Mr. Robot Junior: Όταν η ρομποτική γίνεται παιχνίδι

Mr. Robot Junior: Όταν η ρομποτική γίνεται παιχνίδι

Η ρομποτική έχει μπει πλέον με ποικίλους τρόπους στην καθημερινότητα μας και ένας από τους χρησιμότερους εξ αυτών είναι ως μέσω εκπαιδευτικής απασχόλησης για παιδιά (σχεδόν) κάθε ηλικίας.

Διανύουμε την πλέον μακροχρόνια τεχνολογική επανάσταση της μικρής ιστορίας αυτού του πλανήτη. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την υλοποίηση της όποιας sci-fi φαντασίωσης έμεινε ανεκπλήρωτη στα προεφηβικά (και όχι μόνο) χρόνια, ενώ ταυτόχρονα η εξοικείωση που δείχνουν τα νεότερα μέλη των οικογενειών μας με τις σύγχρονες τεχνολογίες είναι αδιαμφισβήτητα πρωτόγνωρη!

Όσοι είδαν την τελευταία ταινία Star Wars σίγουρα θα θυμούνται το χαριτωμένο μικρό droid που κρατούσε το τελευταίο κομμάτι του χάρτη που έλειπε από τους συμμάχους για να βρουν το μυστικό καταφύγιο του θρυλικού Luke Skywalker. Ο ΒΒ-8 έκλεψε τις καρδιές των φίλων του κινηματογραφικού έπους της Disney και φυσικά δεν άργησε να βρει το δρόμο του και για τα δικά μας σπίτια, με τη μορφή της πολύ επιτυχημένης (και εμπορικά) ρέπλικας που δημιούργησε η αμερικάνικη Sphero.

Το παιχνίδι αυτό μπορεί να κατασκευάστηκε για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αλλά βασίστηκε και έκτοτε εξελίχθηκε σε κάτι πολύ περισσότερο. Το Sphero SPRK, το οποίο χρησιμοποιεί κατασκευαστικά στοιχεία του BB-8 είναι «χτισμένο» εξ αρχής ως ένας τρόπος για τους χρήστες όλων των ηλικιών να μάθουν να χρησιμοποιούν προγραμματιστικό κώδικα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ρομποτική μπάλα που παίρνει τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των droids (όπως ο BB-8) και τα χρησιμοποιεί ως ένα τρόπο για να διδαχτούν παιδιά -και ενήλικες- τα βασικά του προγραμματισμού.

Χάρη στη συνδεσιμότητα που προσφέρει με συσκευές iOS και Android μέσω Bluetooth, τα δεκάδες λειτουργικά applications του, όπως και την πλατφόρμα διδασκαλίας του, το μικρό αυτό ρομπότ κάνει ό,τι ακριβώς υπόσχεται.  Δεν είναι μόνο ένα διασκεδαστικό παιχνίδι αλλά κι ένα εργαλείο μάθησης, έρευνας και πειραματισμών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο εύκολα και εποικοδομητικά από το σπίτι μέχρι το σχολείο.

Αν βέβαια πάλι προτιμάτε ρομπότ που προσεγγίζουν περισσότερο έμβιες μορφές σε εμφάνιση, εταιρείες όπως η Roboblock, η Meccano, η Hexbug, και άλλες, προσφέρουν (και στην εγχώρια αγορά) μια μεγάλη πληθώρα διαφόρων kit συναρμολόγησης, που επιτρέπουν στα παιδιά να εμπλακούν με τη ρομποτική από σχετικά υποτυπώδες στάδιο μέχρι και αρκετά προχωρημένο.

 

Τα συγκεκριμένα kits συναρμολογούνται από το μηδέν σε διάφορα σχήματα και με τη βοήθεια σερβοκινητήρων, οι χρήστες μπορούν όχι μόνο να δημιουργήσουν  ποικιλοτρόπως ρομπότ ανάλογα με το γούστο τους, αλλά και να τα ελέγχουν μέσω λογισμικού που κι ένας αρχάριος ακόμα στον προγραμματισμό μπορεί εύκολα να χρησιμοποιήσει.

Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται ακριβά hobbies για λίγους, οφείλουμε να σας πληροφορήσουμε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το κόστος των παραπάνω προϊόντων είναι αφενός αρκετά προσιτό για τα δεδομένα της εκπαιδευτικής τους αξίας, ενώ ακόμα και με μηδενικό budget, μια γρήγορη περιήγηση στο διαδίκτυο θα σας φέρει μπροστά σε μικρότερα projects, πλήρως υλοποιήσιμα με υλικά που μπορείτε να βρείτε ανά πάσα ώρα και στιγμή στο ίδιο σας το σπίτι.

 

Τέτοια, «εισαγωγικά» έργα, που γίνονται για παράδειγμα με το κεφάλι μιας κοινής οδοντόβουρτσας και άλλα υλικά ενός τυπικού νοικοκυριού, μπορούν να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αφήσουμε τα παιδιά να εξερευνήσουν με τα ίδια τους τα χέρια τις βασικές αρχές της ρομποτικής.

Τα πρώτα βήματα για ένα παιδί ή έναν έφηβο στην ρομποτική και τον προγραμματισμό γίνονται αρκετά νωρίς. Είναι όμως ενδεικτικά της πορείας που θέλει να ακολουθήσει στο μέλλον. Το Athens Tech είναι εκείνο το κολλέγιο το οποίο απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις στο ευρύτερο φάσμα του computer science, με bachelor και μεταπτυχιακά προγράμματα που ακουμπούν στα μεγάλα ζητήματα της ασφάλειας στο διαδίκτυο, της ανάπτυξης desktop και mobile εφαρμογών αλλά και σε data analytics. Κάτι που τώρα φαίνεται απλά ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για έναν νέο, μπορεί στο μέλλον να είναι κάλλιστα μία σπουδαία σταδιοδρομία.

Η χρήση των μηχανών σε ευρεία κλίμακα είναι ο τρόπος ζωής του 21ου αιώνα, και μαζί με αυτή το πεδίο της ρομποτικής ανθεί. Ρομπότ σε όλα τα μεγέθη, τα σχήματα και επίπεδα πολυπλοκότητας είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή μας ζωή. Παράλληλα οι επιλογές στην ψυχαγωγία των παιδιών σήμερα δεν περιορίζεται στα αυτοκίνητα και τις κούκλες του δικού μας παρελθόντος. Μια γρήγορη ματιά στο ημερολόγιο κι έπειτα στον κόσμο γύρω μας, αρκεί -λογικά- για να πείσει τον καθένα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα