Τουρισμός: Στο ναδίρ οι πληρότητες στους χειμερινούς προορισμούς – SOS εκπέμπουν οι ξενοδόχοι

Τουρισμός: Στο ναδίρ οι πληρότητες στους χειμερινούς προορισμούς – SOS εκπέμπουν οι ξενοδόχοι
INTIME NEWS

Έντονη διαμαρτυρία και άμεση στήριξη ζητούν οι ξενοδόχοι, παρουσιάζοντας τα αποκαρδιωτικά  στοιχεία της τουριστικής κίνησης για το χειμώνα.

Σε μια ενορχηστρωμένη κίνηση οι έξι Ενώσεις Ξενοδόχων της χώρας που υποδέχονται το μεγαλύτερο όγκο τουριστών κατά την περίοδο των εορτών αλλά και γενικότερα το χειμώνα, ανακοίνωσαν τα στοιχεία για την κίνηση χειμερινής περιόδου αλλά και των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που κάθε άλλο από θετική είναι, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Συγκεκριμένα η Ένωση Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων, ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ευρυτανίας, η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας και η Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, έστειλαν ταυτόχρονα πανομοιότυπες ανακοινώσεις, όπου τονίζουν ότι η προβλεπόμενη μέση πληρότητα των καταλυμάτων στο σύνολο της χειμερινής περιόδου ανέρχεται στο 12% και απαιτείται άμεση στήριξη των επιχειρήσεων για την επιβίωσή τους.

Όπως επισημαίνουν ένα και μόνο δεκαήμερο τουριστικής κανονικότητας στο σύνολο της χειμερινής περιόδου η οποία διαρκεί 120 μέρες, δηλαδή τέσσερις μήνες, αντιστοιχεί σε μόλις 12% μέση πληρότητα. «Αλήθεια για αυτή την επιτυχία πανηγυρίζουμε, όλες αυτές τις μέρες; Δυστυχώς σήμερα, το «success story» του χειμερινού τουρισμού περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες είχαν πράγματι 100% πληρότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες. Και δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία:

Καλάβρυτα: Οι πληρότητες μετά της 8/1/2022 δεν ξεπερνούν ούτε το 25% ακόμα και τα Σαββατοκύριακα καταγράφοντας αρνητικό ποσοστό πληρότητας όλων των εποχών και δεδομένου ότι η πανδημία καλπάζει το μέλλον της φετινής χειμερινής περιόδου και επιβίωσης των επιχειρήσεων φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.

Πελοπόννησος: Οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστική περίοδο του 2019 ήταν 100% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με μέση πληρότητα 55%.

Ευρυτανία (Καρπενήσι): Οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστική περίοδο του 2019 ήταν 95% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 50%.

Δράμα: Οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστική περίοδο του 2019 ήταν 85% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 35%.

Ημαθία: Με δύο χιονοδρομικά κέντρα, οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 92% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με μόλις 34% και με 2 μονάδες να μην καταφέρουν να ανοίξουν.

Δυτική Μακεδονία: Οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστική περίοδο του 2019 ήταν 85% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 35%.

Κορινθία: Στην ορεινή Κορινθία οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 95% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 55%

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα ξενοδοχεία έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020 και άντεξαν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς δουλειά, παραμένοντας τυπικά ανοικτά – ουσιαστικά κλειστά. Η υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας όμως και τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την αναχαίτιση της διασποράς της Omicron, αποτελούν την «ταφόπλακα» του χειμερινού τουρισμού όχι μόνο για τον προορισμό μας, αλλά για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής – ορεινής Ελλάδας. Δεν θα υπάρχει ουσιαστικά από σήμερα για εμάς αντικείμενο δραστηριότητας, αφού οι επισκέπτες μειώνονται ή εξαφανίζονται – σε αντίθεση με την αγωνία μας που αυξάνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Τα αιτήματά τους προς το κράτος

  • Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»
  • Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)
  • Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας
  • Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022
  • Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022
  • Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα