Η Ισπανία έχει βάλει στο στόχαστρο την Google

Η Ισπανία έχει βάλει στο στόχαστρο την Google

Νέος νόμος του ισπανικού Κογκρέσου διατάζει τη φορολόγηση κάθε ιστοσελίδας που ανεβάζει συνδέσμους με άρθρα δημοσιογράφων - μελών της ισπανικής δημοσιογραφικής ένωσης

Ο νέος νόμος θέτει στο στόχαστρο του την υπηρεσία Google News αλλά και κάθε άλλη, online aggregator πλατφόρμα, οι οποίες ανεβάζουν αποσπάσματα από ειδησεογραφικά sites και εν συνεχεία παρέχουν το link ολόκληρου του άρθρου στον αναγνώστη ώστε να μεταβεί στην πραγματική πηγή του.

Πιο απλά, αν αντίστοιχος νόμος περάσει και στην Ελλάδα, sites (εκτός του Google News) όπως το inews ή το palo θα χρειαστεί να καταβάλλουν κάποιο χρηματικό αντίτιμο για κάθε άρθρο που ανεβάζουν στην πλατφόρμα τους. Χρήματα που πηγαίνουν ως αμοιβή στις πρωτογενείς πηγές του άρθρου, ως ένα μέτρο προστασίας του πρωτότυπου περιεχομένου. Και έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχων διεργασιών που συντελούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία ή Γερμανία, όπου ειδησεογραφικά μέσα και θεσμικές αρχές αναζητούν τρόπους προστασίας του πρωτότυπου περιεχομένου.

Μολονότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το ύψος του αντιτίμου που θα χρειαστεί να πληρώνουν οι συγκεκριμένες πλατφόρμες, ο νόμος αυτός έχει ως στόχο να δώσει πίσω κάποια από τα χρήματα που κερδίζουν αυτές οι πλατφόρμες από περιεχόμενο που προέρχεται από άλλες πηγές. Χρήματα που προέρχονται από τη διαφήμιση που φιλοξενείται σε κάθε ένα από αυτά τα sites λόγω της υψηλής επισκεψιμότητάς τους.

Μετά την ψήφισή του από το Κογκρέσο, ο νόμος αναμένεται να περάσει και από την ισπανική Γερουσία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και να τεθεί σε ισχύ.

Πηγή: deasy.gr

SHARE:

24Media Network