Android 10: Ξεκίνησε η διάθεσή του, τι νέο φέρνει!

Android 10: Ξεκίνησε η διάθεσή του, τι νέο φέρνει!
techgear.gr

Οι βασικότερες νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά που θα δούμε σε όσους συσκευές θα το χρησιμοποιούν.

Η πληροφορία που κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες βγήκε αληθινή, καθώς η Google λανσάρει επίσημα πλέον την τελική έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android 10, με την αρχή να γίνεται από τα Pixel smartphones και ήδη να έχουν ακολουθήσει η Essential με το μοναδικό Essential Phone, η Xiaomi στο Redmi K20 Pro (aka Xiaomi Mi 9T Pro) και εν μέρει η OnePlus με μια έκδοση για τα OnePlus 7 και OnePlus 7 Pro.

Όπως έχει γράψει το Techgear.gr, η Google αφήνει κατά μέρους τις ονομασίες γλυκισμάτων και επιλέγει το “επετειακό” Android 10 για επίσημη ονομασία του Android Q. Παράλληλα στο blog της παραθέτει και ορισμένες από τις βασικότερες νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά που θα δούμε σε όσους συσκευές θα το χρησιμοποιούν. Αρκετά από αυτά τα γνωρίζουμε από τον περασμένο Απρίλιο, αλλά δεν χάνουμε τίποτα να τα ξαναθυμηθούμε.

Τι νέο φέρνει το Android 10

Native υποστήριξη των αναδιπλούμενων συσκευών

Η πολύπαθη κατηγορία των αναδιπλούμενων συσκευών δεν έχει καταφέρει να “βγει” στην αγορά μέχρι σήμερα, καθότι με εξαίρεση το FlexPai της Royole, τα δύο μεγάλα ονόματα (Samsung και Huawei) μόλις τις προσεχείς ημέρες/εβδομάδες θα κάνουν τα πρώτα τους επίσημα βήματα. Παρόλα αυτά, η Google προνόησε και φρόντισε το Android 10 να παρέχει στους developers τα κατάλληλα εργαλεία έτσι ώστε οι εφαρμογές τους να τρέχουν απρόσκοπτα κατά την αλλαγή του μεγέθους της οθόνης σε αυτές τις αναδιπλούμενες συσκευές.

Kαθολικό dark mode

Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες της ενσωμάτωσης του dark mode στις περισσότερες εφαρμογές – υπηρεσίες της Google, αλλά και σε πληθώρα εφαρμογών από άλλες εταιρείες. Ο λόγος από τη μία να ικανοποιήσουν την “απαίτηση” των χρηστών, από την άλλη να ετοιμαστούν κατάλληλα για το καθολικό dark mode που φέρνει μαζί του το Android 10. Οι χρήστες μπορούν πλέον να το ενεργοποιούν-απενεργοποιούν οποιαδήποτε στιγμή από έναν διακόπτη στις γρήγορες ρυθμίσεις της συσκευές τους.

techgear.gr

 

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε και μια άλλη αισθητική αλλαγή. Στο εξής μπορείς να επιλέγεις από 7 διαφορετικά χρώματα για το πως θα φαίνονται οι πινελιές στο περιβάλλον χρήσης (π.χ. τα χρώματα στα εικονίδια στις γρήγορες ρυθμίσεις).

Εμφάνιση υποτίτλων σε πραγματικό χρόνο

Σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσει καλύτερα τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής, η Google προσθέτει τη λειτουργία Live Caption στο Android 10. Χάριν σε αυτήν θα εμφανίζονται υπότιτλοι σε πραγματικό χρόνο πρακτικά σε οποιοδήποτε περιεχόμενο αναμεταδίδεται από το smartphone, όπως videos, podcasts και video games. Η λειτουργία εξυπηρετείται αποκλειστικά τοπικά στη συσκευή και όχι σε κάποιον server και δεν απαιτείται σύνδεση στο Internet.

Ενίσχυση ήχου

Η λειτουργία Sound Amplifier ενισχύει τον ήχο στις συσκευές με Android 10 φιλτράροντας τον εξωτερικό θόρυβο όταν ο χρήστης συνδέσει τα ακουστικά του. Με αυτόν τον τρόπο, θεωρητικά θα ακούμε πολύ καλύτερα από τα ακουστικά μας όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους.

Έξυπνες απαντήσεις στις ειδοποιήσεις

Το Smart Reply βελτιώνεται στο Android 10 και μάλιστα προσφέρει περισσότερες εναλλακτικές απαντήσεις στις καρτέλες των ειδοποιήσεων για γραπτά μηνύματα ή εμφανίζει τον χάρτη αν εντοπίσει κάποια διεύθυνση. Όπως και το Live Caption, έτσι και τα Smart Replies εκτελούνται αποκλειστικά επάνω στη συσκευή για μεγαλύτερη ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

techgear.gr

 

Οι αλλαγές και προσθήκες δεν τελειώνουν εδώ. Σημαντικές βελτιώσεις έχουν γίνει και στα παρακάτω:

  • Διαχείριση μπαταρίας για μεγαλύτερη αυτονομία
  • Αναβαθμίσεις ασφαλείας με μεγαλύτερη συχνότητα
  • Μεγαλύτερος έλεγχος των προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών (τοποθεσία, ιδιωτικότητα, tracking)
  • Καλύτερος χρόνος εκκίνησης των εφαρμογών
  • Focus Mode για δυνατότητα προσωρινής παύσης επιλεγμένων εφαρμογών
  • Βελτιωμένη συνδεσιμότητα WiFi και 5G
  • Ενισχυμένες λήψεις για την κάμερα
  • 65 νέα emojis
  • Σύστημα διαχείρισης με χειρονομίες (τέλος το back button)
  • Βελτιωμένο μενού διαμοιρασμού περιεχομένου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα