Η Κίνα απαιτεί πλέον σκανάρισμα προσώπου για την έκδοση συμβολαίου με πάροχο τηλεπικοινωνιών

Χρήστες κινητών τηλεφώνων
AP

Στην Κίνα όποιος επιθυμεί να ανοίξει νέα σύνδεση σε κάποιον πάροχο τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να δέχεται το σκανάρισμα του προσώπου του για την ταυτοποίηση του.

Χωρίς περιστροφές, χωρίς παιχνίδια και χωρίς να “ψαρεύει” τον κόσμο με διασκεδαστικές εφαρμογές, η κυβέρνηση της Κίνας είναι αποφασισμένη να χτίσει τον δικό της ψηφιακό κόσμο με βάση τους δικούς της όρους, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς. Από την 1η Δεκεμβρίου 2019, όποιος πολίτης επιθυμεί να ανοίξει καινούργια σύνδεση σε κάποιον πάροχο τηλεπικοινωνιών θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα του να δέχεται το σκανάρισμα του προσώπου του για την καλύτερη δυνατή ταυτοποίηση του.

Όπως σημειώνει το Techgear.gr, η κυβέρνηση της Κίνας θέλει με αυτόν τον τρόπο να εξαλείψει τα φαινόμενα απάτης και προφανώς ταυτόχρονα δημιουργεί μια τεράστια βάση δεδομένων με τα πρόσωπα των πολιτών που ενδεχομένως θα ενισχύσει άλλα projects παρακολούθησής τους.

Πολλοί μπορεί να θυμάστε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίζει πολίτες που βρίσκονται στις “μαύρες λίστες” της (π.χ. είναι καταζητούμενοι, σεσημασμένοι, μειονότητες, αντιφρονούντες κλπ.). Οι αντιδράσεις που υπήρξαν στο παρελθόν πνίγηκαν στην γραφειοκρατεία, μιας και η κυβέρνηση της Κίνας είναι από τις λίγες σε όλο τον κόσμο που μπορεί να κάνει σχεδόν ό,τι γουστάρει χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν.

Το ζήτημα είναι αν η απόφαση της Κίνας θα βρει μιμητές σε μερικά χρόνια και στον υπόλοιπο “πολιτισμένο” κόσμο…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνα
SHARE: