Χρυσή: Ο απόλυτος εξωτικός παράδεισος στην άκρη της Ελλάδας

Χρυσή: Ο απόλυτος εξωτικός παράδεισος στην άκρη της Ελλάδας

Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι. Το νοτιότερο ακατοίκητο νησάκι της Ελλάδας με τις εξωτικές παραλίες, το Κεδροδάσος και τους βράχους από απολιθωμένα κοχύλια.

Πετάμε πάνω από έναν πραγματικό παράδεισο για τους λουόμενους αλλά και τους λάτρεις των απολιθωμάτων και της γεωλογίας.

Η Χρυσή, ή Γαϊδουρονήσι, είναι νησίδα του Λιβυκού πελάγους, 15 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας ενώ 700 περίπου μέτρα ανατολικά της, βρίσκεται η νησίδα Μικρονήσι.

Είναι μία από τις πολλές νησίδες που περιτριγυρίζουν την Κρήτη.

Περιτριγυρίζεται από πολλές παραλίες με χρυσαφένια αμμουδιά, στις οποίες οφείλει άλλωστε και το όνομά της. Την καλοκαιρινή περίοδο δέχεται πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι προσεγγίζουν το νησί με τουριστικά καραβάκια από την Ιεράπετρα.

Είναι νησί εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και πάνω του βρίσκεται το μεγαλύτερο φυσικά διαμορφωμένο κεδρόδασος της Ευρώπης (κέδρος του Λιβάνου). Οι περισσότεροι κέδροι είναι ηλικίας 200 ετών και φτάνουν σε ύψος τα 7 μέτρα. Η πυκνότητα της βλάστησης είναι περίπου 28 δέντρα το εκτάριο.

Όπως αναφέρει το cretanbeaches.com, ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά αξιοθέατα του νησιού μπορείτε να δείτε ανατολικά της παραλίας Μπελεγρίνας, όπου θα συναντήσετε χιλιάδες απολιθωμένα κοχύλια, κυρίως δίθυρα. Τα απολιθώματα αποτελούν μια λεγόμενη “θανατοκοινωνία”, δηλαδή νεκρά κοχύλια που συγκεντρώθηκαν εκεί ίσως από τα ρεύματα και με την πάροδο του χρόνο απολιθώθηκαν.

Αντίστοιχες θέσεις με απολιθώματα υπάρχουν και σε άλλα σημεία του νησιού, όπως στην παραλία Καταπρόσωπο, στο Αυλάκι, στον Άγιο Νικόλαο αλλά και στα δυτικά της Μπελεγρίνας. Συνολικά έχουν προσδιοριστεί 49 είδη οργανισμών εκ των οποίων 13 ελασματοβράγχια, 32 γαστερόποδα, 1 κοράλλι, 1 σκαφόποδο και 1 εχινοειδές.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα