NASA – James Webb: H Google τιμά με doodle το τηλεσκόπιο που τράβηξε τη βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος

NASA – James Webb: H Google τιμά με doodle το τηλεσκόπιο που τράβηξε τη βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος

Το σημερινό doodle αφιερωμένο στην ιστορική φωτογραφία της NASA και στο πλέον σύγχρονο τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ.

Νωρίς-νωρίς το σημερινό doodle της Google, η οποία έσπευσε να τιμήσει με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο μία από τις πιο ιστορικές στιγμές της επιστήμης, δημιουργώντας ένα διαδραστικό εικαστικό για το τηλεσκόπιο James Webb που χάρισε για λογαριασμό της NASA τη βαθύτερη φωτογραφία του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ.

Η βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ Instagram @nasawebb

Μια εικόνα αξίζει χίλιους κόσμους. Το σημερινό Doodle γιορτάζει τη βαθύτερη υπέρυθρη φωτογραφία του σύμπαντος που τραβήχτηκε ποτέ από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA – γνωστό και ως JWST ή Webb – ένα επιστημονικό φαινόμενο και ένα από τα μεγαλύτερα μηχανικά κατορθώματα της ανθρωπότητας”, αναφέρει η Google προλογίζοντας το doodle που έφτιαξε για το τηλεσκόπιο και προσθέτει:

Είναι το μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο περίπλοκο υπέρυθρο τηλεσκόπιο που έχει τεθεί ποτέ στο διάστημα—και το μεγαλύτερο διεθνές διαστημικό εγχείρημα στην ιστορία! Σήμερα, έξι μήνες από την απογείωση, η NASA δημοσίευσε τις πρώτες επιχειρησιακές εικόνες του Webb αποκαλύπτοντας νέα βάθη και κόσμους’.

Εικόνα του σύμπαντος που δημοσίευσε η NASA Twitter/NASA

Λίγα λόγια για το James Webb

Όπως αναφέρει η Google, το JWST “πήρε το όνομά του από τον δεύτερο διαχειριστή της NASA, τον James E. Webb, ο οποίος ηγήθηκε των αποστολών Apollo που έστειλαν τους πρώτους ανθρώπους στο φεγγάρι. Το τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στις 25 Δεκεμβρίου 2021 και χρειάστηκε ένα μήνα για να φτάσει σε τροχιά σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων (940.000 μίλια) από τη Γη. Η εκτόξευση έγινε δυνατή μέσω της συνεργασίας μεταξύ της NASA, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CSA)”.

Και προσθέτει: “Χάρη στις εικόνες από το JWST, οι αστρονόμοι θα έχουν τώρα την ευκαιρία να μελετήσουν κάθε φάση της κοσμικής ιστορίας, η οποία εκτείνεται σε τεράστια 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Η NASA στοχεύει να εξερευνήσει το πρώιμο σύμπαν, πολλούς γαλαξίες με την πάροδο του χρόνου, τον κύκλο ζωής των αστεριών και άλλους κόσμους με τον Webb. Το JWST θα μπορεί ακόμη και να παρατηρεί φως από γαλαξίες που σχηματίστηκαν 400 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και να ανιχνεύει οξυγόνο και οργανικά μόρια σε άλλους πλανήτες.

Για πολύ καιρό σε όλη την ιστορία, οι άνθρωποι αναρωτιόντουσαν, ‘Πώς φτάσαμε εδώ;’ και ‘Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;’. Το JWST θα μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε αυτά τα ερωτήματα και τους μακρινούς κόσμους που περιφέρονται γύρω από άλλα αστέρια και να μελετήσουμε εκτενώς το ηλιακό μας σύστημα, παράγοντας τις πιο ευκρινείς υπέρυθρες εικόνες που έχουν ληφθεί ποτέ από διαστημικό τηλεσκόπιο. Θα ανοίξει τις πόρτες για περισσότερες επιστημονικές ανακαλύψεις στο μέλλον, ρίχνοντας ένα νέο φως στο χώρο, τον χρόνο και τα ουράνια σώματα που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα