Στα πόσα likes σας μπλοκάρει το Facebook

Στα πόσα likes σας μπλοκάρει το Facebook
Το Facebook έχει ορίσει ένα 'ταβάνι' στα likes και τα comments για να 'πολεμήσει' τα bots, ενδεχόμενη 'επίθεση' και για πρακτικούς λόγους. Shutterstock

Η τιμωρία αναγνώστη του NEWS 24/7 οδήγησε στην αναζήτηση στοιχείων και την ανακάλυψη του αριθμού που έχει ως όριο το Facebook στα likes και τα comments.

Το πρόβλημα των αναγνωστών μας είναι και δικό μας πρόβλημα. Ως εκ τούτου, όταν ειδοποιηθήκαμε πως άνθρωπος που προτιμά το NEWS 24/7 και τις υπόλοιπες ιστοσελίδες της 24Media για την ενημέρωση του δεν μπορούσε να κάνει likes ή σχόλια σε posts στο Facebook, κατόπιν τιμωρίας που του επέβαλε η πλατφόρμα, θελήσαμε να μάθουμε τι συνέβη.

O Kοσμάς Ι.Λ. ενημέρωσε πως όταν επιχείρησε να κάνει like σε μια σελίδα, εμφανίστηκε μπροστά του το μήνυμα που ακολουθεί. “Περιορίζουμε τη συχνότητα με την οποία μπορείτε να δημοσιεύετε, να σχολιάζετε ή να κάνετε άλλες ενέργειες μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να προστατεύουμε την κοινότητα από τα σπαμ. Μπορείτε να δοκιμάσετε ξανά αργότερα. Μάθετε περισσότερα. Αν πιστεύετε ότι αυτό δεν παραβιάζει τους κανόνες της κοινότητάς μας, ενημερώστε μας”. Δεν ήξερε δηλαδή, τον ακριβή λόγο της τιμωρίας ή πόσο θα διαρκέσει αυτή.

Όπως αναζητούσαμε λοιπόν, γενικά πληροφορίες για τις τιμωρίες που επιβάλει το Facebook, μάθαμε πως έχει βάλει ‘κόφτη’ στα 5.000 likes. Δεν προσδιορίζεται ο αριθμός των επιτρεπόμενων likes ανά εβδομάδα. Παλαιότερα ‘θύματα’ έχουν εξηγήσει πως η πλατφόρμα καταφεύγει σε αυτήν τη λύση για να ‘πολεμήσει’ τα bots (αυτοματοποιημένα προγράμματα που ‘κάνουν’ χιλιάδες επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα -likes, friend requests κλπ). Συγκεκριμένοι αλγόριθμοι τα ‘κυνηγούν’ και όταν τα εντοπίζουν αμέσως μπλοκάρουν τη διαδικασία. Αυτός ο τρόπος λειτουργεί και ως δικλείδα ασφαλείας σε ενδεχόμενο ‘επίθεση’ στο social network.

Το ban στα likes είχε προκύψει το 2013. Τότε ‘έφυγαν’ τα πρώτα μηνύματα για μπλοκάρισμα των likes, για διάστημα 30 ημερών “λόγω του όγκου και του τύπου των σελίδων στις οποίες κάνατε like πρόσφατα”. Το Facebook δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να εξηγήσει αναλυτικά τα επιτρεπτά όρια ή το πώς αποφασίζει για το διάστημα της τιμωρίας.

Στη νέα εποχή που προστέθηκαν στη ζωή μας και τα πληρωμένα likes, η κατάσταση έγινε ακόμα πιο σύνθετη και το ‘κυνηγητό’ ακόμα πιο αμείλικτο. Και προφανώς τιμωρεί και τις σελίδες στις οποίες παρατηρείται ‘ύποπτη’ κίνηση -αφαιρώντας likes και μπλοκάροντας τις όποιες ενέργειες.

Συνήθως τα ‘μπλοκαρίσματα’ κρατούν από λίγες ώρες, σε 3 μέρες, σε 6 μέρες, σε μια εβδομάδα και για πάντα. Όλα εξαρτώνται από το ‘παράπτωμα’. Πέραν του ορίου στα likes, υπάρχει ‘ταβάνι’ και στα σχόλια. Είστε ασφαλείς έως τα 100 τη μέρα, τα οποία ωστόσο, δεν πρέπει να γίνονται μέσα σε λίγη ώρα -‘απλώστε’ τα μέσα στο 24ωρο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα