Μάχη Ελλάδας – Πορτογαλίας για τον ασφαλέστερο τουριστικό προορισμό

Μάχη Ελλάδας – Πορτογαλίας για τον ασφαλέστερο τουριστικό προορισμό
Η Ελλάδα και η Πορτογαλία Unsplash

Η Ελλάδα κι η Πορτογαλία μάχονται για την πρωτιά του ασφαλέστερου προορισμού διακοπών αυτό το καλοκαίρι. Οι δυο χώρες ανοίγουν διστακτικά τα σύνορά τους, για να υποδεχτούν επισκέπτες.

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι ανάμεσα στις χώρες που είχαν τα λιγότερα κρούσματα και θανάτους από κορονοϊό και γι’ αυτό το λόγο είναι από τις πρώτες που άνοιξαν τα σύνορά τους σε επισκέπτες. Οι δυο χώρες φαίνεται να “μονομαχούν” για το ποια θα προσελκύσει τους περισσότερους επισκέπτες, όπως καταγράφουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το CNN, οι δύο χώρες ανήκουν στους τουριστικούς προορισμούς που θα προτιμηθούν ιδιαίτερα φέτος το καλοκαίρι από τους ταξιδιώτες ανά τον κόσμο.

Όπως αναφέρει το εν λόγω ρεπορτάζ, Ελλάδα και Πορτογαλία διαθέτουν παραλίες, καλό φαγητό, ιστορία και ηλιοφάνεια και αυτήν την εβδομάδα άνοιξαν τις πόρτες τους στους διεθνές επισκέπτες. Οι δύο χώρες στοχεύουν στην ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς οι οικονομίες τους έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας. 

Η Πορτογαλία έχει έναν σχετικά χαμηλό αριθμό θανάτων, με 1.522 νεκρούς και 37.336 κρούσματα κορονοϊού σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο χειρισμός της πανδημίας θα καταφέρει να πείσει τους ταξιδιώτες να την βάλουν στη λίστα τους για το καλοκαίρι, πάνω από άλλες χώρες που είχαν στο νου τους να επισκεφτούν.

“Είμαστε μεταξύ των χωρών που έχουν δοκιμάσει περισσότερο, είμαστε μία από τις χώρες που γνωρίζουν καλύτερα την πραγματική εξάπλωση του ιού, όπου οι αριθμοί είναι οι ασφαλέστεροι και όπου οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν με αυτοπεποίθηση”, λέει ο Αντόνιο Κόστα,πρωθυπουργός της χώρας.

“Η εμπιστοσύνη θα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες τη στιγμή της επιλογής των διακοπών. Νομίζω ότι η Πορτογαλία είναι ένας καλός προορισμός,” τονίζει ο ίδιος.

Από την άλλη μεριά, στην Ελλάδα οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους αφού η χώρα έχει 3.203 κρούσματα και μόλις 184 θανάτους από Covid-19.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει, όπως επικαλείται το CNN: “Δεν με ενδιαφέρει να κάνω την Ελλάδα τον νούμερο ένα προορισμό στην Ευρώπη. Ενδιαφέρομαι να κάνω την Ελλάδα τον ασφαλέστερο προορισμό της Ευρώπης”.

Πάντως, και οι δυο χώρες θα βρίσκονται στη κορυφαία λίστα των προορισμών για το καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς οι αριθμοί θα είναι πολύ μικρότεροι από αυτούς που χρειάζονται για να σώσουν τις οικονομίες τους, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις.

Kαλά νέα για τους τουρ-οπερέιτορ

Την ίδια ώρα, όπως γράφει η Deutsche Welle, οι Γερμανοί τουρ-οπερέιτορ παίρνουν βαθιές ανάσες ικανοποίησης. Η άρση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης για 27 χώρες της Ευρώπης δημιουργεί αισιοδοξία στον τουριστικό κλάδο.

Όπως αναφέρουν η TUI, η DER Touristik και άλλοι μεγάλοι τουρ-οπερέιτορ, οι κρατήσεις συνεχώς αυξάνονται. Από τις επόμενες κιόλας εβδομάδες η TUI σκοπεύει να βάλει πλώρη και για άλλους τουριστικούς προορισμούς, Ήδη σχεδόν το ¼ του τουριστικού της προγράμματος για την περίοδο της αιχμής το καλοκαίρι έχει εξαντληθεί και το ενδιαφέρον των πελατών της για κρατήσεις, κυρίως στη Γερμανία και στο Βέλγιο, συνεχώς μεγαλώνει.

Καλές προοπτικές εμφανίζουν από τώρα η χειμερινή σεζόν 2020/2021, αλλά και η θερινή του 2021. Μετά το άνοιγμα των ξενοδοχείων της TUI στη Γερμανία και την Αυστρία, οι Γερμανοί από την περασμένη Δευτέρα χαίρονται τις διακοπές τους στη Μαγιόρκα και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας προγραμματίζονται άλλες 20 πτήσεις προς το ισπανικό θέρετρο. Από τον Ιούλιο θα ακολουθήσουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, αλλά και τουριστικοί προορισμοί στη Βουλγαρία ή την Ελβετία.

 Το ήμισυ των ξενοδοχείων σε αυτές τις χώρες προγραμματίζει να ανοίξει για να υποδεχθεί τουρίστες στην καρδιά της θερινής σεζόν. Την ίδια τάση καταγράφει και η DER Touristik, ο δεύτερος σε μέγεθος τουρ-οπερέιτορ της Γερμανίας, με αύξηση κρατήσεων last minute. „Οι κρατήσεις αυξάνονται κάθε εβδομάδα, το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον κατευθύνεται σε προσφορές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Προσεγγίζουμε το επίπεδο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας κορωνοϊού” σημειώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής Κεντρικής Ευρώπης της DER Touristik Ίνγκο Μπουρμέστερ.

Θετικά μηνύματα και από την Alltours, που καταγράφει εμπειρία στον τουριστικό τομέα τα τελευταία 45 χρόνια. Από τις 26 Ιουνίου, που ξεκινούν οι σχολικές διακοπές στο κρατίδιο της Βόρεια Ρηνανίας-Βεστφαλίας, δηλαδή μια εβδομάδα πριν από τον αρχικό σχεδιασμό της, ανοίγει για τη θερινή σεζόν τα ξενοδοχεία Allsun Hotels, που είναι ιδιοκτησίας της, στην Κρήτη, τη Μαγιόρκα και τις Κανάριες Νήσους. “Η ζήτηση για τα ξενοδοχεία Αllsun έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα ανάμεσα στους παραδοσιακούς πελάτες μας, που μας ρωτούν πότε επιτέλους θα κάνουν διακοπές στα ξενοδοχεία μας” λέει ο Βίλι Βερχούβεν, ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Από 1ης Ιουλίου ξεκινούν  πακέτα διακοπών και για άλλους προορισμούς της Ελλάδας, την Κύπρου, της Μάλτας και του Μαυροβουνίου. Σε ενημερωτικό σημείωμα η Alltours κάνει εκτενή αναφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα και άλλα μέτρα ασφάλειας, που έχουν ληφθεί σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές σε ότι αφορά το check in, τις παραλίες, τις πισίνες και την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα