Pokemon Go: Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή εναντίον του δημοφιλούς παιχνιδιού

Pokemon Go: Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή εναντίον του δημοφιλούς παιχνιδιού
ΑΘΗΝΑ-Κυνηγώντας στο Σύνταγμα και Μοναστηράκι τα Pokemon.(EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) Eurokinissi

Στα δικαστήρια θέλει να σύρει τη Niantic και τη Nintendo ένας ιδιώτης, επικαλούμενος διατάραξη της οικιακής του ειρήνης. Γιατί κατηγορεί τους δημιουργούς του Pokemon Go

Μπορεί η παγκόσμια φρενίτιδα του Pokemon Go να εξαπλώνεται ταχύτατα ανά τον πλανήτη, υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που δεν ενθουσιάζονται με όσους έχουν βάλει σκοπό να τα πιάσουν όλα, όπου και αν βρίσκονται.

Ένας άνδρας από το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή εναντίον των δημιουργών και διαχειριστών του δημοφιλούς παιχνιδιού διότι τοποθέτησαν Pokemon στον κήπο του, με αποτέλεσμα να προσελκύονται ορδές αγνώστων για να το πιάσουν.

Συγκεκριμένα, ο άνδρας ισχυρίζεται ότι άγνωστοι άρχισαν πρόσφατα να περιφέρονται έξω από την πόρτα του και ότι τουλάχιστον 5 από αυτούς του χτύπησαν ακόμα και την πόρτα ζητώντας του να πάνε στην αυλή του σπιτιού του.

Στην αγωγή αναφέρεται ότι οι δημιουργοί του Pokemon Go έχουν «επιδείξει κατάφωρη περιφρόνηση για τις προβλεπόμενες συνέπειες που θα είχε το παιχνίδι, τοποθετώντας στον πραγματικό κόσμο τα εικονικά Pokemon, χωρίς πρώτα να ζητήσουν την άδεια των ιδιοκτητών ακινήτων».

Ο ιδιοκτήτης επικαλείται προσωπικά διατάραξη της οικιακής του ειρήνης, αλλά και προσβολή δημόσιας περιουσίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των ΗΠΑ, καθώς Pokemon εμφανίζονται σε νεκροταφεία και εθνικά μουσεία, μετατρέποντάς τα σε κέντρα διερχομένων.

Πολλοί είναι οι δημόσιοι χώροι, ανά τον κόσμο, που έχουν αναρτήσει απαγορεύσεις για χρήση του παιχνιδιού στις εγκαταστάσεις τους, όπως το Peace Memorial Park στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις ΗΠΑ και το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης ‘Αουσβιτς στην Πολωνία.

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος της Nintendo, Yasuhiro Minagawa, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο Ryan Morrison, δικηγόρος που εξειδικεύεται σε νομικά ζητήματα σχετικά με video games, μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε πως σε περίπτωση που το δικαστήριο του Όκλαντ βρει αιτιολογημένη την αγωγή οι συνέπειες θα είναι μεγάλες για την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητα και εκτίμησε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες από 200 αντίστοιχες αγωγές.

“Οι δικαιούχοι του παιχνιδιού (Nintendo και Niantic labs) δεν ευθύνονται – καταρχήν τουλάχιστον, για παράνομες πράξεις, στις οποίες επιδίδονται οι παίκτες, καθώς στους όρους χρήσης του παιχνιδιού προβλέπεται ότι ο χρήστης δεν θα προβεί στη διάπραξη του αδικήματος της διατάραξης οικιακής ειρήνης (trespassing, στο αγγλοσαξονικό δίκαιο). Το μέτρο της επιμέλειας των παικτών είναι, συνεπώς, αυξημένο” ανέφερε σε συνέντευξή του στο News247 ο δικηγόρος  Γιάννης Ιγγλεζάκης, αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης με εξειδίκευση στο Δίκαιο της Πληροφορικής, εξηγώντας αναλυτικά τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για παραβίαση ιδιωτικού χώρου και διατάραξη οικιακής ειρήνης και επισημαίνοντας τι πρέπει να προσέξει ένας παίκτης για να μην έχει προβλήματα με το νόμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα