Google: ξεχάστε τα password, έρχεται το 2SV -πώς θα μπαίνουμε στους λογαριασμούς μας

Google: ξεχάστε τα password, έρχεται το 2SV -πώς θα μπαίνουμε στους λογαριασμούς μας
H Google δημιούργησε ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας για τους χρήστες της, που θα ενεργοποιήσει αυτόματα σε λίγους έως το τέλος του χρόνου -και μετά σε όλους. shutterstock

Η Google αυξάνει τα επίπεδα ασφαλείας των χρηστών της, με έλεγχο ταυτότητας δυο παραγόντων που θα "εγκαταστήσει", για αρχή, σε 150.000.000 χρήστες της, έως το τέλος του 2021. Πώς θα μπαίνουμε στους λογαριασμούς μας.

Η Google θα προχωρήσει σε αυτόματη εγγραφή 150 εκατομμυρίων χρηστών της και 2.000.000 χρηστών του YouTube, στη νέα υπηρεσία ασφαλείας. Μέχρι σήμερα τη γνωρίζαμε ως two-factor authentication (εν συντομία 2FA). Ο τεχνολογικός κολοσσός την ονόμασε two-step verification (2SV). Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων, δηλαδή δύο τρόπων πιστοποίησης.

Σε περίπτωση που δεν έχετε γνώση, στο 2FΑ (που ‘κατεβάζεις’) δεν αρκεί μόνο ο κωδικός πρόσβασης -που ήταν ο έλεγχος ταυτότητας ενός παράγοντα. Χρειάζεται το κινητό τηλέφωνο (ή το tablet) μας και ένα φυσικό χαρακτηριστικό (δακτυλικό αποτύπωμα ή φωνητική αναγνώριση ή σκανάρισμα ίριδας). Αν δεν υπάρχουν όλα αυτά μαζί (αν χάσουμε το smartphone ή αν δεν θυμόμαστε το password), δεν υπάρχει πρόσβαση.

Σε ό,τι αφορά την Google, αποφάσισε να παρέχει ένα ακόμα επίπεδο προστασίας, από αυτά που είχαμε μέχρι σήμερα, απαιτώντας έναν κωδικό που θα χρησιμοποιείται μια φορά (θα τον στέλνει στο κινητό σας ή με email) για να ολοκληρωθεί η σύνδεση. Θα διαρκεί δε, για πολύ λίγο (30”). “Έτσι αν κάποιος έχει μαντέψει ή αποκτήσει το password σας, θα χρειάζεται κάτι ακόμα από εσάς για να ξεκλειδώσει το smartphone ή τον υπολογιστή σας”, επισήμαναν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, με πρώτh την Guemmy Kim, διευθύντρια προστασίας και ασφαλείας λογαριασμών.

“To 2SV είναι πιο δυνατό, όταν συνδυάζει ‘κάτι που ξέρεις’ (password) με ‘κάτι που έχεις (κινητό ή tablet). Ξέρουμε δε, πως ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε τους χρήστες μας είναι να ενεργοποιήσουμε την προστασία αυτή by default, με την αυτόματη διαμόρφωση των λογαριασμών σε μια πιο ασφαλή συνθήκη. Έως το τέλος του 2021 έχουμε ως στόχο να εγγράψουμε αυτόματα άλλα 150.000.000 χρήστες της Google και να ζητήσουμε την ενεργοποίηση από 2.000.000 δημιουργούς του YouTube”, ώστε να προστατέψουν τα κανάλια τους από την ‘ομηρία’.

  Για την ιστορία, η Google παρουσίασε ανάλογα επίπεδα ασφαλείας προ δεκαετίας, αλλά δεν τα χρησιμοποίησαν πολλοί. Μετά ενημερώθηκε -μέσω έρευνας- πως μόνο το 10% των χρηστών της έχει 2FA. Παρ’ όλα αυτά αποφάσισε να μην κάνει κάτι εκβιαστικά. Τώρα, αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλία, με την κυρία Kim να εξηγεί πως όλοι γνωρίζουν ότι το 2SV δεν είναι απαραίτητο για όλους. “Δουλεύουμε επί τεχνολογιών που παρέχουν βολική, αλλά και ασφαλή εμπειρία ελέγχου ταυτότητας, με στόχο και να μειώσουμε την εξάρτηση από τους κωδικούς πρόσβασης, μακροπρόθεσμα. Θα ξεκινήσουμε τις εγγραφές των χρηστών στο 2SV, με εκείνους που διαθέτουν κατάλληλους εφεδρικούς μηχανισμούς, ώστε να περάσουν άνετα στη νέα εποχή”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα