Χωρίς νικητή ο διαγωνισμός Google Lunar X Prize του Πήτερ Διαμαντή για ιδιωτική αποστολή στη Σελήνη

The Orbital ATK Antares rocket, with the Cygnus spacecraft onboard, sits on launch Pad-0A as the moon sets,  Saturday, Oct. 15, 2016 at NASA's Wallops Flight Facility in Virginia.  Two years after a launch explosion, the space company Orbital ATK is returning to Virginia's spaceport to send a load of supplies to the International Space Station.  (Bill Ingalls/NASA via AP)
The Orbital ATK Antares rocket, with the Cygnus spacecraft onboard, sits on launch Pad-0A as the moon sets, Saturday, Oct. 15, 2016 at NASA's Wallops Flight Facility in Virginia. Two years after a launch explosion, the space company Orbital ATK is returning to Virginia's spaceport to send a load of supplies to the International Space Station. (Bill Ingalls/NASA via AP) AP

Ο διαγωνισμός θα βράβευε με 20 εκατομμύρια δολάρια όποια ιδιωτική εταιρεία κατάφερνε να προσεληνώσει ένα σκάφος και ένα ρομποτικό ρόβερ στο φεγγάρι

Ο διαγωνισμός Google Lunar X Prize που θα βράβευε με 20 εκατομμύρια δολάρια όποια ιδιωτική εταιρεία κατάφερνε να προσεληνώσει ένα σκάφος και ένα ρομποτικό ρόβερ στο φεγγάρι, έως τις 31 Μαρτίου 2018, τερματίσθηκε πρόωρα χωρίς νικητή, καθώς κρίθηκε ότι κανείς από τους πέντε διαγωνιζόμενους που είχαν μείνει στην «κούρσα», δεν θα τα κατάφερνε έγκαιρα.

Ο διαγωνισμός είχε ανακοινωθεί το 2007 και είχε οργανωθεί από τον οραματιστή Ελληνο-αμερικανό μηχανικό και επιχειρηματία Πίτερ Διαμαντή, πρόεδρο του Ιδρύματος X Prize, σε συνεργασία με τη Google. Στόχος ήταν να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές εμπορικές διαστημικές αποστολές, αρχής γενομένης από τη Σελήνη. Εκτός από το πρώτο βραβείο των 20 εκατ. δολαρίων, ο δεύτερος θα έπαιρνε 5 εκατ. δολάρια, ενώ άλλα 5 εκατ. δολάρια θα μοιράζονταν σε όσους διακρίθηκαν.

ADVERTISING

«Μετά από στενή πολύμηνη διαβούλευση με τις πέντε φιναλίστ ομάδες του διαγωνισμού, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι καμία ομάδα δεν επιχειρήσει να φθάσει στη Σελήνη έως την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαρτίου» δήλωσε ο κ. Διαμαντής. «Λόγω των δυσκολιών στην άντληση χρηματοδότησης και σε άλλες τεχνικές και ρυθμιστικές προκλήσεις, το μεγάλο βραβείο Google Lunar X Prize δεν θα το διεκδικήσει κανένας» πρόσθεσε.

Ο νικητής έπρεπε να στείλει ένα ρομποτικό όχημα στο φεγγάρι, αυτό να κινηθεί εκεί για τουλάχιστον 500 μέτρα και να στείλει στη Γη φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης. Η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν στο τέλος του 2012, αλλά χρειάσθηκε να παραταθεί τέσσερις φορές, εωσότου τελικά ορίσθηκε το τέλος Μαρτίου φέτος - αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Google -που έβαζε τα χρήματα του βραβείου- δεν ήθελε να δώσει νέα παράταση.

Ο πάντα αισιόδοξος Π. Διαμαντής δήλωσε ότι «το X Prize αναζητά νέους τρόπους για να προχωρήσει από εδώ και πέρα. Αυτοί μπορεί να είναι η εύρεση ενός νέου χορηγού που θα συνεισφέρει τα χρήματα του βραβείου, ακολουθώντας τα γενναιόδωρα βήματα της Google, ή η συνέχιση του διαγωνισμού Lunar X Prize, αλλά χωρίς χρηματικό βραβείο».

Οι πέντε φιναλίστ που δεν τα κατάφεραν τελικά, ήσαν η αμερικανική Moon Express, η ιαπωνική Team Hakuto, η ισραηλινή SpaceIL, η ινδική Team Indus και η διεθνής ομάδα Synergy Moon.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής ομάδας δήλωσε ότι «η SpaceIL έχει δεσμευθεί να προσεληνώσει το πρώτο ισραηλινό σκάφος στο φεγγάρι, άσχετα από το βραβείο Lunar X. Είμαστε στο απόγειο των προσπαθειών μας για να αντλήσουμε κεφάλαια γι' αυτό το σχέδιο και προετοιμαζόμαστε για την εκτόξευση».

Παραμένει ασαφές ποια σχέδια έχουν οι υπόλοιπες ομάδες και κατά πόσο θα συνεχίσουν κι εκείνες την προσπάθεια για «κατάκτηση» της Σελήνης.

(Φωτογραφία: Bill Ingalls/NASA via AP)

SHARE:

24Media Network