Η ΑΙ έδωσε παιδί σε ζευγάρι που προσπαθούσε να τεκνοποιήσει 18 χρόνια

Διαβάζεται σε 4'
Η ΑΙ έδωσε παιδί σε ζευγάρι που προσπαθούσε να τεκνοποιήσει 18 χρόνια
H μέθοδος STAR δίνει ελπίδα σε πολλά ζευγάρια που θέλουν να γίνουν γονείς. iStock

Καινοτόμα μέθοδος που απεθύνεται σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας έκανε γονείς ζευγάρι που προσπαθούσε 18 χρόνια.

Ένα ζευγάρι που προσπαθούσε να αποκτήσει παιδί επί 18 χρόνια, εξαντλώντας κάθε διαθέσιμη μέθοδο (πχ 15 προσπάθειες για τεχνητή γονιμοποίηση σε κέντρα όλου του κόσμου), δέχθηκε να δοκιμάσει την πρωτοποριακή προσέγγιση που είχε να προτείνει το Κέντρο Γονιμοποίησης του Columbia University.

Οι άνθρωποι αυτοί θα γίνουν γονείς το Δεκέμβριο.

TO STAR EKANE TO ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ AΔΥΝΑΤΟ, ΔΥΝΑΤΟ

Το Κέντρο λειτουργεί 40 χρόνια και έχει ως moto «από το κρεβάτι στο εργαστήριο», με την έρευνα και την κλινική πρακτική να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, προσφέρει εξατομικευμένη φροντίδα, με καινοτομίες και πρωτοποριακές θεραπείες που προέρχονται από το κορυφαίο ακαδημαϊκό κέντροα.

Η πρόταση που είχε για το ζευγάρι ήταν το STAR, ακρωνύμιο που προκύπτει από τις λέξεις Sperm Tracking and Recovery. Κάνει ακριβώς αυτό που “λέει”: η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει και ανακτά το κρυμμένα σπερματοζωάρια σε άνδρες που πίστευαν πως δεν έχουν κάποια στο σπέρμα τους.

Το πρόγραμμα που δημιούργησαν είναι σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας: δεν ανιχνεύονται σπερματοζωάρια στο σπέρμα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Δεν είναι εκατοντάδες εκατομμύρια, αλλά μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και για αυτό δεν τα “πιάνουν” οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται έως τώρα.

Το μόνο που έκανε ο άνδρας ήταν να αφήσει δείγμα του στην ιατρική ομάδα.

«Μετά τόσες απογοητεύσεις, είχαμε ελάχιστες ελπίδες» σχολίασε σε δήλωσε που έκανε η γυναίκα στο CNN, μέσω email.

Το STAR ανέλυσε το δείγμα του άνδρα και βρήκε τρία σπερματοζωάρια. Ανακτήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για τη γονιμοποίηση των ωαρίων της συζύγου, μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Κάπως έτσι, προέκυψε η πρώτη επιτυχημένη εγκυμοσύνη που κατέστη δυνατή με τη μέθοδο STAR.

Η μητέρα ομολόγησε ότι «χρειάστηκα δυο μήνες για να πιστέψω πως πραγματικά ήμουν έγκυος».

Η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να εντοπίσει και να χρησιμοποιήσει 3 σπερματοζωάρια. iStock

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ STAR

Η τεχνολογία που ανέπτυξε το Κέντρο Γονιμοποίησης του Columbia University είναι μη επεμβατική, χωρίς χημικά, εν αντιθέσει με τη χειρουργική εξαγωγή σπέρματος, διαδικασία που ενέχει κινδύνους όπως αγγειακά προβλήματα ή φλεγμονή.

Το STAR που συνδυάζει εμπειρογνωμοσύνη από την αναπαραγωγική βιολογία, την επιστήμη των υπολογιστών και τη μηχανική, αναπτύχθηκε σε μια πενταετία.

Χρησιμοποιεί απεικόνιση υψηλής ανάλυσης, για να “συλλάβει” εκατομμύρια εικόνες, ανά ώρα, επιτρέποντας στον αλγόριθμο της ΑΙ να ανιχνεύσει βιώσιμα σπερματοζωάρια, τα οποία συχνά δεν εντοπίζονται από τη συμβατική μικροσκοπική ανάλυση -δεν είναι ορατά στα δείγματα σπέρματος.

Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα ρευστοσωμικό τσιπ που περνάει μέσα από το δείγμα του σπέρματος, μέσω μικροσκοπικού σωληναρίου και επιτρέπει την ακριβή απομόνωση των σπερματοζωαρίων. Ενισχύει έτσι, την αποτελεσματικότητα της ανάκτησης σπέρματος, διατηρώντας την βιωσιμότητα του για τη γονιμοποίηση.

Ο Δρ. Ζεβ Ουίλιαμς, διευθυντής του Κέντρου και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του STAR εξήγησε στο περιοδικό TIME ότι «στην πρώτη δοκιμή ένας ασθενής παρείχε δείγμα και εξειδικευμένοι τεχνικοί έψαχναν δυο ημέρες να βρουν σε αυτό σπερματοζωάρια. Δεν βρήκαν κανένα. Το βάλαμε στο σύστημα STAR που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και σε μια ώρα βρήκε 44 σπερματοζωάρια.

Έτσι συνειδητοποιήσαμε πως το σύστημα αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά για τους ασθενείς.

«Είναι σαν να ψάχνεις βελόνα σε χίλιες σωρούς με άχυρα. Ωστόσο, ολοκληρώνει την αναζήτηση σε λιγότερο από μια ώρα, χωρίς επιβλαβή λέιζερ και το σπέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου».

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι αντί για τα συνηθισμένα 200 με 300 εκατομμύρια σπερματοζωάρια σε ένα τυπικό δείγμα, οι συγκεκριμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν μόνο δύο ή τρία. Αλλά με την ακρίβεια του συστήματος STAR και την εμπειρία των εμβρυολόγων μας, ακόμη και αυτά τα λίγα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιτυχή γονιμοποίηση ενός ωαρίου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα