O δημιουργός των Android δεν μπορεί να βρει τη λύση στο ‘κρασάρισμα’

O δημιουργός των Android δεν μπορεί να βρει τη λύση στο ‘κρασάρισμα’
Ο Άντι Ρούμπιν, το Σεπτέμβριο του 2011 όταν ήταν αντιπρόεδρος στο τμήμα των κινητών της Google και παρέμενε επικεφαλής στα Android. Είχαν απολυθεί ήδη 48 υπάλληλοι σε μια διετία, για σεξουαλική παρενόχληση -χωρίς να λάβουν αποζημίωση. Κάτι που δεν ίσχυσε για τον Ρούμπιν. @2021 AP Photo/Paul Sakuma

Τις τελευταίες ημέρες οι χρήστες Android smartphones ταλαιπωρούνται με το 'κρασάρισμα' εφαρμογών που αφορούν γνωστές αδυναμίες, οι οποίες δεν τακτοποιήθηκαν εν καιρώ πανδημίας. Ο 'πατέρας των Android', Άντι Ρούμπιν δεν μπορεί να ασχοληθεί με τη λύση, γιατί είναι εξαφανισμένος.

Οι χρήστες συσκευών Android βασανίζονται τα τελευταία 24ωρα, με προβλήματα που εμφανίζονται σε εφαρμογές. Όπως το Gmail. Η Google ενημέρωσε ότι ευθύνεται η εφαρμογή συστήματος ‘Android WebView’ που παρουσιάζει το διαδικτυακό περιεχόμενο στις οθόνες -η οποία ‘κράσαρε’. Το θέμα ήταν τέτοιων διαστάσεων που η Samsung ‘τιτίβισε’ την προσωρινή λύση.

Έρευνα της Synopsys έδειξε πως οι περισσότερες από τις δημοφιλείς εφαρμογές των Android χρησιμοποιούν στοιχεία λογισμικού ανοικτού κώδικα, εκ των οποίων πολλά είναι ξεπερασμένα και έχουν τουλάχιστον ένα υψηλό ρίσκο ευαλωτότητας. “Σε ανάλυση που έγινε στα πιο δημοφιλή apps 18 κατηγοριών, βρέθηκε πως το 98% χρησιμοποιούν λογισμικό ανοικτού κώδικα, με κατά μέσο όρο 20 στοιχεία ανά εφαρμογή. Το 46% των apps έχουν υψηλό ρίσκο αδυναμίας. Αυτό σημαίνει πως οι προγραμματιστές δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την ασφάλεια, όταν φτιάχνουν την εφαρμογή. Mε τις online υπηρεσίες που έγιναν πιο σημαντικές μέσα στην πανδημία, αυτά τα θέματα έπρεπε να τακτοποιηθούν, αν σκεφτείτε πως οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται για την τηλεκπαίδευση και για ένα μεγάλο όγκο εργατικού δυναμικού“.

Χάκερς έκαναν επιθέσεις σε Android και iOS

Αργότερα αποδείχθηκε ότι χάκερς είχαν κάνει ‘επίθεση’ στα iOS και τα Android. Την πληροφορία αποκάλυψε η Facebook, σε ανακοίνωση, μέσω της οποίας ενημέρωσε πως είχε επιχειρηθεί διάδοση κακόβουλου λογισμικού στην πλατφόρμα, με στόχο την κατασκοπεία των Ουιγούρων (μουσουλμανική εθνοτική μειονότητα) εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης, την οποία σταμάτησε η πλατφόρμα. Οι ΗΠΑ εκτίμησαν πως 2.000.000 Ουιγούροι και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες πέρασαν από εκτεταμένο δίκτυο κέντρων κράτησης σε όλη την Σιαντζιάνγκ και έχουν υποστεί σε έντονη πολιτική κακοποίηση, καταναγκαστική εργασία, βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση.

Αυτοί ήταν οι λόγοι που τη Δευτέρα 22/3 αποφασίστηκε στη σύσκεψη των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά να επιβληθούν ταξιδιωτικές και οικονομικές κυρώσεις στους τέσσερις Κινέζους αξιωματούχους που κατηγορούνται για τις κακοποιήσεις.

Η απάντηση της Κίνας είναι η απαίτηση για μποϊκοτάρισμα των πολιτών στις εταιρίες που εξέφρασαν την ανησυχία τους επί της φερόμενης χρήσης καταναγκαστικής εργασίας στην παραγωγή βαμβακιού στην Σιαντζιάνγκ ή/και διέκοψαν τη συνεργασία την τελευταία διετία (H&M, Burberry, Adidas, Nike, New Balance και Zara).

Πίσω στα Android.

Οι εφαρμογές της Google παρέμειναν ‘πεσμένες’ έως και την 25η Μαρτίου, ομοίως και το Facebook, αλλά και το Amazon και για να καταλάβετε το ακριβές πρόβλημα, το λειτουργικό σύστημα (OS) χρησιμοποιείται από το 87% των smartphones, παγκοσμίως. Ήλθε η ώρα να γνωρίσουμε αυτόν που το έφτιαξε, αλλά δεν μπορεί να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος.

Ο λάτρης των ρομπότ που άλλαξε έφτιαξε το πρώτο smartphone δεκαπέντε χρόνια πριν μπορεί να υποστηριχτεί από τις τεχνολογίες

Ο Άντι Ρούμπιν είναι Αμερικανός προγραμματιστής και επιχειρηματίας, ο οποίος ‘κουβαλούσε’ από τα 20 το παρατσούκλι ‘Android’. Του το ‘κόλλησαν’ οι συνάδελφοι του στην Apple, το 1989, χάριν της αγάπης που είχε για τα ρομπότ. Το πρώτο που είχε δημιουργήσει, είχε την αποστολή να κάνει  -με τηλεχειρισμό- δύσκολη τη ζωή του  αδελφού του, όταν δεν μπορούσε να την κάνει ο ίδιος γιατί ήταν στο σχολείο. Στην εξέλιξη της φάσης έγινε αυτός που έφτιαξε το software για τα Android κινητά, εξ ου και βαπτίστηκε ως ‘ο πατέρας’ τους.

Ο δικός του πατέρας ήταν ένας ψυχολόγος, ο οποίος έκανε επαγγελματική στροφή με τη δημιουργία εταιρίας marketing. Ήταν αυτή που εμπνεύστηκε την ιδέα αποστολής φωτογραφιών με τα τελευταία gadgets της τεχνολογίας, μαζί με τους λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών. Οι εταιρίες του έστελναν τα προϊόντα, εκείνος τα φωτογράφιζε για τη δουλειά του και μετά τα έδινε στο γιο του που τα έκανε φύλλο και φτερό. Όταν πήγαινε στο γυμνάσιο ο Andy, είχε φτιάξει μια συσκευή που ήλεγχε από τον υπολογιστή του, με σκοπό να βασανίζει τον αδελφό του που ήταν σπίτι -ακόμα και όταν εκείνος δεν ήταν εκεί.

Ο Andrew E. Rubin πήρε πτυχίο Επιστημών, με ειδικότητα στον προγραμματισμό, όταν ήταν 23 χρόνων (1986), από πανεπιστήμια δευτέρας διαλογής. Η πρώτη δουλειά που έπιασε ήταν αυτή του προγραμματιστή, με ειδικότητα στη ρομποτική, στην Carl Zeiss X-ray Microscopy, της Νέας Υόρκης. Πέρασε ένα χρόνο στη Γενεύη της Ελβετίας, ως προγραμματιστής στην Société Genevoise d’Instruments de Physique. Έγινε τεχνικός ρομπότ της Carl Zeiss. Σε διακοπές του στις Βρετανικές Δυτικές Ινδίες έπεσε πάνω σε έναν άνδρα που κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα. Ήταν ο Bill Caswell, μηχανικός της Apple. Τον είχε πετάξει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου η κοπέλα του, έπειτα από έναν καβγά και ο Rubin του έδωσε ένα κρεβάτι να κοιμηθεί . Έγιναν φίλοι και μετά συνεργάτες, καθώς ο Rubin έπιασε δουλειά στην Apple το 1989.

Fact: στις πρώτες μέρες του στη Silicon Valley είχε εγκαταστήσει στο σπίτι του, ένα κουδούνι με σάρωση αμφιβληστροειδούς. Αν δεν αναγνώριζε τον επισκέπτη, ενεργοποιούσε βραχίονα ρομπότ που έπιανε ένα σφυρί και χτυπούσε ένα γκονγκ.

Έμεινε εκεί έως το 1992, όταν μεταφέρθηκε στη General Magic, το ‘κομμάτι’ της Apple που ασχολείτο με τις φορητές συσκευές computing. Tο Wired το έχει περιγράψει ως ‘ομάδα μάγων του κώδικα, νίντζα των μηχανημάτων υπολογιστών και αυθεντιών της τηλεπικοινωνίας’. Το New York Magazine είχε γράψει πως “η General Magic εφηύρε το iPhone, δυο δεκαετίες νωρίτερα’. Το εργαστήριο όπου εργάζονταν λεγόταν ‘Houdini Room’. Κοιμούνταν σε κουκέτες και όταν δούλευαν ξεχνούσαν να σταματήσουν -ή να πλυθούν. Ο στόχος ήταν να φτιάξουν smart phone. Το ονόμασαν Pocket Crystal. Το πρόβλημα ήταν πως ακόμα δεν υπήρχε το ασύρματο internet και οι οθόνες επαφής. Προέκυψαν 15 χρόνια μετά.

Mεταξύ των δουλειών του Rubin ήταν ένα ρομπότ με κάμερα και μικρόφωνο που ήταν συνδεδεμένο με το διαδίκτυο και είχε ως αποστολή να κατασκοπεύει τους συνεργάτες του -οι οποίοι στην εξέλιξη της φάσης το χάκαραν και το έκαναν εχθρό του δημιουργού του. Μετά εστίασε σε νέα προσπάθεια δημιουργίας smartphone, που έγινε αγαπητό από τους nerds -καθώς όμοια υπήρχαν ήδη στην αγορά και τα εκτίμησαν μόνο όσοι είχαν εκτιμήσει την αφοσίωση του Rubin στην επιστημονική φαντασία. Ανάμεσα τους ήταν αυτοί που έφτιαξαν το Google. Δηλαδή, ο Larry Page και ο Sergey Βrin.

Ηγήθηκε της δημιουργίας του Motorola Envoy, ασύρματου προσωπικού ψηφιακού βοηθού που κυκλοφόρησε το 1994 -και συνδύαζε ασύρματα, τηλέφωνα και μόντεμ. Το 2003 ήταν μεταξύ αυτών που ίδρυσαν την Android Inc., στη Silicon Valley. Είχαν ήδη φτιάξει τη WebTV που επέτρεπε την πρόσβαση στο Internet από τις τηλεοράσεις και την οποία αγόρασε η Microsoft το 1997 για 592.635.016 σημερινά ευρώ. Τη ξέρετε ως MSN TV.

Όπως είχε πει ο Rubin “το project με το όνομα Android είχε τεράστιες δυνατότητες, ως στην ανάπτυξη πιο έξυπνων κινητών τηλεφώνων που θα γνωρίζει περισσότερα από την τοποθεσία και τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη του”.

Η πρώτη σκέψη ήταν να δημιουργήσουν ένα εξελιγμένο σύστημα για ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ώσπου τα ‘μυαλά’ της ιστορίας συνειδητοποίησαν πως αυτή δεν είναι μεγάλη αγορά για να καλύψει τους στόχους τους και πέντε μήνες μετά επικέντρωσαν στο Android ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα χειρός, ανταγωνιστή του Microsoft Windows Mobile. Τα πρώτα λεφτά τα έδωσε ένας φίλος του Andy. Ήταν 10.000 δολάρια, σε ένα φάκελο. Ο Steve Perlman, εφευρέτης υπηρεσιών και τεχνολογιών διαδικτύου, ψυχαγωγίας και πολυμέσων, πρόεδρος τμήματος στη Microsoft και αργότερα επικεφαλής επιστήμονας στα Apple Computer, δεν ζήτησε κάτι ως αντάλλαγμα. “Έδωσα τα λεφτά γιατί πίστευα στην ιδέα και ήθελα να βοηθήσω τον Andy”.

Ο Steve Jobs τον είχε ήδη χαρακτηρίσει ως ‘μεγάλο, αλαζονικό αρ…’, αφού είχαν διαπληκτιστεί πολλάκις -με τον Rubin να λέει πως ο Jobs ήταν εναντίον της καινοτομίας. Ο αείμνηστος είχε απαντήσει πως ο Rubin τον αντέγραφε σε όλα, από τη δουλειά έως την εμφάνιση. Ακολούθησε το ‘είναι ανώμαλη ιδιοφυΐα’ του πρώην προέδρου της Google, Eric Schmidt. Είχε πάντα ξυρισμένο κεφάλι, φορούσε πάντα μαύρα δερμάτινα μπουφάν και μεταλλικούς σκελετούς γυαλιών.

Το 2005 η Google εξαγόρασε την Android Inc. (για 57 εκατομμύρια σημερινών ευρώ) και έκανε τον Rubin αντιπρόεδρο του ψηφιακού περιεχομένου και αυτού των κινητών τηλεφώνων, ενώ ήταν υπεύθυνος και για την εξέλιξη των Android που παρουσιάστηκαν για εμπορική χρήση το 2007.

Από το 2007 έως το 2020 τα Android είχαν δώσει στην Google 25.431.000.000 ευρώ

Αρχικά τα Android είχαν χαρακτηριστεί ως αδιάφορα από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Ο Rubin είχε άκαρπη συνάντηση με τη Samsung στη Σεούλ, με τη Nokia που τότε ήταν πρωτοπόρος να δηλώνει πως ‘δεν αγχωνόμαστε, αφού δεν βλέπουμε πως υπάρχει απειλή’. Κάτι ανάλογο είχε πει και η Microsoft. Φαντάζεστε τις αντιδράσεις όταν έγινε η συμφωνία με τη Google. Ήταν αυτή που είχε ο Rubin όταν είδε τον Jobs να παρουσιάζει το πρώτο iPhone, το 2007.

Η Google παραχώρησε στον Rubin το δικό του διαμέρισμα στην Googleplex, όπου τοποθέτησε άλλο βραχίονα ρομπότ, για να του φτιάχνει καφέ, όποτε του έστελνε γραπτό μήνυμα. Όταν δούλευε έφτιαχνε πράγματα όπως το machine learning. Ήταν ο υπεύθυνος της μετάβασης της Google από την online διαφήμιση στην τεχνητή νοημοσύνη και την εξέλιξη της σε επιχείρηση αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το Δεκέμβριο του 2013 ανέλαβε το ρομποτικό τμήμα του κολοσσού. To ονόμασε ‘Replicant’ (από τους δολοφόνους των androids στο Blade Runner) και δημιούργησε τον ‘Άτλαντα’, ένα ανθρωποειδές ύψους 1.83 με ανέκφραστο πρόσωπο, από ατσάλι.

Τον Οκτώβριο του 2014 έφυγε από τη Google. Ο εκ των ιδιοκτητών της, Larry Page του ευχήθηκε κάθε επιτυχία με ό,τι και αν επέλεγε να ασχοληθεί και τον αποθέωσε για την προσφορά του με τα Android. Αυτό που δεν είπε ήταν ο πραγματικός λόγος που είχε εγκαταλείψει ο Rubin. Οι New York Times  έγραψαν το 2018 πως η έξοδος αφορούσε την καταγγελία μιας υπαλλήλου, για σεξουαλική παρενόχληση. Η γυναίκα με την οποία ο Rubin είχε εξωσυζυγική σχέση, είχε πει πως την ανάγκασε σε στοματικό έρωτα, σε δωμάτιο ξενοδοχείου, το 2013. Η Google διέταξε έρευνα και κατέληξε στο ότι η κυρία αυτή έλεγε την αλήθεια. Κατόπιν ειδοποιήθηκε ο Rubin και μετά ο Page ζήτησε την παραίτηση του. Θα μπορούσε να τον έχει απολύσει και να μην του δώσει σεντ. Επέλεξε να του δώσει 90 εκατομμύρια δολάρια, σε δόσεις των 2.000.000 δολ. το μήνα, για τέσσερα χρόνια.

Οι Times αποκάλυψαν και ότι ο Rubin ήταν ένας εκ των τριών ‘αξιωματούχων’ του κολοσσού που είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλικό παράπτωμα και είχαν προστατευθεί, με το GQ να γράφει για την ύπαρξη ‘sex ring’ με γυναίκες που πληρώνονταν αδρά για να κάνουν σεξ με ανθρώπους της Google (τον Ιούλιο του 2019 η πρώην σύζυγος του δήλωσε πως ο Rubin ήταν το ‘αφεντικό’ του ‘δαχτυλιδιού’).

Δυο πήραν χρήματα και αποχώρησαν. Ένας παρέμεινε και αργότερα πήρε προαγωγή. Η αρχική σκέψη ήταν να μείνει και ο Rubin, καθώς η προσφορά του ήταν ανεκτίμητη. Επικράτησε η λογική, δεδομένου και του πρόστιμου που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Google (4.3 δισεκατομμύρια ευρώ), την αποχώρηση 20.000 υπαλλήλων και τα σκάνδαλα του MeToo.

Το Γενάρη του 2019 μέτοχος της Google μήνυσε το συμβούλιο της Alphabet (όπου ανήκει), για συγκάλυψη υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης από υψηλά ιστάμενους. Ο διακανονισμός κόστισε 263.000.000 ευρώ.

Το 2015 ο Rubin ‘έφτιαξε’ την Playground Global, με τρεις συνεργάτες. Ήταν εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων για στούντιο και start-ups. Έως το τέλος του χρόνου είχε συγκεντρώσει 300.000.000 δολάρια από επενδυτές. Στη λίστα ήταν η Google, η HP και η Tencent. Το 2019 ο Rubin εγκατέλειψε και αυτήν την επιχείρηση. Είχε ήδη γίνει εκ των ιδρυτών start-up που αφορούσε Android smartphones (Essential Products) και ιδιοκτήτης αρτοποιείου και καφέ, στο Λος Άλτος της Καλιφόρνια. Το είχε ‘ανοίξει’ με τη σύζυγο του, Ρι. Το έκλεισε το Σεπτέμβριο του 2018. Ακολούθησε το διαζύγιο του ζευγαριού και η εξαφάνιση του Rubin που επανεμφανίστηκε, με ένα tweet το φθινόπωρο του 2019 για να παρουσιάσει ένα μακρόστενο smartphone και να ενημερώσει πως δούλευε επί αυτής της νέας συσκευής που είχε ονομάσει Project Gem. Τέσσερις μήνες μετά η Essential Products έβαλε λουκέτο -και πριν μήνα πουλήθηκε σε βρετανική εταιρία. Έκτοτε ο Rubin αγνοείται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα