Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας: Διορία 90 ημερών στη Huawei για πρόσβαση στo Google Play

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας: Διορία 90 ημερών στη Huawei για πρόσβαση στo Google Play
Huawei AP

Τα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν με την επόμενη αναβάθμιση της OS, τον Αύγουστο. Το βασικό λειτουργικό σύστημα θα είναι ανοικτού κώδικα, οπότε θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά ορισμένες λειτουργίες και εφαρμογές όπως οι Χάρτες της Google, το Gmail και το YouTube ενδέχεται να μην είναι πλέον διαθέσιμες.

Η Google αποφάσισε να αποκλείσει τη Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android, ενώ παράλληλα τα νέα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα της κινεζικής εταιρείας θα χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημοφιλείς εφαρμογές της Google όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.

Οι περιορισμοί αυτοί έρχονται έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να προσθέσει την κινέζικη εταιρεία στον κατάλογο των εταιρειών με τις οποίες οι αμερικάνικες εταιρείες δεν μπορούν να συναλλάσσονται, χωρίς κυβερνητική έγκριση.

Η κίνηση αυτή σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, γίνεται επειδή η Huawei απειλεί την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση της Κίνας για κατασκοπεία- κάτι που η εταιρεία αρνήθηκε. Πρόκειται επίσης για μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου του Trump με την Κίνα. Πιστεύεται ότι αυτός ο πόλεμος θα κοστίσει περίπου 770 δολάρια ετησίως (έξτρα έξοδα) για κάθε οικογένεια στις ΗΠΑ φέτος, ένα ποσό που μπορεί να ανέλθει στα 2,300 δολάρια τον χρόνο εάν ο Τραμπ αυξήσει κατά 25% την τιμή των αγαθών που έρχονται από την Κίνα, κάτι που έχει ανακοινώσει πολλές φορές πως σκοπεύει να κάνει.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως είναι «πολύ επικίνδυνη. Κοιτάξτε τι έχουν κάνει από την άποψη της ασφάλειας, από στρατιωτική άποψη. Είναι πολύ επικίνδυνο. Όμως είναι πιθανό η Huawei να περιληφθεί σε μια εμπορική συμφωνία. Αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία, μπορώ να φανταστώ ότι η Huawei ίσως περιληφθεί με κάποιο τρόπο ή σε κάποιο κομμάτι της», τόνισε ο Τραμπ.

Μέχρι στιγμής τα δύο θέματα, το εμπόριο και η Huawei, παρέμεναν χωριστά καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών και οι Αμερικανοί διπλωμάτες προσπαθούν εδώ και μήνες να πείσουν τους βασικούς εταίρους των ΗΠΑ να μην συνεργάζονται με την κινεζική εταιρεία. Ο Αμερικανός υπουργός Μάικ Πομπέο εξέφρασε χθες Πέμπτη την ελπίδα «τα δύο θέματα να παραμείνουν χωριστά», αφού η κινεζική κυβέρνηση απείλησε να παγώσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεως, αν οι Αμερικανοί δεν επιδείξουν «ειλικρίνεια».

Οι επιπτώσεις για τους κατόχους smartphone της Huawei

Τώρα όσον αφορά τους πελάτες της Huawei δεν θα δουν δραματικές αλλαγές αμέσως. Μετά την αρχική αντίδραση της Google και άλλων τεχνολογικών εταιρειών να αποσύρουν τις μετοχές τους από την Huawei, ο Λευκός Οίκος έχει καθυστερήσει προσωρινά το μποϊκοτάζ, δίνοντας στην εταιρεία 90 ημέρες για να μπορέσει να διατηρήσει το δίκτυό της και να υποστηρίξει υπάρχοντες πελάτες. Η εταιρεία Huawei από την μεριά της επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να παρέχει αναβαθμίσεις των εφαρμογών, ότι οι πελάτες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν διορθώσεις ασφαλείας στα OS, και να έχουν πρόσβαση στις παροχές της Google Play- προς το παρόν.

Τα πράγματα ωστόσο αναμένεται να αλλάξουν με την επόμενη αναβάθμιση της OS. Η Android Q πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Αύγουστο. Το βασικό λειτουργικό σύστημα θα είναι ανοικτού κώδικα, οπότε θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά ορισμένες λειτουργίες και ορισμένες εφαρμογές όπως οι Χάρτες της Google, το Gmail και το YouTube ενδέχεται να μην είναι πλέον διαθέσιμες.

Η μαύρη λίστα του Trump με την Huawei θα έχει αντίκτυπο και σε άλλες τεχνολογικές εταιρείες που πωλούν εξαρτήματα στον κινεζικό κατασκευαστή, όπως η Intel και η Xilinx. Πιθανότατα θα έχει συνέπειες και πέρα από τις ΗΠΑ, καθώς τα τηλέφωνα Huawei είναι δημοφιλή παγκοσμίως και δεν είναι σε θέση να βελτιώσουν το βασικό λογισμικό , γεγονός που πρόκειται να αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα για την πελατειακή βάση της εταιρείας.

Η Samsung είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο με πάνω από 22% του μεριδίου αγοράς, αλλά η Huawei αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους 18 μήνες, ξεπερνώντας ακόμη και την Apple και τα iPhones της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα