«Ο δίσκος αποτελείται από πέντε δικά μας κομμάτια σε στίχους και μουσική και πέντε διασκευές. Κοινό στοιχείο στο συγκεκριμένο δίσκο είναι η σύγχρονη προσέγγιση της παράδοσης. Το πρώτο κομμάτι, «του τόπου», εξυμνεί τις ομορφιές του τόπου που μεγαλώσαμε ,γνωριστήκαμε, συνεργαστήκαμε και γίναμε παρέα, μιλάμε για το Ρέθυμνο Κρήτης. Ο καθένας, όμως, μπορεί να το ερμηνεύσει για όποιον τόπο θέλει, για όποιο μέρος αγαπά, αισθάνεται ασφαλής ή λησμονεί πάντα με ενθουσιασμό και χαρά. Αποτελεί την καλοκαιρινή νησιωτική ζωή!»

Όλα τα κομμάτια του δίσκου σας αναμένουμε να έχουν αυτή τη μείξη παράδοσης και mainstream;

«Σχεδόν ναι! Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά στοιχεία και έντονες αντιθέσεις και αυτό γιατί είμαστε πέντε διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικά ακούσματα. Πιστεύουμε όμως ότι καταφέραμε να βγάλουμε κάτι κοινό που μας εκφράζει και τους πέντε. Το επόμενο κομμάτι «της θάλασσας» βγαίνει μέσα Ιούλη και παίζει με τη μελωδία της παραδοσιακής φωνής.»

Πόσο έντονο θα είναι στο δίσκο σας το κρητικό στοιχείο;

«Αρχικά στο δίσκο συμμετέχει κρητικό λαούτο, οπότε αναπόφευκτα κάποια ακούσματα σε ταξιδεύουν προς το Νότο. Συνεργαζόμαστε με τον Βαγγέλη Μαμαλάκη, ο οποίος είναι ένας μουσικός, που έχει την ικανότητα να ενσωματώσει το παραδοσιακό αυτό όργανο στη σύγχρονη ενορχήστρωση της Μπάντας και να βάλει την παράδοση στην πρίζα.»

Πού θέλετε να δείτε την μπάντα σας σε 10 χρόνια;

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε οικογένεια, να μοιραζόμαστε τη μουσική μας με τον κόσμο, να πορευόμαστε με αυτά που αγαπάμε και να δημιουργούμε. Σημαντικό για εμάς είναι να παραμένουμε αισιόδοξοι και να το μεταδίδουμε… και να φωνάζει το κοινό «topos! topos!!!»…γιατί όπως και να το κάνουμε, 10 χρόνια είναι αυτά.»

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα