Κουφονήσι: Βουτιά στην “καρτ ποστάλ” των Μικρών Κυκλάδων

Κουφονήσι: Βουτιά στην “καρτ ποστάλ” των Μικρών Κυκλάδων

Όχι αυτοκίνητα, όχι ξαπλώστρες, όχι jet ski σε θάλασσες κι ακτές. Διακοπές στο γαλήνιο νησί των γαλαζοπράσινων νερών, των μικρών αποστάσεων και των αμέτρητων λόγων για να (ξανα)πας.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων περί “υποκειμενικών” κρίσεων, μιας και οι επισκέψεις του υπογράφοντος στο εν λόγω νησί αγγίζουν διψήφιο αριθμό, κάναμε μία “σφυγμομέτρηση”. Δειγματοληπτικά, λοιπόν, καθαρά αντικειμενικά, η μέση απάντηση ενός επαρκούς αριθμού ερωτηθέντων ήταν κάπως έτσι: Στο Κουφονήσι θα πας, μόνο και μόνο για να… ξαναπάς.

Υπάρχει λόγος που αποτελεί αγαπημένο προορισμό, αποκτώντας μεν μία πιο “κοσμοπολίτικη” αύρα την τελευταία δεκαετία, αλλά κρατώντας ίσες αποστάσεις και προσφέροντας πολλά, διαφορετικά κίνητρα στις ανάγκες κάθε επισκέπτη. Ιδανικό νησί για όσους αγαπούν τα καθαρά, κρύα, γαλαζοπράσινα νερά, σωστή επιλογή για ξέγνοιαστες και ξεκούραστες διακοπές, must προορισμός για φυσιολάτρες. Μέσα σε όλα; Ενδεδειγμένη περίοδος για να το επισκεφτείς, αφού οι κοντινές αποστάσεις στέλνουν το αυτοκίνητο να κάνει παρέα στις υπόλοιπες έγνοιες που θα αφήσεις πίσω σου και σε απαλλάσσουν από το υψηλό κόστος μετακινήσεων και καυσίμων.

“Φωτιά” στο λιμάνι

Αν πιστεύεις στον έρωτα με την πρώτη ματιά, τότε δεν έχεις παρά να βγεις στο κατάστρωμα κατά την άφιξη του πλοίου στο Άνω Κουφονήσι για να το δεις να “πιάνει” λιμάνι. Όποια εικόνα κι αν έχεις για τα λιμάνια της χώρας, θα χαθεί ως δια μαγείας, βυθισμένη στη μαγεία ενός εξωτικού τοπίου που μοιάζει με καρτ ποστάλ και σε προκαλεί να το εξερευνήσεις ή και να βουτήξεις με το που πατήσεις το πόδι σου.

Θα το διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι, άλλωστε, όταν θα αντικρίσεις αρκετούς λουόμενους στην παραλία που δεσπόζει και σε καλωσορίζει δίπλα από το μικρό γραφικό λιμανάκι, το οποίο, μετά την αποβίβαση και την αναχώρηση του πλοίου επανέρχεται σε ρυθμούς σαγηνευτικής ησυχίας.

Το τιρκουάζ θα σε καθηλώσει από την πρώτη σας κιόλας γνωριμία, αλλά να ξέρεις πως το ίδιο μαγευτικό χρώμα θα σε ακολουθήσει σε κάθε σου εξόρμηση, σε κάθε σου βουτιά.

Νερά καθαρά, χρώματα μοναδικά, ανταγωνιστικά ακόμα και σε μερικές από τις πιο όμορφες θάλασσες του Ιουνίου.

Όλο το νησί, μια ακτογραμμή. Στα πόδια σου…

Με ένα γρήγορο γκουγκλάρισμα, θα βρεις το Κουφονήσι σε όλες τις λίστες με τίτλο “ νησιά χωρίς αυτοκίνητο”. Το αναφέραμε και στην αρχή, μα αξίζει να επεκταθούμε. Σε αυτό το μικροσκοπικό στολίδι των Κυκλάδων, θα πρέπει να ψάξεις για να βρεις αυτοκίνητα, μηχανάκια, οτιδήποτε προκαλεί θόρυβο, μολύνει την ατμόσφαιρα, χαλάει την ομορφιά του. Μπορείς άνετα να κινηθείς στο νησί με τα πόδια, να επισκεφτείς κάθε παραλία περπατώντας, ή απλά να νοικιάσεις ποδήλατο αν θες να απομακρυνθείς, ενώ πάντα υπάρχουν και τα συχνά μικρά και -σχετικά φτηνά- λεωφορεία που μπορούν να σε μεταφέρουν. Η άλλη λύση; Τα μικρά καΐκια, τα οποία, μετά νησιώτικης μουσικής μπορούν να συντομεύσουν και να δροσίσουν τις μετακινήσεις σου.

Συμβουλή; Αν μένεις στη “χώρα”, μην σταθείς μόνο σε μία παραλία, δοκίμασε διαφορετικές βουτιές, με ενδιάμεσες στάσεις που θα “γεμίσουν” τη μέρα και τις αναμνήσεις σου. Ξεκίνα από την παραλία δίπλα στο λιμάνι για μία πρώτη γρήγορη βουτιά (ή και τελευταία όταν ο ήλιος θα “πέφτει”) και… πάρτο ευθεία, αφού στα 10-15 λεπτά με τα πόδια (και με το… ρολόι) θα συναντήσεις το πρώτο ήσυχο κολπάκι που θα σε προσκαλέσει να κολυμπήσεις. Από εκεί, ξεκινά μία ακτογραμμή που καλύπτει σχεδόν όλο το νησί με διάσπαρτες μικρές παραλίες που σου προτείνουμε να τις δοκιμάσεις. Όλες! Έχοντας στο πλευρό σου όλο το γαλαζοπράσινο της θάλασσας, μπορείς να ανακαλύψεις τρεις διαφορετικές παραλίες σε απόσταση λίγων μέτρων. Από τον Φοίνικα, στον Φανό κι από εκεί στην “Ιταλίδα” για άραγμα στη χρυσή άμμο, “απλωτές” στα κρυστάλλινα νερά, καφέ, φαγητό ή κρύα μπύρα στα ήσυχα και ιδιαίτερα μαγαζιά που θα σου κρατήσουν συντροφιά για όλη τη μέρα.

Μία “πισίνα” στον δρόμο προς τον… παράδεισο

Για τους πιο τολμηρούς, το περπάτημα, η εξερεύνηση και το κολύμπι σε μέρη απερίγραπτης ομορφιάς δεν τελειώνει στην “Ιταλίδα”. Με λίγες μόνο ανάσες παραπάνω, μπορείς να συνεχίσεις, βάζοντας “pin” στον χάρτη την άλλη άκρη του νησιού, μα βρίσκοντας στο δρόμο σου πολλούς λόγους για να σταματήσεις και να βουτήξεις. Ένας εξ αυτών; Αυτό που στους θαμώνες των Κουφονησίων είναι γνωστό ως “πισίνα”, ένα μικρό θαύμα της φύσης που είναι ακριβώς όπως το φαντάζεσαι. Τα βράχια έχουν αγκαλιάσει τη θάλασσα, σχηματίζοντας μία μικρή φυσική πισίνα, ένα αρκετά θελκτικό τοπίο, ένα ιδιαίτερα “hot” σημείο που δεν πρέπει και δεν γίνεται να αγνοήσεις.

Μετά από ένα διάλειμμα δροσιάς, συνέχισε με προορισμό το Πορί, μία παραλία που -δικαίως- έχει συμπεριληφθεί ανάμεσα στις πιο όμορφες και ξεχωριστές παραλίες της Ελλάδας. Όταν το δεις από μακριά, μα κυρίως όταν κάνεις την πρώτη βουτιά θα καταλάβεις γιατί. Εκεί, μπορείς να γευτείς τους καρπούς του μικρού οδοιπορικού σου, να ζήσεις την μοναδικότητα της παραλίας, αλλά και να εξερευνήσεις ένα τοπίο άγριο που συνάμα θυμίζει επίγειο παράδεισο. Βούτηξε στις σπηλιές του Ξυλομπάτη, χάζεψε το πέλαγος πάνω από τους επιβλητικούς βράχους, ρώτα, ψάξε και λύσε το μυστήριο για το φαινόμενο “Γάλα”, μία μικρή παραλία (από τις λίγες με βότσαλα) όπου το νερό “αφρίζει” σαν παγωμένη μπύρα.

Η μοναδικότητα του αντισυμβατικού

Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρεις για το Κουφονήσι, τόσο το Άνω και -ακόμα περισσότερο- το Κάτω, είναι πως πουθενά δεν θα βρεις ξαπλώστρα. Αν επιδιώκεις “τέτοιου τύπου” διακοπές, μάλλον διάλεξες λάθος προορισμό. Είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή του νησιού, χρόνια τώρα, να φέρνει τους επισκέπτες απευθείας σε επαφή με τη φύση, με την άμμο, το βότσαλο, το νερό, χωρίς “μεσάζοντες”.

Μία ταυτότητα που, παρά την άνοδο της επισκεψιμότητας την τελευταία δεκαετία, δεν έχει διαφοροποιηθεί, καθώς είναι απόφαση της κοινότητας και των μόνιμων κατοίκων (μετά βίας 400) να μην αλλοιωθεί η εικόνα του νησιού. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό θα μπορούσε να έχει μία “συμβατική πλαζ”: Δεν θα βρεις θαλάσσια ποδήλατα, jet ski, κουλούρες, θορυβώδη beach bar και οτιδήποτε μπορεί να μπει ανάμεσα σε σένα και τις ομορφιές της φύσης.

Βόλτες για κάθε γούστο

Κι αν νομίζεις ότι ένα τόσο μικρής έκτασης νησί μπορεί να περιορίσει τη διασκέδαση και τις γαστρονομικές σου επιλογές, δεν απέχεις παρά μία γρήγορη περιήγηση στα μικρά, στενά κυκλαδίτικα σοκάκια του για να δεις τις χαμηλές -ενδεχομένως- προσδοκίες σου να διαψεύδονται. Ξεχωριστές γεύσεις τοπικών προϊόντων, ρομαντικά μπαρ, βόλτες στα “ρακομελάδικα” (όπως έχει παγιωθεί ως στέκι), νόστιμους μεζέδες που μυρίζουν θάλασσα, σπιτικά γλυκά, αλλά και ορισμένα νυχτερινά μαγαζιά με πληθώρα μουσικών επιλογών.


Μαγαζιά δίπλα στη θάλασσα, δίπλα σε μύλους, χωμένα σε σοκάκια, με στυλ, με “προσωπικότητα”, αλλά χωρίς να παρεκκλίνουν από την γενικότερη απλότητα που διακρίνει το νησί.

Εκδρομή στο Κάτω Κουφονήσι: Τσεκ

Το Κάτω Κουφονήσι είναι ιδανικό για μία ημερήσια εκδρομή και για μία πιο στενή γνωριμία με τη φύση. Δεν διαθέτει υποδομές για να σε φιλοξενήσει, παρά μόνο μία ιστορική ταβέρνα που εδώ και χρόνια μένει πιστή στον ρόλο που επιτελεί: Να υποδέχεται τους φυσιολάτρες, να τους “φιλεύει” και να φροντίζει για την καλύτερη και πιο γευστική εξόρμησή τους στο μικρό “αδερφάκι” του Άνω Κουφονησίου.

Να σημειώσουμε εδώ πάντως, πως, αν και γνωστός πόλος έλξης για camping το Κάτω Κουφονήσι, η κοινότητα του νησιού (διατείνεται πως) κρατά μία πιο αυστηρή στάση σε όσους θέλουν να κατασκηνώσουν εκεί. Το ρίσκο δικό σας, λοιπόν, όπως και η γαλαζοπράσινη ομορφιά που θα απλωθεί μπροστά σας, όταν σταθείτε κάτω από τη σκιά για να τη χαζέψετε.

Αν σε πείσαμε, βιάσου…

Σε περίπτωση που θες, λοιπόν, να επισκεφτείς το Κουφονήσι, να ξέρεις πως θα πρέπει να βιαστείς, έχοντας και μία δόση τύχης για να βρεις διαθέσιμο κατάλυμα. Μιλώντας με ανθρώπους της κοινότητας του νησιού, αυτό που μπορούμε να σου μεταφέρουμε είναι πως, τουλάχιστον μέχρι το 20ήμερο του Αυγούστου, τα πράγματα είναι αρκετά “σφιχτά”, με την πληρότητα να έχει ήδη φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αν δεν τα καταφέρεις τώρα, βέβαια, το Κουφονήσι παραμένει πάντα ένας ιδανικός προορισμός για να αποχαιρετίσεις το καλοκαίρι. Τότε είναι, άλλωστε, που, η μαγεία της φύσης, η γοητεία της θάλασσας και η ησυχία των διακοπών σου, θα σου “παραδοθούν” αποκλειστικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα