Σπύρος Παπαδόπουλος: Έχει γίνει λάστιχο η έννοια της Δημοκρατίας

Σπύρος Παπαδόπουλος: Έχει γίνει λάστιχο η έννοια της Δημοκρατίας

Ο δημοφιλής ηθοποιός μίλησε στον NEWS 24/7 για τα 15 χρόνια της εκπομπής "Στην Υγειά μας", την ΕΡΤ, τη Συμφωνία των Πρεσπών, το πανεπιστημιακό άσυλο, τον Ρουβίκωνα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη στην εκπομπή ΠΕΖΟΙ στον ΑΕΡΑ, στον News 24/7 στους 88.6 με οικοδέσποινα την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη, ο Σπύρος Παπαδόπουλος μίλησε για τους πάντες και τα πάντα, μια ακριβώς ημέρα μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Τις μέρες εκείνες (το ’73), πήγαινα 3η Λυκείου, είχαμε πάει στο Πολυτεχνείο με φίλους. Κάποια στιγμή βρέθηκα στην Πανεπιστημίου απέναντι από την Βιβλιοθήκη αιμόφυρτος, ψιλοαναίσθητος», θυμάται σήμερα.

Το Πολυτεχνείο, οι θυσίες, τα οράματά του, δικαιώθηκαν; «Αυτά δεν είναι για να δικαιώνονται, είναι στιγμές για να νιώθεις πιο άνθρωπος και μετά πιο πάνω από άνθρωπος. Αλλά σε συνθήκες ειρήνης όλοι δείχνουν τον κακό τους εαυτό».

Στην εκπομπή του «Στην Υγειά μας» δεν ειπώθηκε κάτι για την επέτειο, ενώ προβλήθηκε ανήμερα .Ήτανε άνωθεν εντολή;«Δεν είπα τίποτα στην εκπομπή γιατί είναι γραμμένη 15 μέρες. Δεν είμαστε καλά ότι θα αυτολογοκρίνουμε!»,αμύνθηκε ο ηθοποιός. «Καταρχάς δεν συνέβη ποτέ αλλά και δεν θα το δεχόμουνα να συμβεί».

‘Εχει πειστεί για τη σταυροφορία κατά της διαφθοράς που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση; «Καλό θα ήταν να δικαιωθεί το περί δικαίου αίσθημα του κόσμου. Από την άλλη, όλα αυτά γίνονται προεκλογικά για να πληγεί ο αντίπαλος», εκτιμά. Παρ’όλα αυτά «δεν θα έβαζα την κυβέρνηση στο ίδιο τσουβάλι με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», πρόσθεσε. «Η αίσθησή μου είναι ότι οι τωρινοί δεν έχουν σχέση με τους άλλους, παρ’όλο που δεν είναι καθόλου αυτά που ελπίζανε, αυτά που ευαγγελίζονταν».

«Δεν μ’αρέσει –συνέχισε- να είμαι κολλημένος, γιατί βλέπω ανθρώπους που έχουν αποφασίσει ότι τα κάνει όλα στραβά ο ΣΥΡΙΖΑ!Γι’αυτό έχουμε πάει όπου έχουμε πάει !Άφησε λίγο το μυαλό! Είναι πολύς κόσμος που είχε πιστέψει και τώρα έχει εξοργιστεί και είναι άδικος πολύ. Γιατί πολύ περισσότερα κάνανε άλλες κυβερνήσεις και δεν ήταν τόσο εξοργισμένος.Με αυτή την έννοια, τους έχουμε αδικήσει κιόλας».

Διαμαρτύρεται πάντως ο πρωταγωνιστής όταν ακούει «πρώτη φορά κυβέρνηση Αριστεράς»: «Δεν πρέπει να το πούμε αυτό, δεν είναι μια Αριστερή κυβέρνηση, είναι μια κυβέρνηση που προσπάθησε, στα πεπραγμένα της μπορεί να υπάρχει μια εντιμότητα, να μην είναι κλέφτες, αλλά δεν θεωρείς ότι είναι αριστερή κυβέρνηση».

Εκτιμάει τον Αλέξη Τσίπρα; «Ο Τσίπρας έχει κάτι. Βλέπω μια προσωπικότητα που έχει λάμψη, βλέπω και στην Ευρώπη, ενώ είναι ο ηγέτης της μικρότερης χώρας με τα μεγαλύτερα προβλήματα, στέκεται δίπλα στους άλλους ηγέτες. Ίσως επειδή τους έκανε την δουλειά τους. Αλλά αν ήταν ηθοποιός θα ήταν πολύ ταλαντούχος».

Αν ξαναγίνει κυβέρνηση θα τολμήσει κλείσει τα μεγάλα «μέτωπα» που άνοιξε;

«Αυτό που μας έχουν δείξει είναι ότι μεγάλες ρήξεις δεν τις θέλουν ή δεν τις μπορούν. Βήματα μπορεί μόνο να περιμένει κανείς, βήματα προς τη θετική κατεύθυνση».

Βρίσκει θετική εξέλιξη στο Σκοπιανό τη Συμφωνία των Πρεσπών; «Θεωρώ ότι είναι θετικό αυτό που συνέβη», εκτιμάει. «Θεωρώ ότι όλες οι άλλες φωνές είναι φωνές εθνικολαϊκισμού ακραίες, από ανθρώπους που δεν είναι κατ’ ανάγκη ακροδεξιοί. Αλλά δήθεν τραυματίζεται το πατριωτικό τους αίσθημα. Ο Τσίπρας δεν αποκλείεται να πληρώσει εκλογικά τη συμφωνία στη Β.Ελλάδα».

«Δύσκολο» να τοποθετηθεί για το πανεπιστημιακό άσυλο κανείς, παραδέχεται ο Σπ. Παπαδόπουλος. «Αλλά έχω εξοργιστεί κι εγώ! Είμαι υπέρ της άρσης του ασύλου. Έχει γίνει λάστιχο η έννοια της Δημοκρατίας. Δεν ξέρω τι φοβούνται. Περνάς και βλέπεις σπασμένες βιτρίνες και μαγαζιά, γιατί, λένε, κάνανε ντου τα παιδιά από ΑΣΣΟΕ. Τζάμπα μάγκες! Δεν αναφέρομαι στους Ρουβίκωνες. Δεν κάνουν οι Ρουβίκωνες τζάμπα μαγκιές, μπορεί κάποιος να διαφωνεί, αλλά πάντα χρειάζεται οι νέοι να ονειρεύονται την άλλη πλευρά του ποταμιού».

Θα προτιμούσε, ομολόγησε, «να είμαι σήμερα στην ΕΡΤ από τον ΣΚΑΙ, αλλά η ΕΡΤ κυβερνιέται από τους συνδικαλιστές, από τον κακό συνδικαλισμό. Δεν είμαστε κατά του συνδικαλισμού.... Επειδή είμαι και νευρικός, αν έμενα εκεί θα κουτούλαγα κόσμο ή θα με κουτουλάγανε»

Δεκαπέντε χρόνια «Στην Υγειά μας». Δεν μπούχτισε; «Ε ,πώς, έχω κουραστεί, δεν είναι εύκολο. Και πριν 4-5 χρόνια ήταν μια στιγμή που είπα «δεν αντέχω άλλο», αλλά τα μηνύματα του κόσμου με χτύπησαν στο συναίσθημα».

Όντως πέρασε 15 μέρες με τον Μίκη Θεοδωράκη για να προετοιμαστεί για την εκπομπή; « Ποιες 15 μέρες; Ένα καλοκαίρι φάγαμε με τον Μίκη! Αν είναι προσκεκλημένος άνθρωπος με μεγάλο βιογραφικό ρίχνω διάβασμα ανελέητο, είναι δύσκολο».

Επαναλαμβάνει το «Δείπνο Ηλιθίων» τρίτη χρονιά. «Και δέκα μπορώ να το πάω. Εγώ δεν κουράζομαι, είναι θέμα διαδικασίας, δεν παίζω το ίδιο. Λες τα ίδια, αλλά με άλλο τρόπο. Είναι σα να λες ότι βαρέθηκες να παίζεις μπάλα. Μα κάθε αγώνας είναι διαφορετικός. Κάθε φορά βάζω μικρά στοιχηματάκια».

«Κωμωδία πάλι θα κάνω, δεν σου κρύβω ότι μου αρέσει που γελάει τόσο ο κόσμος, νοιώθεις ότι στις εποχές που ζούμε τους κάνεις ένα δώρο», αποκαλύπτει για το επόμενο καλλιτεχνικό βήμα του.Στο Εθνικό Θέατρο έχουνε πάντως παίξει σχεδόν οι πάντες, και κωμωδία. Όχι όμως ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Γιατί; « Γιατί ..πολύ δήθεν και στο Εθνικό», σχολίασε ο ηθοποιός, προσθέτοντας: «Και στην πολιτική σπάνια ακούς λόγο ειλικρινή, μόνο δήθεν είναι . Είναι κι αυτό σαν ρόλος».

Ως ντροπαλό και συνεσταλμένο περιγράφει τον εαυτό του παιδί, στον Πειραιά όπου έκανε όλες τις δουλειές: σερβιτόρος, που σέρβιρε τον Μενιδιάτη, σε θερινό σινεμά, σε οικοδομή –ακόμη και την εποχή που δούλευε ως ηθοποιός στο Λευτέρη Βογιατζή. Σήμερα ξεθάρρεψε;«Αυτό δεν φεύγει, απλώς οχυρώνεσαι πίσω από το ρόλο και κάνεις πράγματα που δεν κάνεις στη ζωή σου. Η τρομερή έκθεση έχει και τρομερή δουλειά από πίσω. Εγώ αν δεν δουλέψω πολύ, δεν αισθάνομαι καλά».

Οι άνδρες «είμαστε προβλέψιμοι, ευανάγνωστοι και κορόιδα», εξομολογήθηκε. Υπήρξε κι ο ίδιος κορόιδο στον έρωτα; « Στον έρωτα βασική προτεραιότητα είναι να είσαι θύμα, αλλιώς δεν ερωτεύεσαι. Στη ζωή μου το απόλυτο ήταν ο έρωτας. Με καθόρισαν οι γυναίκες και οι φίλοι μου».

Όλη η συνέντευξη του Σπύρου Παπαδόπουλου στον NEWS 24/7:

SHARE: